Президентът: “Да няма двойни стандарти за диктаторите!”

Георги Първанов най-сетне се “показа в интернет” и пусна личен уебсайт на който изложи мисли “Отново за войната и мира”

“Когато преди години казах, че не бива да делим диктаторите, тогава някои сключваха изгодни сделки с Кадафи и търпяха капризите му”

Oсвен”коалиция на желаещите”, се оформя и “коалиция на нежеланите”

“Днес е много по-лесно да започнеш една война, отколкото да я завършиш и трудно се формулират “критериите за победа” в модерната война”

България не трябва да участва във военните действия в Либия и да бъде поставяна в положение да избира между своите съюзници.

Позицията на Президент и Премиер за участието на България във войната в Либия съвпада

София, 23 март 2011г. Президентът Георги Първанов най-сетне се “показа в интернет” и пусна личен уебсайт на който изложи мисли “Отново за войната и мира” в който отново изрази позицията си, че България не трябва да участва във военните действия в Либия и че е резервиран към идеята военната операция да бъде отговорност на НАТО. Тезите си по темата държавният глава представя в позиция, която е публикувана на личния му сайт Георги Първанов , който стартира днес.

Сред аргументите за резервите на държавния глава военната операция да бъде отговорност на НАТО са, че ако това трябваше да се случи, Алиансът трябваше да планира и осъществява нещата от самото начало, а организацията дори не беше представена на срещата в Париж за Либия.

Това е трудно постижимо и защото някои от държавите са с резерви, които може да  запазят до края. И най-важното – това ще означава, че държавите от НАТО трябва да имаме готовност да пазим мира, да сме гарант на място за стабилното следвоенно развитие на Либия, посочва президентът. Той допълва, че на фона на проблемите в Афганистан това ще бъде доста тежък ангажимент.

Според президента Първанов намерението на НАТО на този етап да концентрира своите усилия и ресурси за контрол за спазване на оръжейното ембарго и осигуряване на хуманитарна мисия, съвместно с други организации, е разумна позиция и съответства на резолюциите на СС на ООН. Държавният глава изтъква, че паралелно с това трябва да продължат усилията за постигането на консенсус в рамките на НАТО за контрол на зоната, забранена за полети, както и изготвянето на визия за следконфликтното стабилизиране и възстановяване на Либия като суверенна и демократична държава.

България е направила своя стратегически избор, посочва президентът и допълва, че като част от евроатлантическото пространство ние трябва да имаме готовност за подкрепа на съюзническите мисии. Но тъкмо защото сме открит, честен и последователен съюзник, трябва да настояваме за единна позиция на ЕС и НАТО по основните предизвикателства, заявява Георги Първанов.

Държавният глава посочва, че не приема тенденцията търсенето на решения да се измества в посока към отделни “оси и многоъгълници”, на различни издания на “коалиция на желаещите”.

Той отново подчертава, че не би искал България да бъде поставяна в положение да избира между своите съюзници.

“Когато преди години казах, че не може и не бива да делим диктаторите на “добри и лоши”, на “наши и чужди”, по времето когато Муамар Кадафи държеше със смъртни присъди българските сестри, получих много гневни реплики и обвинения. А тогава Кадафи не беше нито по-добър, нито по-малко диктатор. Тогава, когато някои сключваха изгодни сделки с него и търпяха капризите му”, пише в позицията президентът. Георги Първанов отбелязва, че въпросът не е само до Кадафи, а до това

да няма двоен стандарт и че има нужда от постоянен дебат за ценностите и принципите, които ни обединяват.

“Нека си поговорим за войната и мира – спокойно, аргументирано, без квалификации; не на принципа “който не е с мен, е против мен”, отбелязва президентът и допълва, че този дебат за съвременното разбиране на войната и мира назрява от началото на новия век. “Прав е бил този, който е казал, че войната е твърде важно нещо, за да я оставим само на генералите. Но политиците избягват военния дебат, защото той е преди всичко дебат за отговорността ни”, посочва президентът. Той допълва, че

когато започнат военните действия, дебат няма, тогава започва преброяването на “желаещите за коалиция” – т.е. самоопределението на държавите и лидерите по отношение на конфликта.

Президентът отбелязва, че е трудно да се формулират

“критериите за победа” в модерната война.

“Ако след сегашната война Кадафи остане, той ще налага своята представа за мира с още по-голямо насилие, със средствата на най-грубата разправа. Затова, ако той бъде изправен пред трибунала в Хага, това не само ще бъде търсене на възмездие, но и шанс за развитието на страната и региона”, пише в позицията си Георги Първанов. Но и да бъде отстранен Полковника, вероятно без външни сили мирът не може да бъде опазен, отбелязва президентът.

Днес е много по-лесно да започнеш една война, отколкото да я завършиш,

посочва президентът и допълва, че и войната в Югославия, и военните действия в Афганистан, и операцията в Ирак, а сега и военната акция в Либия, са започнали без ясна визия за изхода и за това, което предстои след края на военните действия. За пълната победа не е достатъчно да спечелиш войната, трябва да спечелиш и мира, посочва президентът Първанов.

Държавният глава изразява надежда протестиращите народи от Северна Африка и Близкия изток да поемат по демократичен път. Според него обаче е

дълбоко погрешен стремежът да се изнася демокрация по западен модел на изток. Той отново подчертава, че трябва да се отчитат местните традиции и особеностите на националния и регионалния модел.

Успехът е в това да се намерят необходимите вътрешни съюзници, да се разшири максимално базата на подкрепата, посочва президентът.

Българите имат утвърдени, добри традиции в отношенията с народите от съседните региони, има доверие, а то е много важно, когато се търсят дългосрочни решения, не временни победи, изтъква държавният глава и допълва, че това позволява в определени случаи да бъдем активната част от дипломатическите усилия за изход от конфликтите.

В послеслов към позицията си президентът отбелязва, че освен”коалицията на желаещите”, се оформя и друга тенденция на отношенията между партньорите – за “коалицията на нежеланите”. Политиката на някои от по-големите ни партньори по теми като Шенген /визира това, че България бе спряна от държави в ЕС/, а и не само по нея, подсказва подобно отношение, но това е тема за друг разговор, заявява държавният глава.

/Бел.ред. Президентът визира, че точно “наградената” от България Германия и водачът на военната атака в Либия – Франция, президентът на която “уговори” плащането на 60 милиона долара от България на Кадафи за живота на сестрите ни в Либия, точно тези “съмишленици и приятели” спряха тази година България за влизането в Шенген. Вижте още тук: Петлите и Каските блокираха Лъвовете за Шенген /

Отрицателната позиция за участието на България във войната в Либия на Президента на Р България Георги Първанов съвпада с тази на Министър-председателя Бойко Борисов и Министерски съвет – вижте тук:

Палачите на нашите сестри в Либия ще взимат власта с помощта на Запада

Обама дава дни „живот“ на Кадафи – за Борисов и българите диктаторът отдавна не е тайна

КОМПЮТРИТЕ И ПРЕЗИДЕНТА   Наградата “ДЖОН АТАНАСОВ” за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 година. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

6 comments for “Президентът: “Да няма двойни стандарти за диктаторите!”