Легендарната актриса Елизабет Тейлър почина в Лос Анджелис

IN MEMORIAM

23 март 2011г. Легендарната актриса Елизабет Тейлър (1932-2011) почина рано сутринта днес в болницата Сидер Синай Лос Анджелис (Cedars-Sinai Medical Center), съобщи нейният публицист Сали Морисън. Децата на Тейлър са били с нея в този момент. За причина за смъртта се посочва сърдечна недостатъчност. Тейлър бе в болница за около шест седмици, и постоянно, особено днес, множество информационни агенции и медии от цял свят имаха представители във фоайето на болницата.

Елизабет Тейлър става известна още като дете и в кариерата си се появява в повече от 50 филма. Тя спечели “Оскар” за изпълненията си в”Butterfield 8″ и “Кой се страхува от Вирджиния Улф?”

Тя също е символ на своята красота и я бурен личен живот, включително осем брака и поредица от физически заболявания.

В по-късните години, тя е говорител на хуманитарни каузи, по-специално изследване на СПИН. За тази работа тя получу специален Оскар през 1993 г.

Елизабет Роузмънд Тейлър (Elizabeth Rosemond Taylor) е родена на 27 февруари 1932г. в Лондон, Великобритания и е носител на най-виоското звание на острова – Орден на Британската империя. Носител е на два ОСКАР-а за най-добра женска роля. Тя е първата актриса, чийто хонорари се изчисляват на милиони долари. Нейният личен живот също е обект на голямо внимание – не на последно място и заради 8-те  брака. Тя се нарежда на 7-мо място сред 100-те най-добри актриси за всички времена.

Елизабет Тейлър се ражда в сравнително заможно семейство на американци, пребиваващи в Лондон. Когато е на 3 годинки, започва да взима уроци по балет. За първи път се снима в киното на 9 годишна възраст. През 1963 година става първата актриса, която минава границата на един милион долара за ролята си във филма Клеопатра. Там тя се среща и се снима заедно с бъдещия си съпруг Ричард Бъртън. Има двама сина и една дъщеря. Тя взима дейно участие и в политически и хуманитарни акции.