С пъти се увеличават нормите на радиация около АЕЦ в Япония

Съдържанието на изотопи на йод-131 в морето, в зоната с радиус от 8 километра южно от АЕЦ „Фукушима-1″ е превишило пределната норма 80,3 пъти, а в 16-километровата зона – 16,4 пъти

Повишаването на нивото в морската вода на изотопи на цезий -134 с 24,8 пъти и на цезий -137 – 16,5 пъти, като в акваторията, близо до АЕЦ е открито и високо съдържание на кобалт

22 март 2011г. Продължаваме да следим обстановката на опасност от атомен взрив и вече започналото радиационно заразяване в АЕЦ Фукушима, за което www.bulgarica.com писа по-рано, които пряко застрашават Западния бряг на САЩ, който е разделен с бреговете на Япония само с един гладък океан, макар и на 5000 мили.

Днес данните сочат, че съдържанието на изотопи на йод-131 в морето, в зоната с радиус от 8 километра южно от АЕЦ „Фукушима-1″ е превишило пределната норма 80,3 пъти, а в 16-километровата зона – 16,4 пъти. Според изводите на компанията-оператор на централата „зоната на радиоактивното заразяване се разширява”. Измерванията са показали и повишаването на нивото в морската вода на изотопи на цезий -134 с 24,8 пъти и на цезий -137 – 16,5 пъти. В акваторията, близо до станцията е открито и високо съдържание на кобалт. Но, според мнението на експертите, засега тези нива не представляват непосредствена опасност за здравето на хората, дори при продължителна употреба на морски продукти.

Както съобщава ИТАР – ТАСС, властите на Япония са наредили да се засили мониторинга за нивото на радиацията в морската вода в зоната на авариралата атомна централа. Според думите на Генералния секретар на министерския съвет Юкио Едано, местните власти и експерти от Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ редовно си разменят информация за нивото на радиацията в околната среда.

Едано добави, че отбелязаното радиационно ниво в млякото в префектура Фукушима не е опасно за здравето на хората, а спирането му в другите райони на страната е превантивна мярка. Едано е съобщил, че засега не се планира разширяването на зоната за евакуация около атомната електроцентрала.

ПРИПОМНЯМЕ:Ядрената криза в Япония остава сложна


1 comment for “С пъти се увеличават нормите на радиация около АЕЦ в Япония