Радиацията достигна Европа – изтичането продължава в Япония

„Не сме получавали от известно време проверена информация за целостта на херметичната обвивка на Първи блок на централата! Агенцията не разполага и с данни за температурата в басейните за отработено ядрено гориво на 1-ви, 3-ти и 4-ти реактор,” заяви Греъм Андрю, високопоставен представител на МААЕ

Нови трусове от ниска степен – над 9000 загинали

22 март 2011г. Минимален брой радиоактивни частици, за които се предполага, че са от авариралата японска централа „Фукушима-1”, са достигнали днес Исландия, предаде Ройтерс, като се позова на неназовани дипломатически източници. За първи път подобни частици са регистрирани във въздуха над Европа, след като бяха установени в района на Тихия океан, Северна Америка и Атлантическия океан.

Според дипломатите частиците над Исландия са в прекалено малки количества, че да представляват заплаха за човешкото здраве. „Въпрос на няколко дни е частиците да се разсеят из цялото северно полукълбо”, каза Андреас Стол, учен от норвежкия Институт за изследвания на въздуха, като подчерта, че в Европа те не би трябвало да представляват заплаха за здравето.

Очаква се частиците да достигнат в сряда и Франция, съобщи френската Агенция за ядрена безопасност. Експертите обаче успокоиха, че те ще бъдат между 1000 и 10 000 пъти по-малко от количеството, регистрирано над Франция след катастрофата в Чернобил преди 25 години.

В същото време стана ясно, че радиация продължава да изтича от авариралата атомна централа „Фукушима-1”, предаде Ройтерс, като се позова на Джеймс Лайънс, високопоставен представител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ, Agence internationale de l’énergie atomique, AIEInternational Atomic Energy AgencyIAEA).

„Продължаваме да наблюдаваме изтичане на радиация от обекта и въпросът е откъде точно идва тя”, каза Лайънс на пресконференция във Виена.Освен това Международната агенция за атомна енергия е обезпокоена, че не е получила някои информации за аварията в японската централа „Фукушима-1”, предаде Ройтерс.

„Не сме получавали от известно време проверена информация за целостта на херметичната обвивка на Първи блок на централата”, заяви Греъм Андрю, високопоставен представител на МААЕ на пресконференция във Виена.

Агенцията не разполага и с данни за температурата в басейните за отработено ядрено гориво на Първи, Трети и Четвърти реактор, допълни Андрю и поясни, че за други части на централата Токио редовно предоставя на агенцията актуализирана информация.

Силни вторични трусове са регистрирани в близост до АЕЦ “Фукушима 1”, предава АФП, позовавайки се на японската метеорологична служба. От агенцията съобщиха че след двете регистрирани земетресения със сила 6 и 5,8 по скалата на Рихтер няма опасност от цунами. Японската метеорологична агенция предупреждава за сериозна опасност от разрушителни вторични трусове с магнитуд 7, предаде телевизия NHK.

Полицията на Япония съобщи, че катастрофалното земетресение и последвалото цунами е довело до смъртта на 9079 души, а 12645 са в списъците на безследно изчезналите, съобщи ФОКС.

ПРИПОМНЯМЕ:

С пъти се увеличават нормите на радиация около АЕЦ в Япония

Ядрената криза в Япония остава сложна

2 comments for “Радиацията достигна Европа – изтичането продължава в Япония