Обама дава дни “живот” на Кадафи – за Борисов и българите диктаторът отдавна не е тайна

Президентът на САЩ Барак Обама и министър-председателят на Р България Бойко Борисов на среща в прага на 8 Април 2010г. Фото: МС

Обама заяви, че САЩ очакват до няколко дни да предадат водещата си военна роля в Либия на свои съюзници: “Кадафи трябва да си отиде – въпрос на дни, а не на  седмици”

Бойко Борисов: “За нас българите истинският характер на управлението на полковник Кадафи отдавна не е тайна. България ще се включи!”

“Коалицията на желанието” обстрелва резиденцията на Муамар Кадафи

Частите на режима гърмят и разрушават дори джамия

Британският таблоид СЪН публикува снимка на паднал топ-изтребител Ф-15 от съюзническата американска армия

21 март 2011г. Американският президент Барак Обама заяви в Чили, че САЩ очакват до няколко дни да предадат водещата си военна роля в Либия на свои съюзници.Това каза Обама на пресконференция с чилийския президент Себастиан Пинера, която бе предавана директно от Си Ен Ен и още няколко американски телевизии.

Обама каза, че военната цел в Либия е да бъде защитено цивилното население от нападения от страна на Муамар Кадафи, а не отстраняването му от власт. Въпреки това, заяви американският президент, американската политика е, че Кадафи “трябва да си отиде”. За прехвърлянето на водещата роля в операцията Обама каза, че се предвижда това да стане скоро – “въпрос на дни, а не на  седмици”.

Американските телевизии коментират, че Обама трябва да обърне повече внимание на вътрешното положение в САЩ и особено на бюджета, като отбелязват, че в момента се водят и три войни, които са част от 10-годишното военно присъствие в Близкия изток отново за трети път на територията на арабска държава. По Си Ен Ен бе зададен ивъпросът как така Обама казва, че САЩ ще се отказва от водещата роля, след като вече е започнал. Като бе добавено, че това означава да оставят Кадафи на власт, както бе направено след първото нахлуване в Ирак, когато оставиха техният диктатор на власт, и след това трябваще отново да се връщат на бойното поле там.

„Режимът на Муамар Кадафи загуби легитимността си.”

Бойко Борисов говори пред ООН в Ню Йорк на 22 септември 2010г.

“Той употреби несъразмерна военна сила срещу цивилното население на своята страна и предизвика смъртта на стотици либийски граждани” – така коментира министър-председателят на Р България Бойко Борисов военните действия в Либия.

Ето избрани моменти от изявлението на премиера, разпространено от правителствената пресслужба:

За нас българите истинският характер на управлението на полковник Кадафи отдавна не е тайна. Въпреки нееднократните призиви на международната общност, режимът отказа да инициира реформи, диалог или да отговори на исканията на либийския народ. Вместо това полковник Кадафи нарече тези, които искат промени, „плъхове” и „наркомани” и продължи целенасочената агресия срещу населението. Това е нехуманно и незаконно,” казва Борисов.

Палачите на нашите сестри в Либия ще взимат власта с помощта на Запада

“Сега, след като военните действия през последните дни и часове осакатиха военната машина на Кадафи, е време НАТО да поеме командването на операцията. България ще се включи в бъдещи действия на НАТО и ЕС, които да осигурят пълното прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН. Готови сме да участваме в прилагането на оръжейното ембарго с фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии,” добавя българският премиер.

“Бъдещето на Либия зависи изцяло от способността на либийския народ да постигне съгласие относно начина, по който желае да изгради своята държава, и начина, по който тя да функционира. България е готова да подпомага този процес,” завършва Бойко Борисов.

Всички действия по отношение на Либия трябва да са в рамките на международното право. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по БТВ. Дори да има някакви разногласия в рамките на НАТО или ЕС, ние ги решаваме с диалог с партньорите, допълни той. Младенов посочи още, че когато дискусиите в рамките на НАТО приключат, военната операция ще бъде поета от Алианса, така както хуманитарната операция ще бъде поета от ЕС.

НА БОЙНОТО ПОЛЕ

През последната нощ на нападения на международната коалиция в Либия, бойни части на Муамар Кадафи подлагат на най-тежкия от три дни насам артилерийски обстрел западния либийски град Зинтан, принуждавайки жителите му да бягат, съобщиха двама очевидци, цитирани от Ройтерс. “Няколко къщи са разрушени, а минарето на джамията също падна”, каза по телефона от града Абдулрахман Доу. По думите му нови сили на режима са били изпратени да обсадят града. “В подножието на планините край Зинтан сега има най-малко 40 танка”, каза той.

По телевизия Ал Джазира, която в САЩ се гледа по обществената КСЕТ, показаха кадри от нови нападения на международната коалиция от тази нощ срещу няколко обекта в столицата Триполи. Според Ал Джазира в Триполи е имало няколко взрива, единият от които на територията от 2 до 4 км на казармите Баб ел Азизия, където се намира и резиденцията на Кадафи.

Коалицията начело със САЩ, Франция и Великобритания бомбардира и град Себха, на 750 км южно от Триполи – бастион на племето на Кадафи, съобщи говорител на правителството, цитиран от Франс прес. Много хора загинаха, след като чуждестранните сили бомбардираха пристанища и летището в Сирт, уточни говорител на правителството.

Докато в Триполи се чуват взривове, либийски правителствен говорител каза, че Мисрата е “освободена” от бунтовниците, предаде Франс прес.

Британският таблоид The Sun публикува снимка на паднал американски изтребител Ф-15, като в материала на вестника се казва, че техническа неизправност е причина за катастрофата, като се казва, че американското военно командване е потвърдило, че изтребител F-15 се е разбил през изминалата нощ. Двамата членове на екипажа са катапултирали преди машината да се разбие. Говорител на военното командване на САЩ в Африка посочи, че най-вероятно инцидентът е причинен от технически проблем.
В статията са публикувани още снимки и коментари за топ-изтребителя на щатските военни и НАТО, които може да видите на линка с името The Sun.

КОЙ Е НАЧАЛНИК?

Четвърти ден продължава международната операция в рамките на изпълнението на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия и за защита на либийските граждани от частите на Муамар Кадафи.
Днес военният алианс НАТО отново направи опит да разреши дебата за командването на военната кампания в Либия, след като САЩ сигнализираха, че ще се оттеглят от воденето на операцията.
По-рано се появи информация, че френският президент Никола Саркози, главният инициатор на нанасянето на въздушните удари, е против активното участие на НАТО. Неговият аргумент е, че Алиансът има лоша репутация в арабския свят.

Но според дипломати, зад всичко се крият личната жажда за престиж и стремежът на Саркози да подчертае собствената си водеща роля. Френското министерство на външните работи обяви, че НАТО ще подкрепи военната интервенция на западната коалиция в Либия когато САЩ ограничат своето участие.

Партията на Саркози не беше спасена от действията в Либия, обобщават експерти в „Российская газета”, анализирайки резултатите от първия тур на местните избори във Франция. Към сегашния момент опозиционните сили във Франция убедително водят пред управляващата партия на Саркози. Първо място зае Френската социалистическа партия начело с Мартин Обри с 25% от гласовете.

Разгорещената среща на посланиците на страните от НАТО в понеделник не завърши с решение дали Алиансът от 28 страни трябва да започне операция за налагането на разпоредената от ООН зона без полети. Посланиците се опитват да разрешат споровете за това кой трябва да бъде начело военната кампания в Либия, ако САЩ се оттеглят от ръководната позиция.

Ситуацията в Либия внесе разделение в редиците на НАТО и Франция за пореден път предотврати участието на Северноатлантическия алианс във военната интервенция в северноафриканската страна, и вече се появи информация за назряваща голяма криза в редиците на Северноатлантическия алианс, пише белгийският вестник „Де Морхен”.

Великобритания и нейните европейски съюзници вече се борят с перспективата за повтаряне на Ирак, спорейки за крайната цел на военните действия в Либия, докато военновъздушното нападение навлезе в четвъртия си ден, пише вестник “Сидни морнинг хералд”. Британският премиер Дейвид Камерън председателства шумното гласуване в Камарата на общините в подкрепа на въздушните удари, но се оказа в конфликт със собствения си началник на Щаба на отбраната сър Дейвид Ричардс, който отхвърли ударите конкретно насочени към полковник Муамар Кадафи.

Министерството на външните работи на Франция съобщи, че Съветът за сигурност на ООН може да разгледа призива на Русия за прекратяване на огъня в Либия, предаде Фокус. „Смятам, че руският министър на външните работи или негов представител ще повдигне въпроса”, каза говорителят на френското МВнР Кристина Фаж.

Двамата човека, които всички чакат да си кажат последната дума и за Либия - президентите на двете велики военни сили Русия и САЩ - Димитрий Медведев (ляво) и Барак Обама (дясно) на срещата в Прага през Април 2010г., когато там присъства и премиерът на Р България Бойко Борисов.

Във вторник министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс проведе преговори в Москва. На тях руският военен министър Анатолий Сердюков заяви, че незабавното прекратяване на огъня би било най-добрата защита за гражданите на Либия. Според него, прекратяването на огъня и диалогът между воюващите страни ще осигури безопасност на цивилното население.

Руският премиер Владимир Путин заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия напомня на средновековните призиви за кръстоносни походи.
„Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН безусловно е непълноценна и вредна. Тя разрешава нахлуването в суверенна страна. Това напомня на средновековен призив за кръстоносни походи”, каза Путин.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев смята, че трябва да се правят максимално внимателни изказвания, когато се описва ситуацията в Либия, предаде Интерфакс.
„Недопустимо е да се използват изрази, които в своята същност водят до сблъсък между цивилизации”, каза Медведев.

Русия съзнателно не наложи вето при гласуването на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за Либия, тъй като не смята тази резолюция за неправилна, заяви руският президент Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.
Русия не се възползва от правото си на вето по една причина – аз не смятам, че резолюцията е неправилна. Тя отразява и нашето разбиране за това, което се случва в Либия”, каза Медведев. „Ние съзнателно не наложихме вето. Това бяха моите инструкции за министерството на външните работи и те бяха изпълнени”, добави руският държавен глава. „Засега никой не може да определи последствията от ситуацията в Либия”, коментира руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на среща с генералния секретар на Лигата на арабските държави Амр Муса.

1 comment for “Обама дава дни “живот” на Кадафи – за Борисов и българите диктаторът отдавна не е тайна