Изпратиха за 7 години в затвора бивш президент на Израел

България е остров на стабилността на Балканите и може да бъде пример за международната общност, каза Моше Кацав през юни 2006 г., по време на президенството си, когато бе на държавно посещение в България.

Моше Кацав се съгласи на сделка с прокуратурата и обвиненията в “изнасилване и сексуален тормоз” бяха снети, като бяха сменени с “целувки по шията”

Кацав ще бъде първият жител на Израел, заемал висок пост в държавата, който ще бъде пратен в затвора

22 Март 2011г. Окръжният съд в Тел Авив осъди на седем години затвор бившият президент на Израел Моше Кацав за изнасилване и други престъпления, съобщи ВВС Русия. Наказанието е определено четири месеца, след като съдът призна Кацав за виновен в два случая на изнасилване над негови подчинени, сексуален тормоз, непристойно поведение и опити за възпрепятстване на следствието. Бившият президент на Израел изцяло отрича вината си.

Вече няколко години се точи това дело. Но, на практика, то вече приключи. По съвет на адвокатите Кацав се съгласи на сделка с прокуратурата и обвиненията в изнасилване и сексуален тормоз бяха снети, като бяха сменени със смехотворни обвинения за целувки по шията, съобщава Лента Ру.

Това обеща на експрезидента до една година затвор. Този изход от делото предизвика бурна реакция на възмущение в обществото.

Кацав ще трябва да плати и 20 000 долара обезщетение. Съдията отхвърли молбата за снизходителност, подадена от адвокатите на Кацав. Така той ще бъде първият жител на Израел, заемал висок пост в държавата, който ще бъде пратен в затвора.

След произнасянето на присъдата, Кацав избухна в сълзи, като се обърна към съда с думите: “Правите грешка. Това е лъжа! Момичетата знаят, че това е лъжа.”

Кацав бе признат за виновен по обвинения в двукратно изнасилване на своя подчинена в края на 90-те години, когато бе министър, и за сексуален тормоз над две други жени, работили за него, докато бе държавен глава в периода 2000-2007 г.

Законите в Израел се затягат много сериозно и всеки е равен пред тях. От тази година рязането на ноктите на котките в Израел вече е забранено със закон. Депутатите приеха строги мерки срещу нарушителите на забраната. Те вече рискуват присъди от 3 години затвор и глоба от 19 000 долара.

Моше Кацав ( משה קצב‎, موسى قصاب) е роден на 5 декември 1945г. в град Йазд в Иран в еврейско семейство с осем деца. Четири години живеят в Техеран. Пет годишен Кацав емигрира през август 1951г. заедно със семейството си в Израел. По-късно става член на дясноцентристкатапартия Ликуд. От 1977г. е член на Киесета (израелския законодателен орган). Служи като министър на благосъстоянието и социалните дейности (1984-88), като министър на транспорта (1988-92) и като министър на туризма (1996-99). На 31 юли 2000г. е избран за президент на страната.

Десният политик от “Ликуд” изминава пътя от най-млад кмет в Израел (на 24 години е избран за градоначалник на Кирият Малахи) до президентството. В битката за поста през 2000 г. той надви при гласуването в Кнесета носителя на Нобел за мир Шимон Перес.

През август 2006 г. Кацав става обект на обвинения в сексуални престъпления, които той отрича. През декември 2010 г. той е признат за виновен за две изнасилвания на своя подчинена в края на 90-те години, когато е министър на туризма, и за сексуален тормоз над други негови подчинени жени по време на президентския му мандат (2000-2007). През март 2011 г. е обявена присъдата – 7 години затвор и обезщетение в размер на 100 хиляди шекела.

Моше Кацав бе привърженик на диалога като път към уреждането на израелско-палестинския конфликт, за разлика от повечето си сънародници и негови родни политици. Направи сензационен жест на погребалната церемония за папа Йоан-Павел Втори през април 2005 г. във Ватикана. Тогава той размени мимоходом няколко думи с иранския президент Мохамад Хатами и се ръкува със сирийския президент Башар Асад.
Занапред целият тридесетилетен политически актив на Моше Кацав ще бъде белязан в историята с клеймото на сегашния шумен скандал, който го вкара в затвора.