Ядрената криза в Япония остава сложна

Дни преди земетресението и вълните цунами, компанията управляваща АЕЦ предала на властите документ, в който признала, че е фалшифицирала данните от контролните регистри – един от реакторите, не бил проверяван от 11 години

Всяко изхвърлено количество на радиоактивен материал във въздуха е отнасяно от вятъра в Тихия Океан в посока Северна Америка

21 март 2011г. Ядрената криза в АЕЦ “Фукушима 1” в Япония остава сложна, след като днес над Втори и Трети реактор се извиха стълбове от съответно бял и сив дим, предават световните агенции. Въпреки че малко преди това японският премиер Наото Кан заяви, че ситуацията в електроцентралата постепенно се подобрява, след като всичките й шест реактора бяха свързани с външен кабел и електрозахранването беше възстановено в четири от тях, т.е. да бъдат захранени помпите за охлаждане на реакторите.
Компанията ТЕПКО, собсвеник на централата, призна, че не знае какво е причинило дима. Работниците в Трети реактор бяха евакуирани временно, докато се установи причината. Заради дима беше отложено обливането с вода на Трети реактор. Нивото на радиация в района на централата не е променено след появата на дима, заявиха представители на японската Агенция за безопасност на атомните обекти, цитирани от Си Ен Ен. Няма промяна и в налягането в херметичната обвивка на Трети реактор, предаде японската агенция Киодо, цитирана от ФОКС.

Японското правителство нареди окончателно да бъдат спрени доставките на спанак и други листни зеленчуци, за което ви информирахме по-рано: Радиоактивни елементи в храната и водата в Япония, както и на мляко от четири префектури около АЕЦ “Фукушима 1”, след като в тях бяха открити следи от радиоактивно замърсяване. Освен това здравното министерство призова жителите на райони край електроцентралата да не пият чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод.

Световната здравна организация заяви, че откриването на радиация в хранителни продукти след аварията в АЕЦ “Фукушима” е по-сериозен проблем, отколкото се е смятало първоначално. В момента СЗО се опитва да прецени по-добре ситуацията и по-късно днес може да даде по-конкретни указания.

Ако претърпялата авария японска АЕЦ “Фукушима 1” на 240 километра северно от Токио изхвърля радиоактивни вещества, вятърът откъм запад ги отнася в открития океан в посока Северна Америка: карта на радиацията

И в гигантския град, и в зоната на бедствието ще вали, съобщиха японските синоптици. Дъждът може би ще съдържа радиоактивни вещества и мнозина от 33-те милиона столичани гледат да не излизат навън, предаде БТА.

Броят на загиналите и изчезналите достигна общо 21 911 души, като намерените трупове в общо 12 префектури, пострадали от бедствията, достигна 8649 души, докато за тези които роднините им съобщиха, че са в неизвестност, са общо 13 262 в шест префектури. До момента само телата на 2990 са били върнати на семействата им. Очаква се общият брой на загиналите да се увеличи значително. Настанените в евакуационни центрове са над 360 000 души в 14 префектури, предаде БТА. Заради минусовите температури и дъждовете намаляват ресурсите, като има недостиг на гориво, храна и електричество. Повредени са 1450 пътища и 51 моста и предизвикани 120 свлачища. Около 880 000 домакинства в 11 префектури все още са без вода. Много от евакуираните страдат от настинки, треска и гадене.

Според Световната банка Япония ще се нуждае от 5 години, за да се възстанови от земетресението и вълните цунами, които са причинили щети за 235 милиарда долара. Банката окачестви като безпрецедентни щетите върху жилищата и инфраструктурата на Япония. Тя прогнозира, че катастрофалното земетресение ще причини спад в икономическия растеж на страната с 0,5 процентни пункта тази година.

Междувременно стана ясно, че дни преди аварията в АЕЦ “Фукушима 1” операторът на централата – компанията “Токио електрик пауър” (ТЕПКО), е признал пред органите за ядрена сигурност, че манипулира докладите за контрола върху инсталациите, предаде Франс прес.

Десетина дни преди земетресението и вълните цунами, опустошили Североизточна Япония, ТЕПКО предала на властите документ, в който признала, че е фалшифицирала данните от контролните регистри. Преди това компанията бе уверила, че е подложила на проверка трийсетина части, които всъщност не са били обхванати от контрола. Според агенцията, детайл от оборудването, свързан с контрола върху температурата на един от реакторите, не бил проверяван например от 11 години.

Властите изискали доклада на ТЕПКО, за да се уверят, че в крайна сметка процедурите са били надлежно изпълнени. Японската агенция за ядрена безопасност обаче стигнала до извода, че плановете за контрол и поддръжка са били неадекватни, а квалификацията на инспекторите – недостатъчна, предаде БТА. Още преди катастрофата ТЕПКО била предупредена да отстрани пропуските и да разработи нов план за поддръжка до 2 юни.

Сегашната спешна ситуация изисква действия, целящи да се избегне най-лошото.

Пак по това време Япония подкрепи войната в Либия.

Атакуват Либия бързо и навреме /обзор+видео/