Радиоактивни елементи в храната и водата в Япония

Радиоактивни частици попаднаха в атмосферата след експлозиите в АЕЦ „Фукушима“ 1, където земетресението и цунамито от миналата седмица повредиха охладителните системи на реакторите. Много азиатски страни съобщиха, че ще изследват внесената от Япония храна за радиация, ЕС също призова за подобна проверка.

Това е първият доклад на японското правителството за заразена храна от земетресението и вълните цунами на 11 март, които отприщиха ядрената криза

Първи данни за радиация в Калифорния

19 март 2011г. Властите в Япония офоциално съобшиха, че следи от радиоактивен йод са били открити в чешмяната вода в Токио и пет други префектури.Властите заявиха, че стойностите не са превишили границата за безопасност, но тестове показват йод.

Говорителят на правителството съобши, че равнища на радиация са открити и в храните, като посочи, че в спанака и млечните продукти количествата надвишават нормите за безопасност след произшествия в атомната централа.

Главният секретар на правителството Юкио Едано каза, че при проверките на мляко от префектура Фукушима, и спанак, отглеждан в Ибараки, съседна префектура, е установено, че количеството на радиация надминава границите, определени от правителството.

Това е първият доклад на правителството от началото на проблемите с АЕЦ в Япония за заразена храна с радиация, предизвикани на 11 март от земетресението и вълните цунами, които отприщиха ядрената криза.

Американските медии коментират, че радиацията е достигнала Калифорния, но е в безопасните граници. Дозиметрични уреди са поставени на множество места по Западния бряг, които репортер на www.bulgarica.com видя в Санта Моника и Марина Дел Рей в района на Лос Анджелис. Първите данни за увеличение на радиационния фон са постъпили от района на Сан Франциско, съобщи представител на Университета Бъркли по телевизия КТЛА.

Едва една шеста (1/6) от сумите събрани преди време за Хаити за един ден е стойността на помощите получени за една седмица за Япония, съобщи АВС7.

ПРИПОМНЯМЕ: карта на радиацията

Радиация пристига в САЩ

3 comments for “Радиоактивни елементи в храната и водата в Япония