Палачите на нашите сестри в Либия ще взимат власта с помощта на Запада

Български медицински сестри в затвора в Либия Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф Ахмад Джум‘а.В процеса е обвинен в по-леки престъпления и българският лекар д-р Здравко Георгиев. Неправилно обвинените медици са осъдени на смърт два пъти в Либия на основание, че са заразили повече от 400 деца с вируса на HIV. Те са подведени под отговорност и за смъртта на повече от 40 от тези деца. Невинните медици прекарват в затвор повече от 8 години, през които се води сложна правна и политическа битка за тях.

КАКВОТО В БЪЛГАРИЯ С КОМУНИСТИТЕ – ТОВА В ЛИБИЯ С ТЕРОРИСТИТЕ

Бойко Борисов: „Обясних на европейските лидери, че членове на съвета в Бенгази са сред хората, измъчвали българските медици в продължение на осем години и това ни струва близо 60 милиона долара”

Натискът от страна на френския президент за признаването на легитимността на либийската опозиция предизвика гневна реакция в България

12 Март 2011г. „Обясних на европейските лидери, че членове на съвета в Бенгази са сред хората, измъчвали българските медици в продължение на осем години и това ни струва близо 60 милиона долара”, заяви българският премиер Бойко Борисов пред журналисти след европейската среща в Брюксел.

Борисов не спомена конкретни имена на членове на либийската опозиция, които са били свързани с мъченията. Той обаче направи аналог със ситуацията в България, като заяви, че през 1998-1999 година на власт са дошли именно бивши членове на комунистическото Политбюро от периода преди 1989 година.

Натискът от страна на френския президент за признаването на легитимността на либийската опозиция предизвика гневна реакция в България, която твърди, че ключови фигури от Либийския временен съвет са тясно свързани с мъченията на шестте български сестри, които бяха държани около 10 години в северноафриканската страна, предават световните агенции, цитирани от „Фокус”.

Бъдещето на Либия трябва да бъде решено от либийците, заяви в парламента на Унгария президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, цитиран от ДПА. „Вече не живеем в колониална епоха, в която чуждестранните сили се намесват”, отбеляза Ромпой. Президентът на ЕС направи изказването си на срещата на върха на страните от еврозоната.Последните два дни Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС, бе домакин на среща на министрите на външните работи на страните членки във връзка с  либийската криза.

Шест български медицински сестри бяха обвинени от Либия, че са заразили 400 либийски деца с ХИВ. През 2007 година сестрите бяха освободени, а България опрости дълг на Либия на стойност 60 милиона долара.

Обвинените и тероризирани с години в Либия са: български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф Ахмад Джум‘а. В процеса е обвинен в по-леки престъпления и българският лекар д-р Здравко Георгиев. Неправилно обвинените медици са осъдени на смърт два пъти в Либия на основание, че са заразили повече от 400 деца с вируса на HIV. Те са подведени под отговорност и за смъртта на повече от 40 от тези деца. Невинните медици прекарват в затвор повече от 8 години, през които се води сложна правна и политическа битка за тях.

Медицинските сестри и Ашраф ал-Хаджудж пристигат в Либия през 1998г.., за да лекуват пациенти в педиатрията.