Къде очакват цунами в Калифорния?

Както ви съобщихме по-рано Земетресение 8.9 и цунами размазват Япония /+видео/.

Около 8:30 сутринта местно време се очаква цунами да атакуват Западният бряг в САЩ, по цялото протежение от Сан Франциско до Сан Диего, като прогнозата е атаката да продължи около 10-12 часа.

Местата, където се очаква нахлуването на опасните вълни вече са блокирани от полицията и достъпът до плажовете е ограничен. Само на някои места сърфисти са успели да достигнат до заветната “вълна” и очакват “тяхното цунами”.

Жителите по крайбрежната ивица на щата Орегън са предупредени също за цунами.

Националната служба за времето на САЩ публикува на своят сайт ежеминутно информация за кризисното положение на този линк:

NOAA’s National Weather Service

АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОМОЩ И ИМАТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИ БЪЛГАРИ НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ:

Фондация БУЛГАРИКА (213)272-0568

Генерално Консулство: (310) 478 6700

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЯПОНИЯ?

Най-малко 288 души са загинали и 349 са изчезнали, сочат последни обобщени полицейски данни. Между 200 и 300 мъртви тела бяха открити в град Сендай, който е близо до епицентъра, 70 хиляди жители на града са се скрили в убежища. Властите разпоредиха евакуация на близо 6000 души в района около аварирала АЕЦ в префектура Фукушима, заради повреда в охладителната система. Земетресението предизвика цунами с височина до 10 метра. Кораб със стотина души на борда бе отнесен от цунами в морето край Япония, влак изчезна по японското крайбрежие. След главния трус последваха над 50 вторични труса, повечето от които с магнитуд над 6,0 по Рихтер. Тревога за заплаха от цунами бе обявена в общо 57 страни по света. Четири милиона жилища останаха без ток в района на Токио, повредени са много участъци от скоростната ж.п. линия “Тохоку” в северна Япония, “влакът-стрела” в северна Япония бе спрян от движение. Токийското международно летище “Нарита” възобнови работа след задържане на полети и евакуация на пътници.