Тайните служби: “Изнесените пари от България се завръщат!”

Конфискуваните средства могат да бъдат събирани във фондове, какъвто имало в Испания.

Наблюдава се тенденция изнесени пари да се връщат обратно като чуждестранни инвестиции

Вече може да се говори и за “изпиране” на биографии

Правят “Централизиран регистър за банкови сметки”

9 март 2011г. Наблюдава се тенденция, според която изнесени пари от страната ни вече се връщат, но под формата на чуждестранни инвестиции, каза Дафин Маламов от тайните служби на Р България – Държавна агенция “Национална сигурност” /ДАНС/. Той участва в дискусия по представянето на първата стратегия за противодействие на “прането” на пари.
По думите му вече може да се говори и за “изпиране” на биографии.
Георги Петрунов отчете, че за периода 2006-2010 година са прочетени 24 осъдителни присъди за “пране” на пари, 14 са оправдателните присъди. Споразуменията са 34. Осъдените ефективно лица са 57, оправданите – 28. Условно съдени са 46 души.
Най-много доказани престъпления, от които са “прани” пари, са трафикът на хора, сводничеството и продажбата на наркотици.

Ваня Несторова от ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА /ВКП/ заяви, че предложения за създаване Междуинституционален съвет “няма да товари държавата”. Конфискуваните средства според нея могат да бъдат събирани във фондове, какъвто имало в Испания. Сумите от тях може да бъдат разпределяни за подпомагане на жертви на престъпления, за превенция и др.
Предвижда се данъчни и митнически служители да имат разследващи функции, за да могат да работят заедно с разследващия екип, посочи Несторова.
Идеята за Централизираният регистър за банкови сметки засяга наличието на такива, а не средствата в тях. Така ще се спести време, защото изискването на подобна информация сега отнемало повече от месец, каза Несторова. Според нея регистърът трябва да е в БНБ.

1 comment for “Тайните служби: “Изнесените пари от България се завръщат!”