Виенският бал: валс и проституция

Нищо не предвещаваше скандал до момента, в който актьорите Бо Дерек и Джордж Клуни отказаха да заемат места в ложата на строителния предприемач Рихард Лугнер, известен с прякора Хоросана, която се намира точно в средата на огромната зала на Виенската опера. Хоросана покани Руби, но не „кубчето Руби“, а малолетната жрица на любовта, консумирана от Силвио Берлускони с хонорар от 40 000 евро, пристигла във вторник с частен самолет и с бяла лимузина. Сега платежоспособни бални посетители във Виена са настръхнали, че може да изпаднат в неволна близост с нея в тесните коридори, водещи към ложите. Предприемачът от години наема ложа и кани знаменитости ... ?! За ложата си в операта Лугнер е платил 17 000 евро. По-малките ложи струват 9500 евро. Входните билети на човек са 230 евро. Очакват се към 5500 гости. Държавници, бизнесмени, милионери, аристократи ще извадят фраковете си на 3 март 2011 г. за Виенския бал и ще се понесат със своите дами във вихъра на валсове и полки във Виенската опера. ФОТО:Архив

Какво се оказа – историята и настоящето – Европа ни даде проституцията – но евтината – за тях остана скъпата

“Когато, обкръжена от слугини,
тя плуваше в охолство и разкош,
във Солун, на пазара за робини,
гяурките вървяха пет за грош.”

Малолетна “жрица на любовта” на равно с бомбета за милиони
Какво събира елитът на политиката и бизнеса на Европа?

Оперният бал е държавният бал на Австрия – тук се събира елитът на политиката и бизнеса на Европа!

“Европа плачеше за Жулиета,
Европа се захласваше по Бах,
а с вълчи вой в тракийските полета
вървяха глутниците на Аллах.”

Българка – концерт-майстор – за първи път жена дирижира Виенската опера и купуват нови дрехи за жените

3 Март 2011г. Потвърждението за това, че Европа не само не ни е помогнала и грам за Освобождението от турско робство, но ни е “импортирала” некои свои “полезни” навици, като проституцията, за което писа под заглавие След Освобождението в София цъфти проституцията , дойде много скоро. Днес в статия във в-к Труд кореспондентката във Виена разказва за висша класа проститутка във Виенската опера, и не само, тя е малолетна и много скъпа. Ще седи в ложите на едно от най-престижните места за елита на Европа. Точно там, мястото, което е създадено по времето (1869), когато българският народ е бил под “чалмата” вече 500 години. Изключителна демагогия на евро-богоизбраните! Но в същото време, място, което с успеха на една българка днес доказва какво е българина, и по-специално българката! Това не е евтината проститутка, която някои искаха да имат!  Препечатваме текстът без промени.

Какво се оказа – историята и настоящето – Европа ни даде проституцията, НО евтината – за тях остана скъпата

Йорданка Христозова-Вайс, Австрия, Труд, 3 март 2011г.

Засилване на ролята на творците и поставяне началото на нова традиция – това обяви новият директор на Виенската опера (Wiener Staatsoper) Доминик Мейер за Виенския оперен бал, който е днес 3 март. Преди старта на танците за първи път ще свирят музиканти от Виенската филхармония под диригентството на Франц Велзер-Мьост. Балетът, в чийто състав е и българката Анита Манолова, от седмици репетира за откриването. От оперните прими глас ще извиси мецосопраното Елина Гаранча.

Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper), намираща се във Виена, Австрия, е едно от най-значителните музикални средища в Европа. Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Завършена е през 1869 г. През 1945 г., по време на Втората световна война, част от сградата бива разрушена от бомбардировки. Тя е напълно възстановена през 1955 г. Трябва да се прави разлика между Държавната опера във Виена, която се намира на адрес Hanuschgasse 3, 1010 Wien или Operngasse 2, 1010 Wien и Народната опера, която е на следния адрес - Währinger Straße 78, A-1090 Wien. Днес във Виенската държавна опера всяка година се провежда известният Оперен бал. ФОТО:Архив

С усмивка бяха преодолени и първите трудности: подаръкът за дамите – ветрила, които вместо за Австрия бяха изпратени за Австралия, вече са във Виена. Стъпките на валса овладяха и 160-те двойки дебютанти. Сред тях е и Рихард Рола-Щраус, потомък на знаменитата фамилия, който не крие радостта си, че ще танцува под звуци, композирани от прапрадядо му.

Организаторката на бала Дезире Трайхл-Щюрк, по произход графиня и понастоящем съпруга на директора на една от големите австрийски финансови институции – “Ерсте банк”, дори успя да свали любимия пиърсинг от носа на една от дебютантките.

Нищо не предвещаваше скандал до момента, в който актьорите Бо Дерек и Джордж Клуни отказаха да заемат места в ложата на строителния предприемач Рихард Лугнер, известен с прякора Хоросана. И той покани Карима ел Махруг, известна като Руби, малолетната жрица на любовта, консумирана от Силвио Берлускони. Според италианските медии хонорарът й е 40 000 евро. Мароканката пристигна във вторник с частен самолет и с бяла лимузина и в компанията на Лугнер бе докарана в хотела.

Сега платежоспособни бални посетители във Виена са настръхнали, че може да изпаднат в неволна близост с нея в тесните коридори, водещи към ложите.

“Тъжно, срамно и неуважително, момичето е жертва, но е намерило начин да печели от трагичната си съдба”, откровена бе организаторката Трайхл-Щюрк.

Във вторник дойде и вторият гост на Лугнер – актьорът Лари Хагман от сериала “Далас”. Предприемачът от години наема ложа и кани знаменитости, но досега това бяха звезди като София Лорен и Джина Лолобриджида. За ложата си в операта Лугнер е платил 17 000 евро. По-малките ложи струват 9500 евро. Входните билети на човек са 230 евро. Очакват се към 5500 гости.

Държавници, бизнесмени, милионери, аристократи ще извадят фраковете си на 3 март 2011 г. за Виенския бал и ще се понесат със своите дами във вихъра на валсове и полки във Виенската опера.

Оперният бал е държавният бал на Австрия – тук се събира елитът на политиката и бизнеса на Европа.

В балета на Виенската опера от 2010-а е и родената в София 23-годишната Анита Манолова. След Илиана Шиварова, която от 2004 г. танцува в Къщата на ринга, Манолова е втората българка в елитния състав. Анита се явила на конкурса за мястото през януари м.г. заедно с още 160 души.

Пак Българката бе първа цигулка на традиционния Новогодишен концерт в Златната зала на виенския “Музикферайн” на 1 януари 2011 г. Случва й се за втори път, първият беше през 2009-а. Спечелвайки мястото на концертмайстор (б. а. – Виенската филхармония има четирима концертмайстори), 35-годишната Данаилова сложи началото на нова ера в историята на оркестъра. Истински мъжки бастион, до 1997 г. Виенската филхармония не приемаше жени. Днес, близо 170 г. от основаването й, концертмайстор е българка. Данаилова е учила в София и в Рощок, Германия. Като солист и участник в камерни оркестри концертира и записва в Европа и САЩ, била е концертмайстор на операта в Мюнхен, свирила е с Лондонската филхармония.

За Данаилова и трите й колежки от оркестъра са създадени нови костюми за 1 януари. За ансамбъла от черно-сив панталон на райе, бяла риза, елек и сако младият австрийски дизайнер Маркус Биндер се вдъхновил от костюм на Марлене Дитрих. Досега само на мъжката част от оркестъра бяха предоставяни дрехи. Дамите ползваха за сцената черни одежди от личния си гардероб.

Да се насладят на живо на валсовете и полките могат 2 044 зрители. Останалите над 45 млн. души включват телевизора, за да проследят най-известния класически концерт в света. И още нещо …
Йорданка Христозова-Вайс, Австрия, в-к Дневен ТРУД

ЛИРИЧНО ЕВРОПЕЙСКО ОТКЛОНЕНИЕ
“Момчета, знам, че вече ви дотегна и хлябът сух, и голата ракия, и тежкото небе на тази бедна страна, в която вечно няма прокопсия!”

Ивайло Балабанов е роден през 1945 г. в прочутото ивайловградското село Хухла. Понастоящем живее в Свиленград. Автор е на няколко поетични книги, а стихотворението му “Принос към европейската история” преди петнайсетина години доби голяма известност сред пишещото братство. На 14 юли 2006 г. той е отличен с Наградата за патриотична поезия на името на поета Георги Джагаров.

Ивайло БАЛАБАНОВ

ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ

Европа, млада и непохитена,
четеше своя рицарски роман,
когато във зора незазорена
загина рицарят Иван Шишман.
Европа плачеше за Жулиета,
Европа се захласваше по Бах,
а с вълчи вой в тракийските полета
вървяха глутниците на Аллах.
Когато, обкръжена от слугини,
тя плуваше в охолство и разкош,
във Солун, на пазара за робини,
гяурките вървяха пет за грош.
Когато тя строеше катедрали
и замъци – във зимния Балкан
скърбяха тънки липови кавали
и плачеха за алтанлъ Стоян.
Въздигаха се кървави калета,
градени със отрязани глави
и всъщност си остана непревзета
Страната на хайдушките орли.
А беше колкото калпак голяма,
широка колкото следа от лъв,
но се превърна в страшна вълча яма,
покрита с кости и залята с кръв.
Със кремъклия пушка, с проста сопа
със камък и стрела от бучиниш
дедите ни завардиха Европа
и турците не стигнаха Париж!

БЪЛГАРСКО СТИХОТВОРЕНИЕ

Момчета, знам, че вече ви дотегна
и хлябът сух, и голата ракия,
и тежкото небе на тази бедна
страна, в която вечно няма прокопсия…
Великите й царски идеали
днес вече са митичен архаизъм.
България търгува със парцали
от раклата на своя комунизъм.
България е гладна просякиня.
С душа поциганена, необута,
тя проси чуждоземна милостиня
по пътя между Лондон и Калкута.
Честта е болна, съвестта – пияна,
а ореолите – алъш-вериши
и луд е, който плаче с Дебелянов
по някакви си белоцветни вишни.
Със страшна сила днес от небесата виси един въпрос полуобесен: “Кажете ми, къде е свободата от синята ни ноемврийска есен?…” Защо пирува с разни богаташи и хитреци, дошли на власт и мода, с дрогясали бандюги и апаши… Защо е с тях?… Защо не е с народа?… Момчета, знам, че е на халост туй, че скърбим за свобода и бели вишни. В земята на Васил Иванов Кунчев днес всички романтици са излишни. Но да запеем, дявол да го вземе, със мъжки глас във тази нощ безродна и нека екне – като в турско време, “Къде си, вярна ти, любов народна?…”