Уикилийкс: САЩ организира армията на България

Сайтът „Уикилийкс” може да бъде номиниран за Нобелова награда за мир. Предложението е на норвежкия депутат Сноре Вален, според когото „публикувайки информация за корупция, нарушаване на човешките права и военни престъпления, „Уикилийкс” е допринесъл за борбата за свобода и гласност през 21-ви век”

Контакти в Министерството на отбраната са предупредили САЩ, че се опасяват, че политически интереси може да изместят военните нужди при съставянето на политиката, като са предложили да осигурят гласа на САЩ

Сайтът „Уикилийкс” може да бъде номиниран за Нобелова награда за мир

2 февруари 2011г. Британският вестник Daily Telegraph – “Телеграф” публикува днес текста на разпространена от “Уикилийкс” секретна грама, изпратена от посолството на САЩ в София до Държавния департамент, в която се коментира стратегията на България за развитие на въоръжените сили с оригинално заглавие STRATEGY TO SHAPE BULGARIA’S MILITARY MODERNIZATION.

В грамата с дата 29 октомври 2007 г., подписана от тогавашния посланик на САЩ Джон Байерли, се изтъква, че предприетият от българското правителство преглед на програмата за модернизация на въоръжените сили до 2015 г. – промяната на пътната карта “План 2015” – “създава сериозна възможност за САЩ да окажат влияние върху развитието на потенциала на българската армия в средна и далечна перспектива”. /Бел.ред. По време на неговия мандат като посланик, България подписва със САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което позволява на американски военни да се обучават в български бази. Байърли е специалист по руски и източноевропейски външни работи, бивш и настоящ дипломат в Москва. Бащата на Байърли е единственият американец, който по време на Втората Световна война се е сражавал в редовете както на американската, така е на Съветската армия. /

Според грамата основната цел на САЩ е да бъдат увеличени възможностите на България да разполага свои части и да участва заедно със САЩ и НАТО във военни действия извън територията на страната.

В момента повечето от разположените 727 български военнослужещи са били транспортирани и поддържани от САЩ. Целта е България да инвестира в екипировка, оръжия и превозни средства, които ще позволят успешното им разполагане и участие в бойни действия със силите на САЩ и НАТО в чужбина. В дългосрочен план целта са 3 бригади, които могат да бъдат разположени “с минимална помощ отвън”.

България трябва да бъде окуражена да спестява чрез премахването на “неефективни или несъвместими с международните мисии” средства за отбрана. Като непрактични са посочени руската ракетна система “земя-въздух” и поръчката на френски кораби.

В същото време трябва да се увеличат ресурсите за персонала, свързвани с чуждестранни мисии. Българските самолети са достигнали края на полезния си живот, но страната трябва да се отклони от покупката на руски самолети. Препоръчват се по-стари, но все още работещи F-16 или F-18 като мост към операционното и тактическо трансформиране. Контакти в Министерството на отбраната са предупредили САЩ, че се опасяват, че политически интереси може да изместят военните нужди при съставянето на политиката, като са предложили да осигурят гласа на САЩ в процеса и да споделят информация за маневрите зад сцената.

В заключението на анализа, съдържащ се в грамата, се изтъква, че български представители изразили опасения, че без участието на САЩ и НАТО в процеса на преглед на програмата за развитие на въоръжените сили “политическите интереси ще надделеят над военните необходимости”. Същите представители изразили готовност да гарантират, че “гласът на САЩ ще се чуе”, че ще предоставят “вътрешна информация за задкулисните машинации” в процеса на преглед.

Днес стана известно още нещо, че сайтът „Уикилийкс” може да бъде номиниран за Нобелова награда за мир. Предложението е на норвежкия депутат Сноре Вален, според когото „публикувайки информация за корупция, нарушаване на човешките права и военни престъпления, „Уикилийкс” е допринесъл за борбата за свобода и гласност през 21-ви век”, съобщи ИТАР-ТАСС.
Американските власти все още търсят начин да потърсят отговорност от основателя на сайта Джулиан Асандж за изтичането на хиляди секретни американски военни и дипломатически документи.

ПРИПОМНЯМЕ:

Уикилийкс пак лийкна за България

Арестуваха собственика на Уикилийкс без право на гаранция

Уикиликс: „САЩ събира детайлна инфо за България“

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците

Какво всъщност иска Асандж с Wikileaks?