Как да преброим българите, които не са в България?

Най-много хора са се преброили в област София град – 522 724 души.Най-слабо засега в електронното преброяване участват област Кърджали – 17 577 души, Видин – 18 081 души, Търговище – 18 838 души и Силистра – 18 926 души. ФОТО: НСИ /Кликнете върху снимката за по-голям размер/

Дипломатите в САЩ не знаят – от официална София дават инструкции

Търсете приятели с компютри в България, които знаят какво правят – имате на разположение само 2 дни

Сайтът на НСИ няма достъп от чужбина

Два милиона се преброяват он-лайн

Лос Анджелис. Така звучаха обобщено въпросите за преброяването на населението и имотите в България, с които писмено се обърнахме към всяка една, по ред и уважение в йерархията, държавна институция, и представители, които имат отношение към българските граждани в чужбина. Като особено имахме предвид тези, които са временно пребиваващи, като гости, родители, близки и роднини, студенти, командировани и други, които през преброителния период нямат физическата и виртуална възможности да се запишат, според закона. А той казва, че “непослушните” ще бъдат и глобявани.

Запитването ни бе предизвикано и след седем имейла, които получихме след публикацията Българите се броят в интернет само в България.

Запитахме Генералното консулство и Посолството на Р България в САЩ, Министерство на външните работи и Националният статистически институт /НСИ/. Отговорът на дипломатите ни бе, по телефона от Ел Ей “нямаме официална информация, но чухме от българи в консулството, че може по интернет,” а от най-висшата ни инстанция в САЩ във Вашингтон отговор не получихме.

Ето въпросите, които зададохме.

Как могат да участват в преброяването български граждани, които са временно пребивавщи в Америка?
Конкретно в САЩ?

Може ли да участват в преброяването български граждани, които живеят в САЩ, и притежават имоти в България и плащат данъци за тях, или отдават под наем свой имот?

Кога ще има достъп до сайта на НСИ в Америка?

Обобщеният отговор за тези, които нямат време е: Ако искате да се преброите в България, като постоянно живеещ, тъй като отсъствате от страната за по-малко от година, или според закона, то трябва ваш близък да ви преброи в интернет или на място, тъй като сайтът на НСИ не се отваря от чужбина.

Отговорът на Любомир Блатски от НСИ:

Българите, временно пребиваващи в Америка, ще бъдат преброени от техните близки в България като  временно отсъстващи.
Българите, живеещи в САЩ, са били преброени там през 2010 година. Независимо, че имат имоти в България, те не живеят тук. Целта на едно преброяване е да се види в действителност кой живее на територията на една държава. Така ние ще преброим американските граждани на територията на България.
Иманно поради причината, че се преброява само населението на територията на страната, сайта на преброяването не може да се отваря от чужбина.

От НСИ днес ни информираха, че в края на седмия ден от началото на електронното преброяване очаква да се преброят 2 милиона българи. В 2:00 часа /б.вр./ след обяд на 7 февруари броячът показва 1 875 834 души. В началото на деня, към 9:45 ч. /б.вр./ на 7 февруари,  предпочелите електронната анкетна карта са 1 834 011, от които над 90 % живеят в градовете. Почти две трети от тях са на възраст между 20 и 49 години. Преброените жени са 960 384, а мъжете – 872 627. Най-много хора са се преброили в област София град – 522 724 души. Най-слабо засега в електронното преброяване участват област Кърджали – 17 577 души, Видин – 18 081 души, Търговище – 18 838 души и Силистра – 18 926 души. В най-малката община Трекляно, която се намира на територията на област Кюстендил и е с население 1027 души, преброените са 27. Поради големия интерес към електронното преброяване много от общините  предоставят компютри в информационните си центрове и библиотеки, където всеки желаещ може да бъде преброен.

Информационна система „Преброяване” ще бъде активна още 2 дни на адрес https://iscensus2011.nsi.bg до 24 часа /б.вр./ на 9 февруари, когато ще бъде спряна. На 10 февруари след 8 часа /б.вр./ ще започне класическото преброяване от анкетьори, което ще продължи до 20 часа на 28 февруари.

СМЕЕМ СЕ: Ако сте нелегален емигрант в САЩ и имате приятели в България. с които подържате кантакт по интернет, какво ще направите с броенето.

Отговорът на Министерство на Външните работи

Здравейте, г-н Веселинов!

Благодарим за писмото Ви.

Целта на Преброяването на населението и жилищния фонд в Р България през 2011 г. e да осигури информация за броя, структурата и състава на населението, както и за броя и вида на домакинствата и семействата в страната, и за сградния и жилищния фонд. То установява броя на хората към 00.00 часа на 1 февруари 2011 г. Сведенията, които всеки човек попълва за себе си и своето домакинство, се отнасят към този момент (възраст, работа, брой деца и т.н.). Чрез преброяването ще бъде установено следното:

∙ колко е обичайно (постоянно) живеещото население във всеки град и село в страната;

∙ колко са временно присъстващите лица, които живеят там за период по-малък от една година;

колко са временно отсъстващите лица поради командировка, обучение, гостуване за период по-малък от една година.

Повече информация по въпроса може да намерите на интернет страницата на Националния статистически институт: http://www.nsi.bg/census2011/index-2.html

В случай, че все още изпитвате проблеми с отварянето на сайта на НСИ, по-долу ще намерите телефони и имейл за контакт с тях: Ако имате въпроси, по време на преброяването (1-28 февруари 2011 г.) ще може да се свържете с нас от 8 до 22 часа включително в почивните дни:

∙ на телефон 0700 16 310:

– на цената на един градски разговор за абонати на Виваком;

∙ на следните мобилните номера, които се таксуват по стандартната услуга за съответния мобилен оператор:

0882 606 606, 0898 148 206, 0879 888 096 – за абонати на Виваком.

Задавайте своите въпроси на e-mail адрес: support@nsi.bg

Поздрави,

Силвия Ницова

Кабинет на Говорителя

Министерство на външните работи

2 comments for “Как да преброим българите, които не са в България?