Българите се броят в интернет само в България

Председателят на НСИ доц.д-р Мариана Коцева /в средата/ сподели на пресконференция пред журналисти, че активността на хората при електронното преброяване надминава очакванията.

Стартира  първото за България и Европа преброяване в интернет на населението и жилищата, като достъп до уебсайта имат само сънародниците ни в Родината – от чужбина няма достъп, а чужденците живущи в България само на хартия

За 6 часа 80,000 проучват – над 4,000 се регистрират

1 Февруари 2011г. Всеки българин ще може да се преброи он-лайн, само и само ако си у дома в Родината, а не в която и да е точка на света да се намира той. Чужденците, живущи в България също няма да могат да се включат он-лайн в броенето. Това стана ясно днес след като се задейства преброяване в интернет.

Работещите “навън”, гостите на живеещите “зад граница” и студентите, които учат в чужбина нямат да имат достъп до сайта на НСИ извън пределите на страната, което е направено нарочно. Сънародниците ни в другите европейски страни ще бъдат преброени там.

На чуждите граждани в България ще бъдат пращани анкетьори, знаещи поне малко английски език и с преведена анкетна карта за попълване.

Какво преброяват всъщност? Българите, които са на територията на страната? Дайте първо да дефинираме какво е това българина, защото има не малко хора, особено родители на наши сънародници в САЩ и други континенти. Кой гледа внуци, кой него го гледат. И какво са виновни хората, че са се притекли на помощ, или за помощ? Нима те не са българи?

Ами тези, които имат имоти? Плащат данъци в България? Отдават под наем? Тези имоти къде са – не са ли в България? Не се ли броят и как ще се преброят – ако не хората, то имотите?

ПАК ЗАДРСКАХА БЪЛГАРИТЕ “ЗАД ОКЕАНА”!

Никой в България не коментира, дори не споменава другите български граждани, освен тези в Европа! От официалните лица до медиите!

Мин-председателят Бойко Борисов каза пред медиите, че “благодарение на преброяването сме щяли да вземем пари от Европа”! А не е ли по-добре тогава, да сме повече, питаме ние от “глупавата” Америка?

Председателят на НСИ доц.д-р Мариана Коцева сподели пред водеща медия в България, че “за САЩ не било важно какви сме, всички били европейци”. Нито дума за тези български граждани, които са в САЩ.

При изключително голям интерес точно в полунощ /0:00 часа б.вр./ днес стартира  първото за България електронно преброяване на населението и жилищния фонд.

Макар и с известен технически фал в началото, когато паролите отиваха в “спам” на имейлите, то за първите 6 часа след стартиране на Информационна система „Преброяване” се бяха преброили над 4000 души от цялата страна, съобщи за www.bulgarica.com от “Пресцентър и публикации” в НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ (НСИ).  До 12:45 ч. б.вр. общо сайта www.nsi.bg на Преброяване 2011 беше посетен от над 80 000 души, колкото е обичайният месечен брой посещения в интернет страницата на НСИ. Към този час преброените бяха 35 518 души, от които 18 108 – жени. До края на деня над 250,000 се “качиха” на сайта.

Броят на преброените лица се увеличава ежеминутно.

Най-активна е възрастовата група  30-39  години – 7785 преброени лица. Преброените над 70-годишна възраст са 1564.. По области най-много са преброените в София – 12 230, във Варна – 3677, Пловдив – 2658, Бургас – 2209, Стара Загора – 1407, Плевен – 1114, Велико Търново – 1059.

България е първата страна от Европейския съюз, която започна преброяването, и една от седемте страни-членки, които въведоха и електронното преброяване. Първият преброил се гражданин на територията на Европейския съюз се казва Владимир, от София, ж.к. Дървеница.  Той е получил своя десетцифрен уникален код за успешно преброил се в 0: 14 ч.

Председателят на НСИ доц.д-р Мариана Коцева сподели на пресконференция пред журналисти, че активността на хората при електронното преброяване надминава очакванията. Системата е работеща, макар че имаше случаи на забавяне при получаването на парола след регистрация. Междувременно IT експертите на НСИ добавиха нова функционалност на Информационна система „Преброяване”. При успешна регистрация паролата за достъп до системата излиза веднага на същата страница. Така може да започне попълването на електронната преброителна карта без да се чака получаването на паролата на личната електронна поща.

Електронната преброителна карта може да се попълва 24 часа в денонощието до 24 ч. на 9 февруари 2011 г, а самото попълване на картата не отнема повече от 15 минути за човек. При успешно приключване на попълването на преброителната карта се  получава десетцифрен уникален код, който трябва да кажат на преброителя.

ЕТО КЪДЕ: Преброяване 2011

НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ

2 comments for “Българите се броят в интернет само в България