Президентът прави нова партия – Премиерът го отписа

 
 
 
 
 

380 политически партии имало в България ???!!! /ВИЖТЕ СПИСЪК/

Пука ли ти?

Има ли война между Президент и Премиер?

29 октомври 2010г. Политическият проект (бел.ред. разбирай “партия”, ново понятие въведено от българския политически елит) на президента Георги Първанов ще стартира в публичното пространство съвсем скоро. Това съобщи самият Първанов след края на дискусията за стратегията 2020, организирана от него.
Президентът уточни, че става дума за “широка гражданска инициатива”, но това все още не означава “учредяване”.
“Има много хора, представители на различни гилдии и различни слоеве, представители на неправителствени организации, политици, без, разбира се, това да означава ангажимент на политическите партии”, обясни той.
Първанов допълни, че повече за новото формирование ще стане ясно след като участниците в него се срещнат на 11 ноември, цитират Първанов от БТА.
България остана без една от основните си институции – Георги Първанов вече не може да се нарича президент. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, предаде БНР. Борисов изрично помоли журналистите вече да наричат президента само “г-н Първанов”.

„Единственото, което като премиер съжалявам, че в случая, когато имаме подобен проект и човек, който го представлява, в случая господин Първанов, президентската институция не само, че не може да ни бъде коректив, но може да ни бъде партньор, всъщност нея я няма. Това е проблемът, а това е цяла година за напред до следващите президентски избори”, каза премиерът.

Заради това Бойко Борисов отказа коментари по днешните критики на президента за икономическата политика на правителството и по призива му за нова антикризисна стратегия:
“Преди много внимателно се вслушвах в критики, в изказвания, защото, когато една от трите институции говори, естествено, че трябва да чуя какво се казва, но сега, когато една опозиционна политическа фракция или партия, или движение, няма значение, изказва свое мнение, просто няма да му обръщам внимание.”

  “Това, че няма да ми казва президент, а ще ми говори на фамилия, вече съм го чувал. Беше го казал и преди 5-6 месеца”. Това заяви президентът Георги Първанов в Тунджа по повод коментарите на премиера Бойко Борисов в Брюксел.
    “Нека да припомня, че министър-председателят в не по-малка степен от президента е премиер на всички българи. За съжаление още с първите си стъпки той направи много социални разделения”, каза Първанов.
    “Практически действаше като премиер само на една партия и изолира много социални и професионални групи. Това се изразява в момента в редица социални протести”, добави държавният глава.

  “Аз отдавна съм обяснил какво разбирам под реформа на политическия модел – първо дълбока промяна на изборното законодателство и второ – промяна на избирателния кодекс. Много е важно да има прозрачност във функционирането на партиите и преди всичко в тяхното финансиране, както и упражняване на контрол върху това.” Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на обновеното читалище “Просвета 1910” в с. Тенево, община Тунджа, съобщи БТА.
    Според президента политическият модел трябва да се реформира така, че да се консолидират партиите – 380 партии са твърде много за България, което  предполага да се завишат изискванията при регистрирането им, поясни той.
    “Аз от 20 години съм в политиката, всичко, което съм правил, е политика”, каза Георги Първанов в отговор на въпрос.
    По повод изказванията на Цветан Цветанов, че се е превърнал в говорител на Алексей Петров, президентът заяви, че приключва да коментира вътрешния министър и му пожелава да изясни отношенията си с бившия служител на службите ДАНС.

На Първанов му трябва партия, а на Борисов много разнопосочен шум и врагове, които да бори. БСП не помръдва от 7-8 % доверие а тя е техен общ опонент. Поне за предстоящите избори за президент догодина. 

“Ваккумът следва да бъде запълнен

и е добре да бъде поделен между приятели. Това не става със скалпел и томахавки. Става с хартиени камъни и медийни бомби, колкото да подведат лековерните и да са упойка за острите болки, които причинява икономическата криза. Колкото и да твърдят обратното, Борисов и Първанов имат общи цели и интереси.

Президентът винаги е бил цар на задкулисието. А краткият политически опит на премиера сочи, че най-големите му врагове изведнъж се оказват първи приятели. Тъй бе с Костов, стана и със Сидеров. Ако един ден управлява с Първанов, дори няма да е излъгал избирателите, защото никога не е обещавал обратното. Обещавал е да не се коалира с БСП.

Някъде след година животът ще ни поднесе нов сюжет … нов президент с нови идеи … или може би нова държава с нови идеи … казва ли ти някой … и смееш ли да питаш …

А на кой ли му пука?

ПРИПОМНЯМЕ: Има ли война между Президент и Премиер?

ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

В сила от 01.04.2005 г./Обн. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.17 от 24 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.78 от 28 Септември 2007г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.54 от 16 Юли 2010г./

Чл. 21. Дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.

Чл. 25. (Изм. – ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции (380 на брой в България към 2010г.), които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.

(2) Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.

(3) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция по ал. 1, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. При липса на коалиционно споразумение или промяна на членския състав на парламентарните групи на политическите партии или коалициите, образувани в резултат на последните парламентарни избори, държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.

Чл. 26. Държавна субсидия се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто (1% – ???) от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Чл. 27. (1) (Изм. – ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година.

(2) Начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите.

Чл. 31. (1) Държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

(2) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, получили над едно на сто от действително подадените гласове на последните парламентарни избори.

(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 32. (1) Наемът на предоставените помещения е в размер на амортизационните отчисления, като към тях се добавят и експлоатационните разходи, ако има такива.

Чл. 45. (1) Кмет или областен управител, който не изпълни задължение, произтичащо от съдебно решение за отмяна на отказ за предоставяне на помещение на политическа партия, се наказва с глоба за неизпълнение в размер от 500 до 1500 лв. от съответния съд.

(2) При повторно нарушение глобата е от 5000 до 10 000 лв.

§ 2а. (Нов – ДВ, бр. 54 от 2010 г., в сила от 16.07.2010 г.) (1) Годишната държавна субсидия за 2010 г., определена по реда на чл. 27, ал. 1, се предоставя на  политическите партии и коалиции в размер 85 на сто от общата сума по Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г.

Списък на политическите партии в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия /ПО АЗБУЧЕН РЕД/

А

Б

В

Г

Д

Е

З

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Ф

Х

2 comments for “Президентът прави нова партия – Премиерът го отписа