Побратимяват София и Чикаго

Чикаго (Chicago) е град в северната част на САЩ, щата Илинойс. Чикаго е и окръжен център на окръг Кук. С население около 2 830 144 души, а на градската агломерация — около 9 464 886 души (2006), той е трети по големина в САЩ след Ню Йорк и Лос Анджелис, четвърти по големина в Северна Америка и седми в Западното полукълбо. Градът е разположен на западния бряг на езерото Мичиган, при устието на река Чикаго ие създаден през 1833 на мястото на съществувалия от 1803 Форт Диърборн. Днес основните етнически групи в Чикаго са ирландци, немци, италианци и поляци. Той е смятан за втория по брой на полското население град в света след Варшава, като и за втори по брой на сръбското население след Белград. Чикаго е петият по големина български град в света с над 100,000 наши сънародници.

Фондацията на бившия генерален консул

 ще работи за осигуряване на обществена подкрепа

Първият фестивал на Чикаго в София през юни 2011 г.
 
 9 октомври 2010г.  Стратегическа цел на Фондация “Приятели на Чикаго” е да осигури обществена подкрепа за побратимяването между София и Чикаго. Това съобщи днес от София председателят на фондацията и бивш генерален консул на България в Чикаго Иван Сотиров. 
   В по-близък план фондацията, която е създадена през тази година, ще работи за създаването на граждански партньорства и съвместни проекти в културата, образованието, науката, бизнеса, посочи Сотиров.
    Той изнесе лекция “Чудесата на Чикаго: Милениум парк”, която е първата от Програмата за приятелство между София и Чикаго. Ще се състои серия от лекции, наречена “Чудесата на Чикаго”.
Кулминация на програмата ще бъде първият фестивал на Чикаго в София през юни 2011 г.
    В лекцията си, придружена от видеопрезентация, Сотиров посочи, че Милениум парк е едно от чудесата на Чикаго, който тойнарече “парк-шедьовър”.
    Въпреки че Чикаго е град, направен от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е “Град в градина”, парковете са навсякъде,разказа Сотиров. Той посочи принципа на архитекта, направил генералния план на Чикаго през 1909 г. -“Всеки жител на Чикаго да може да стигне до най-близкия парк пеш”. Иван Сотиров посочи още, че Милениум парк не е традиционния парк за разходка, а едносоциално-културно средище, намиращо се в самия център на града.
Паркът е съчетание от зеленина и място за почивка с различни интерактивни възможности за забавление на хората. В него се намира открита зала за концерти, интерактивен фонтан, закрит театър за музикални и танцови представления, колоездачен център,ледена пързалка, галерии, скулптури и инсталации. Всяка година 3 млн. души посещават парка.
   Чикаго има почти 4 млн. жители, общо в града и в предградията живеят 12 млн. души, 100 000 от тях са българи.
   Ако говоря за чудесата на Чикаго, за мен най-голямото чудо е този дух на хората там, тяхната дързост да мислят мащабно и да правят големи планове, каза Иван Сотиров.