Бюджет 2011 гласуван в парламента на първо четене

ИМА ЛИ МЯСТО ЗА БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ – ТОВА РЕШАВАТЕ ВИЕ … всички цифри от днес Икономически растеж – 0.7% 2010 г. и 3.6% 2011 г.

Социалните вноски скачат с 1.8% от 2011г.

Връщане в 3% дефицит 2011г.

Запазват се най-ниските данъчни ставки в ЕС и валутният борд

Дълговата политика и нови емисии през 2011г.

Държавните бюджети да се внасят още в средата на годината, а не в края

За първи път всички пари за здравеопазване отиват за здравеопазване – запазват нивото на разходи от 2010 г.

Здравният министър: “Драматизъм няма, парите не са достатъчно, но живеем в България, това са нашите възможности и е неуместно да се сравняваме с Германия и Франция!”

БЛС: “Предлаганите средства за здравеопазване в размер на 3,9% от БВП и 7 Евро за преглед са срам за страна-членка на ЕС – този бюджет е опасен за всички граждани и за българските пациенти!”

Според депутатите от опозицията в бюджетите, представени днес, цари хаос

  28 октомври 2010г. Комисиите по икономическа политика, енергетика и туризъм, по здравеопазване, по труда и социалната политика и по бюджет и финанси в Българския Парламент приеха на първо четене законопроекта за държавен бюджет за 2011 г., както и бюджетите на ДОО и НЗОК за 2011 г. Гласуването бе след дебати по параметрите на трите бюджета. Всяка от комисиите гласува поотделно. Така депутатите подкрепиха предложенията на правителството.

Асен Агов от Синята коалиция обяви, че техните депутати гласуват против, защото искат да видят реформи.

Бюджетът за 2011 г. е бюджет на стабилността, заяви днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред депутати и от четирите парламентарни комисии – по бюджет и финанси; по икономическата политика, енергетика и туризъм; по труда и социалната политика; по здравеопазване, цитиран от БТА. На заседанието на комисиите по бюджет и финанси, икономическа политика, енергетика и туризъм, здравеопазване и комисията по труда и социалната политика присъстват четиримата министри по ресорите – Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Тотю Малденов и Стефан Константинов, както и управителят на Българската Народна банка /БНБ/, председателят на Сметната палата, шефовете на Националния Осигурителен Институт /НОИ/ и Националната Здравно Осигурителна Каса /НЗОК/ и синдикати.

    В бюджета е заложен икономически растеж от 0.7 процента през 2010 г. и 3.6 процента през 2011 г., посочи Дянков. Очакваме основен двигател за растежа да бъде износът, добави той. 
Основната цел, която си поставя бюджетът за следващата година, е връщане в 3-процентен дефицит, каквото е изискването на ЕС, добави той.
    Правителството запазва най-ниските данъчни ставки в ЕС, като продължава увеличаването на косвената данъчна тежест, посочи Дянков.

Преразпределителната роля на държавата ще бъде намалена до 35.5 процента. Това е най-ниското ниво от последните 15 години, посочи той. Социалният сектор остава с най-голям дял  в
публичните финанси.
С разпоредба в държавния бюджет предлагаме засилване на контрола при поемане на разходи от министерствата, отбеляза Дянков. Така ще може да се формират ограничения за  министерствата при сключване на договори, заяви той.
    Правителството твърдо отстоява позицията за запазване на валутния борд, емисионната политика е основен инструмент за управление на държавния дълг, посочи министърът. В резултат на дискусии със социалните партньори правителството взе решение за
увеличаване на социалните вноски с 1.8 процента от следващата година, допълни Дянков.
    Той отбеляза, че се запазва размерът на преките данъци и така българските домакинства и фирми имат най-ниската данъчна тежест от целия ЕС.

   Прогнозите ни за икономически растеж за края на тази година съвпадат с прогнозите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международния валутен фонд (МВФ), каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той заяви, че прогнозите съвпадат и за растежа през следващата 2011 г.
За следващата година прогнозите ни за растеж са 3,6 процента, на МВФ – около 2,5 процента, а във вчерашната прогноза на ЕБВР се посочва 2,1 процента, каза Дянков. Той призна, че има разлика, но това по думите му е нормално, тъй като световните финансови институции, които не са толкова добре запознати със спецификата на българската икономика са по-консервативни, отколкото държавните прогнози. 
   Дълговата политика за 2010 г. бе ориентирана към вътрешния пазар, защото анализите показваха, че на този пазар има свръхликвидност, коментира Дянков. Той добави, че МФ смята да разнообрази дълговите емисии, като пуска и 7, и 10, и 15-годишни емисии, за да диверсифицира своето портфолио и да следва
кривата на доходност. 
   Според Симеон Дянков в България трябва да се наложи практиката, която съществува и в другите европейски страни, държавните бюджети да се внасят и гледат по-рано – още в средата на годината, а не в края, както е било досега. Това е трудно да се направи по време на криза, защото сигурността на балансите се променя месец по месец, но за мен това е правилният принцип и е добре да се започне сега, отколкото никога, каза Дянков.
   За първи път всички пари за здравеопазване отиват за здравеопазване, това преди никога не го е имало, това е политика и то правилна, коментира вицепремиерът Дянков в отговор на въпрос за провежданите от правителството политики, които са залегнали в бюджета за следващата година. За пръв път в България има толкова пари за инфраструктура – от Световната банка и ЕС, каза още Дянков и похвали предишното правителство за подписаните с ЕБВР заеми за изграждане на първостепенни и второстепенни 
пътища.
   Има и повече пари за социални услуги, смятаме да се борим с безработицата и факт е, че тя пада от началото на годината с над един процент, заяви финансовият министър. Той каза, че по всяко време е хубаво да се правят реформи – и когато има пари и още повече, когато няма, защото тогава се вижда къде са проблемите.
   Дянков каза, че заложените приходите за 2011 г. в номинал са същите като през тази година, а растежът може да донесе допълнителни приходи. Така заложеният ръст от 3,6 процента не се отразява на приходите, той. Не искам от бюджета да излизат пари за необосновани проекти в енергетиката, заяви Дянков. Той коментира още, че подкрепя идеята за фискален борд и за консервативна фискална политика.

   Трябва да намерим баланса между бизнеса и хората. Това коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод на очакванията му от продължаващите утре преговори за предвидените промени в пенсионната система.

ОСИГУРОВКИ  

 Намаляване на дефицита в държавното обществено осигуряване с около 600 милиона лева – до 1.390 млрд. лева, предвижда бюджетът за 2011 година. Това каза управителят на НОИ Христина Митрева пред депутатите от комисии в Народното събрание.
    Сред предвидените мерки са увеличаване на вноската за фонд “Пенсии” с 1,8 процента от 1-ви януари 2011 г., което ще доведе до приходи в бюджета на НОИ от 373 милиона лева. Вноската за фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите” /ГВРС/ за 2011-2013 г. ще бъде нулева, което ще доведе до намаляване на приходите с 12 милиона лева. С 5.6% ще се увеличат минималните осигурителни прагове за основните групи професии, което ще доведе до увеличаване на приходите с 110 милиона лева.

    По думите на Митрева се въвежда диференциран минимален осигурителен доход за самоосигуряващите, съобразно облагаемия им доход от 2009 година от 420, 450, 500 и 550 лева. За земеделските производители и тютюнопроизводителите ще бъде 240 лева. Участието на държавата с трансфер във фонд “Пенсии” възлиза на 2.480 млрд. лева за 2011 г., което е включено и за самоосигуряващите се.
   Удължава се с една година антикризисната мярка за изплащане на болничните – първите три дни със 70 процента от работодателя и влизане на НОИ от четвъртия ден. 
    Повече от два пъти се намалява се срокът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност след прекратяване на осигуряването от 75 на 30 дни. Отменя се и максималният размер на обезщетенията за безработица, като те ще се изчисляват като 60% от осигурителния доход преди загубването му. 
    Общият ефект от прилагането на тези мерки в закона за ДОО в частта на краткосрочните обезщетения върху разходната част е намаление на разходите с 15,5 млн. лева, каза Митрева. При  разходите за обезщетенията за безработица има нарастване с 29 процента спрямо 2010 г., което обаче по думите й не се дължи на големия брой безработни, а на падането на тавана на обезщетението.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

“Драматизъм няма, парите не са достатъчно, но живеем в България, това са нашите възможности и е неуместно да се сравняваме с Германия и Франция!”

Парите за здравеопазване, които правителството цели да даде, са 3 милиарда и 5 милиона лева, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред депутати от четирите постоянни комисии в Народното събрание. Нямам против парите да са и повече, но това са реалните възможности на държавата към момента, добави той.

С проекта за бюджет на МЗ за 2011 г. са разчетени разходи в размер на 570 094 600 лв. за финансиране на програмите, функциите и дейностите, финансирани от министерството, каза министър Константинов при разглеждане на бюджета.

В условията на икономическа криза МЗ запазва нивото на разходи от 2010 г., с което ще се гарантира реализирането на дейности, свързани с доставка на скъпоструващи лекарствени продукти, извън
обхвата на задължителното здравно осигуряване и по програми за лечение и профилактика на социално значими заболявания.
    Бюджетните структури към МЗ ще осъществяват и дейности по опазване и контрол на общественото здраве, стационарната психиатрична помощ, спешната помощ, диагностицирането, преработката на кръв и кръвни продукти, осигуряване на медико-социални грижи за деца в неравностойно положение до 3 години, специализиран медицински транспорт, финансово подпомагане на български граждани с репродуктивни проблеми, трансплантации и лечение в чужбина и други.
  С проекта за бюджет на МЗ са предвидени средства в размер на 17,5 мн. лв. трансфер към НЗОК за финансиране на дейности като това вероятно ще претърпи промени, каза Константинов.

“Предлаганите средства за здравеопазване в размер на 3,9% от БВП са срам за страна-членка на ЕС – този бюджет е опасен за всички граждани и за българските пациенти!”

   Българският лекарски съюз /БЛС/ няма да подкрепи бюджета за НЗОК, защото този бюджет е “опасен”, каза Георги Ставракиев – заместник-председател на Българския лекарски съюз, цитиран от БТА.
Не е нормално в европейска държава преглед при специалист да струва 7 евро, каза Ставракиев. Той посочи, че от 2005 г. няма корекция на цените съобразно инфлацията. По думите му трябва да се коригират цените в доболничната помощ, както и тези по клинични пътеки. 
   Предлаганите средства за здравеопазване в размер на 3,9% от БВП са срам за страна-членка на ЕС, БЛС не може да подкрепи този бюджет, той е опасен за всички граждани и за българските пациенти, заяви Ставракиев.

Според депутатите от опозицията в бюджетите, представени днес, цари хаос.

 

 

1 comment for “Бюджет 2011 гласуван в парламента на първо четене