Съвместен бизнесфорум с Израел в София

 
 

На 10 януари 2010г. Министър-председателят Бойко Борисов заминава на двудневно официално посещение в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху. Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам. България признава държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г. През 1967 г., след шестдневната израелско-арабска война, България скъсва дипломатическите си отношения с Израел, а през 1990 година двете страни ги възстановяват със Съвместна декларация. България спасява всичките свои над 50000 еврейски поданици по време на 2-та световна война за периода октомври 1940 до септември 1944 година за разлика от черната статистика в тогавашна Европа.

БИЗНЕС

Министър Трайчо Трайков и министъра на националната инфраструктура на Израел Узи Ландау откриха бизнесфорум в София

Двустранният стокообмен нараства от $50.6 млн. – през 1990 г., до $124.6 млн. – през 2009 г. -повече от 90 израелски компании присъстват на българския пазар – информационни технологии, търговия, недвижими имоти, транспорт

    28 октомври 2010г. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на националната инфраструктура на Израел Узи Ландау откриха днес двустранен бизнес форум в София, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетика и туризма. Форумът е поредното доказателство за вниманието от страна на Израел към България, след като ден по-рано Борисов се срещна с директора на Мосад, тайните служби на държавата.
    Ландау е на официална визита в България по покана на министър Трайков. Това е третата среща между двамата министри през тази година. Развитието на сътрудничеството в областта на алтернативната енергия, както и изграждането на хидроенергийни комплекси на река Дунав се очаква да бъдат сред основните теми на двустранните разговори. 
    Както България, така и Израел са изправени пред предизвикателствата, свързани с енергийна сигурност, климатични промени и икономическа стабилност. Ето защо съвместните проекти за използване на различни видове енергия могат да бъдат ключова сфера за взаимно сътрудничество между двете държави, посочват от МИЕТ.
    Повече от 50 компании от различни сфери на икономиката дискутираха възможностите за сътрудничество помежду им по време на форума, който се състоя на 28 октомври. Форумът е организиран от МИЕТ и посолството на Израел в България.  Енергетиката, иновациите и в частност производството на части за електромобили са сред основните сфери на взаимен интерес между компаниите от двете държави. Провеждането на форума е част от общите усилия на България и Израел за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, информират от МИЕТ.
    От икономическото министерство обобщават, че Израел е стратегически партньор за България. След възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави през 1990 г. Израел се е превърнал в един от най-важните търговски партньори на България в региона. Двустранният стокообмен непрекъснато нараства: от 50.6 млн. долара – през 1990 г., до 124.6 млн. долара – през 2009 г. През първото полугодие на тази година търговията между България и Израел е на стойност 91.9 млн. долара. Повече от 90 израелски компании присъстват на българския пазар в сектори като информационни технологии, търговия, недвижими имоти, транспорт. За периода 1996-2009 г. израелските инвестиции в нашата страна са на стойност 300 млн. евро.

“Една мъдрост гласи, че хората трябва да познават историята, за да не я преживеят отново.” Или другояче казано така дълго време Кой спря ръката, която държи лейката? 

КАКВО КАЗАХА МИНИСТРИТЕ ?

Ново находище на природен газ в офшорната зона на Израел в
Средиземно море дава надежди за енергийна независимост на Южна и
Източна Европа. Това заяви пред участниците в българо-израелски
бизнес форум министърът на икономиката, енергетиката и туризма
Трайчо Трайков.
    В посочената зона има надежди за голямо откритие на природен
газ, в близките месеци ще стане ясно какви са точните параметри
на находището, отбеляза Трайков. Много бих искал веднага след
това да обсъдим как България, Източна и Южна Европа биха могли
да се включат в тази инфраструктура и да гарантират ново ниво на
енергийна независимост, добави министърът.
    По думите му Израел е един от най-важните партньори на
България в района на Близкия изток и има особено значение като
търговски и икономически партньор.
Стокообменът между двете
държави е нараснал от 50 млн. лева през 2001 г. до 125 млн. лева
през 2009 г., но все още не отговаря на потенциала, който имат
двете страни, коментира Трайков.
    По думите му израелски компании проявяват интерес и са
направили добри инвестиции в България в информационните
технологии, в някои здравни услуги, в строителството и
недвижимите имоти, както и във финансовите услуги. Предстои
подписване на важно споразумение за сътрудничество в научната и
иновативна дейност
, където Израел има традиции, а България –
амбиции, посочи Трайчо Трайков.
    Обещаваща област, която виждаме в двустранното
сътрудничество, са селскостопанските и напоителните технологии,
посочи българският министър. Според него в тази област България
има потенциал, а Израел има много сериозна технологична база и
успехи.
    Министърът на националната инфраструктура на Израел Узи
Ландау
заяви, че водената от него бизнес делегация проучва
възможностите за нови начинания. Израел може да помогне във
високотехнологичните решения в областта на строителството и
водните ресурси, добави той.

 

България – Израел – двустранни отношения 

 
2010 година
На 10 януари 201о г. сегашният министър-председател на България Борисов  Бойко стана официален шеф на ГЕРБ и замина за Газа на двудневно официално посещение в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху. Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам. Нетаняху се е поинтересувал от данъчната среда у нас, и силно го е впечатлило това, че от догодина ще се намали с 2 % ДДС. Тогава Нетаняху е казал – по-добре отсега го намалявайте, не чакайте следващата година. Те периодично свалят ДДС – според тях това действа много позитивно на бизнеса, защото съживява пазара. Нетаняху и Борисов обсъдиха възможността израелски самолети да използват за тренировки български военни бази, като бе подписан и Меморандум за военно сътрудничество между България и Израел.
На 3 ни 2010г.  Израел освободи българските журналисти , които бяха на един от корабите от флотилията с хуманитарна помощ за ивицата Газа и след операцията на израелските ВМС бяха  задържани.
На 23 август 2010г. Премиер и външен министър срещнаха директора на Американския еврейски комитет в София, а Президентът Първанов връчи орден “Мадарски коник-1ст. на неговия председател Дейвид Харис.
 
България признава държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г.
През 1967 г., след шестдневната израелско-арабска война, България скъсва дипломатическите си отношения с Израел, а през 1990 година двете страни ги възстановяват със Съвместна декларация.
България спасява всичките свои над 50000 еврейски поданици по време на 2-та световна война за периода  октомври 1940 до септември 1944 година.
Това става благодарение на почти цялото българско общество, Българската православна църква, както и много политици, интелектуалци и обикновени граждани.
 
За разлика от черната статистика в тогавашна Европа, в края на войната в България продължават да живеят 48 000 евреи и да се раждат граждани от еврейски произход.
 
Нещо повече, борбата в България срещу депортирането и срещу расизма добива облика и на борба за духовно запазване на самия български народ, за утвърждаване на най-висшите ценности като живота, морала и свободата и за оцеляване на човешкия дух в най-страшни времена. Такова е посланието във всички документи, съхранени от онази епоха.
В периода 1947-1950 г. в Израел се изселват приблизително 50 хил. български евреи. Те са обединени в различни обществени, икономически и творчески общности. Най-голямата рамкова организация, обединяваща българската еврейска колония, е Съюзът на емигрантите от България /Ехуд оле Булгария/. След 1990 г. повече от 4000 израелци от български произход възстановяват българското си гражданство, като този процес продължава и в момента.
Българско-израелските търговско-икономически отношения имат дългогодишна история. Възходящото им развитие се основава на наличието на добра договорно-правна база. Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България, като заема едно от водещите места в търговията й със страните от региона на Близкия изток. Израел е активен участник в Барселонския процес и асоцииран член на ЕС /от 1995 г./, поради което пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г. не налага съществени изменения в нормативната база на двустранните отношения.
Към 31 декември 2007 г. в България са инвестирали 114 израелски компании. Най-много компании са регистрирани в областите търговия, операции с недвижими имоти, промишленост, финанси, транспорт, техническото обслужване на автомобили, селско стопанство, туризъм, домакински стоки, и други. Броят на чуждестранните преки инвестиции в България от израелски физически лица към същата дата е 1525.
През последните години стокообменът между двете държави се развива изключително динамично. Успешно се развива сътрудничеството в областта на туризма между двете държави. От 1997 г. България участва редовно в туристическата борса, която се организира всяка година през февруари в Тел Авив. На нея се предлага широка гама от българския туристически продукт, прави се и договаряне между български и израелски туристически фирми.
По данни на граничната статистика израелските граждани, посетили България през 2004 г., са 79 172. Интересът към България от страна на израелските туристи през последните години нараства, като те вече се ориентират към лятна и зимна почивка, съчетана с балнеолечебни програми.
През 2008 г. България е посетена от 105 882 израелски туристи, а българските граждани, пътували до Израел през годината, са 14 451.
“Една мъдрост гласи, че хората трябва да познават историята, за да не я преживеят отново.
    Историята на спасението на евреите в България ни показва, че общият положителен резултат зависи от позицията на всеки един член на обществото. Нашите предци – и българи, и евреи и всички други, са ни завещали духа на толерантността.
       Малката и слаба България в годините на Втората световна война е успяла да има особена позиция и политика: Успяла е да не изпрати свои войски да се бият на страната на Германия въпреки, че е съюзник на Германия. Успяла е да запази своите евреи, въпреки настойчивите многократни опити на нацистка Германия. Успяла е да се включи в същата война във втората й половина, този път срещу Хитлер и да води кръвопролитни битки с над 30 000 жертви.” Из “СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ – 60 ГОДИНИ ПО-КЪСНО”, Албена Танева, Център за еврейски изследвания, Философски факултет, СУ “Св. Климент Охридски”

 

2009 година … Наш глас вдигна евреите на крака … Чудотворни икони и евреи отсядат в Силистра … Голям еврейски празник в България

1 comment for “Съвместен бизнесфорум с Израел в София