Сайтът Wikileaks започва разкрития за Русия и Китай

26 октомври 2010г. Сайтът Wikileaks, където се Публикуваха секретни документи за войната в Ирак планира да събере и обнародва секретни данни и от други региони, по-специално от Русия и Китай   пише московският вестник “Комерсант”, цитиран от БТА. Представител на Wikileaks обещал пред изданието, че “руските читатели ще научат много нови неща за страната си”.

Според Кристин Храфнсон, това ще стане “веднага щом приключим с афганистанските и иракските книжа”. Още когато създаде Wikileaks, основателят на сайта Джулиан Асандж информира с писмо потенциалните инвеститори, че “основна мишена на проекта ще бъдат деспотичните режими в Русия, Китай и Централна Азия”, припомня всекидневникът. В момента обаче разделът от Wikileaks, посветен на Русия, не съдържа що-годе важни документи, отбелязва той.  Wikileaks се надява да привлече вниманието на онези, които притежават секретна информация от Русия, пише “Комерсант”. Храфнсон не скрила радостта си, че “китайците вече са реагирали” на инициативата на Wikileaks за разобличаване на режима в страната им, допълва БТА.

Китайски дисиденти обявиха, че възнамеряват да стартират сайт с данни за нарушения на човешките права в Китай, пояснява руското издание.