Журналист привикан в полицията – снимал имот на МВР-министър Цветанов

Това, което в момента се хвърля в публичното пространство, са неща, които са декларирани в годините назад. Аз съм си декларирал имотите и като служител на Министерството на вътрешните работи, и като заместник-кмет на Столичната община.Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по Би Ти Ви по повод данните, изнесени от партията на РЗС за притежаваните от Цветанов шест имота в София, които според партията са купени с незаконни средства.

“Полицията си сменя три пъти версиите – опит за кражба, опит за прегазване. Накрая се оказва, че той подписал протокол да не нарушава обществения ред”

Малко несъответствие в имотната декларация на вицепремиера – декларирал, че притежава двор от близо 1 000 кв. м. и къща със 100 кв. м. разгъната застроена площ, но без да се влиза вътре, е очевидно, че този имот е с пъти по-голям от това, което пише
26 октомври 2010г. Журналист се оплака, че е бил привикван в полицията, след опит да снима имот на Цветан Цветанов в село Шума. Вътрешният министър има друга версия – проверката била не за материала, а по жалба на жителка от селото.

Журналистът от вестник “Галерия” Добромир Добрев разказва, че отишъл до село Шума, за да направи продължение на темата си за имотите на вътрешния министър. От съседен имот излязла около 50-годишна жена.

“Жената застана пред колата. Не ни пусна да минем. Извади телефон. Каза, че ще звънне на телефон 112, че нямаме въобще работа в това село. Бяхме принудени да върнем назад и да минем на друга улица, тъй като тя очевидно нямаше намерение да се премести”, разказа Добрев пред бТВ.

Вечерта в редакцията на вестника дошли трима полицаи.

Поканили журналиста и шофьора да дадат показания във връзка с инцидент.

“Има досъдебно производство за опит за прегазване на една жена, която се е обадила на телефон 112. От там колегите са реагирали. Отишли са, свалили са свидетелските показания. След това има очевидци на инцидента и след това са намерени лицата, които са предизвикали този инцидент”, обясни министърът на вътрешните работи.

“Прави ни впечатление, че това досъдебно производство е образувано светкавично. В тази държава се извършват престъпления през пет минути. Каква е тази светкавична реакция, какво е това грандиозно престъпление, което е извършено”, възмути се главният редактор на изданието Кристина Патрашкова.

Според юриста на вестника проблемът не е, че двамата са извикани на разпит,

а във въпросите, които са им задавани. “От къде на къде ще му задават въпрос кой те изпрати, какво правиш, записваш ли. Той е журналист. От друга страна това, което мен ме смущава чисто правно – полицията си сменя три пъти версиите – опит за кражба, опит за прегазване. Накрая се оказва, че той подписал протокол да не нарушава обществения ред”, обясни той.

Добромир Добрев коментира, че целта на второто му посещение в селото е било да разговаря с хора от Шума.

“Разбрахме, че родителите на Цветан Цветанов преди години са живели там. Имали са и друга къща. Баща му, който е починал преди 12 години, ако не се лъжа, дори отглеждал овце в селото. Хората били много дружелюбни, винаги поздравявали”, каза Добрев.

Екипът научил още, че къщата е ремонтирана преди две-три години и от тогава Цветан Цветанов ходи често там.

Наш екип също посети село Шума, Годеч.

Заради наследствената къща на вицепремиера Цветан Цветанов селото със 120 жители се прочу във всички медии днес. Ето какво разказа пред камерата ни съседката на вътрешния министър, станала главен виновник за медийната суматоха.

Съседката с малко име Росица живее от другата страна на улицата срещу наследствения имот на вицепремиера Цветан Цветанов. Тя отказа интервю пред камера, но сподели пред екипа ни, че като дошли журналистите те не се представили кои са и ги припознала като наемни убийци. Минути по-късно в опита си да ги спре тя се озовала на предния капак на редакционния им автомобил.

“Щяха да ме прегазят. Да ги знам какви са – нямаха баджове на врата, нямаха надписи по колата. Де да знам, може да са килъри, да ми подпалят бунгалото. Цветан Цветанов го знам от дете. Почтен човек. Честен човек”, разказа

След инцидента с екипа на “Галерия” жената веднага се обажда на 112

и продиктува регистрационния номер на автомобила. Съседи на Цветан Цветанов от другите къщи коментираха, че този имот е построен през 1978 г. и дълги години е бил неизмазан, без дограми.

Ето как коментира Цветан Цветанов инцидента:

„Опит за прегазване на една жена, която се е обадила на тел. 112. От там колегите са реагирали. Отишли са. Свалили са свидетелските показания. Има очевидци на инцидента. След това са намерени лицата, които са предизвикали този инцидент. Свалени са им обясненията и са пуснати. Това е нормално за всеки един случай. Имотът е сниман многократно от журналисти, така че няма никаква пречка. Въпросът е за възникналия инцидент, който ви описах преди малко. Свидетелят, който дава показанията е потърпевш от инцидента. Другите са очевидци на инцидента. Една жена, която е казала „какво правите”, след това е възникнал инцидентът, като те са тръгнали с колата към нея. Тя е звъннала на те. 112 във връзка с този инцидент, че са спрели точно на сантиметри от нея. Аз не знам от кой вестник са. В последствие се разбра, че е от „Галерия”. В самото изучаване на колата и собственика на колата, беше на едно криминално проявено лица”.Екипът на бТВ забелязал малко несъответствие в имотната декларация на вицепремиера пред Сметната палата. Макар имотът да е наследствен, Цветанов е декларирал, че притежава двор от близо 1 000 квадратни метра и къща със 100 квадратни метра разгъната застроена площ. И без да се влиза вътре, е очевидно, че този имот е с пъти по-голям от това, което пише в декларацията.

В репортаж, излъчен по-рано по Канал 3, Цветанов заявява, че има 4 апартамента, прехвърлени на неговите и на съпругата му родители. От партията на Яни Янев – РЗС съобщават, че сем. Цветанови разрполага с 9 имота, 7 от които са придобити чрез покупко-продажба, и то не от родителите му. Цитират се данни за 4 имота в атрактивния столичен квартал “Изток”, които Цветанов и съпругата му придобиват през 2008 година на димитровградски конгломерат от фирми, собственост на Тодор Бояджиев, който пък е съдружник на сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

Проверката на РЗС е направена през февруари, като в нея са приложени декларациите на Цветанов и съпругата му пред Сметната палата. Заключението на РЗС е, че 6 имота са с неясен произход – един на името на съпругата му Десислава, 1 на дъщеря му Гергана, два семейна собственост и два гаража. Общата площ на тези имоти е 358 кв.м за 462 хиляди лева. Според Емил Василев никое семейство на средни чиновници, при това от провинцията и без бизнес, не може да се сдобие с 4 апартамента и два гаража. Това става през 2007 и 2008 година, но според РЗС по-шокиращото е, че те са закупени на два пъти по-ниска цена от пазарната.

На 17 октомври 2010г. данъчните започнаха проверка на имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това съобщи тогава директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов, цитиран от bTV. Първоначалната ревизия от НАП на имотите на Цветан Цветанов ще продължи най-малко един месец. Пред bTV вътрешният министър коментира, че няма от какво да се притеснява и че няма проблем със започналата проверка. Той допълни, че всеки месец плаща 900 лева вноска по заем, с който е купил апартаментите си. Пред Нова телевизия Цветанов бе категоричен: „Декларирал съм абсолютно всичко, имам шест апартамента и всичко около тях е прозрачно”.

Това, което в момента се хвърля в публичното пространство, са неща, които са декларирани в годините назад. Аз съм си декларирал имотите и като служител на Министерството на вътрешните работи, и като заместник-кмет на Столичната община.Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по Би Ти Ви по повод данните, изнесени от партията на РЗС за притежаваните от Цветанов шест имота в София, които според партията са купени с незаконни средства.

Вътрешният министър подчерта, че цената на купените от него апартаменти през 2008 година е по-ниска от пазарната, защото са купени на етап груб строеж, на акт 14. Другата причина за ниската цена е, че всъщност Цветанов е приятел с продавача Тодор Бояджиев. Освен това той и съпругата му са кумове на дъщерята на Бояджиев, обясни Цветанов пред Би Ти Ви на 18 октомври.

Hа 20 февруари 2010 г. в отговор на въпрос на медиите Цветанов заявява, че семейството му притежава 4 апартамента, прехвърлени от неговите родители и тези на съпругата му.

1 comment for “Журналист привикан в полицията – снимал имот на МВР-министър Цветанов