България и САЩ – “ръка за ръка надолу за корупцията”

САЩ с най-ниската стойност в 15-годишната история на индекса и за първи път отпадат от 20-те най-некорумпирани

България има индекс 3.6 – по-ниско в сравнение с 2009 г. – откакто участва в класацията от 1998 г., не е постигала средно ниво в класацията – индекс 5.

Корпоративни любимци има при всяко правителство – бизнесът също е корумпиран

26 октомври 2010г. Днес се оказа, че България и САЩ вървят ръка за ръка в низходяща линия , показват данни на световни класация за корупция на организацията „Прозрачност без граници” ( Transparency International– TI). САЩ са с най-ниската стойност – 7.1 в 15-годишната история на индекса и за първи път те отпаданаха от 20-те най-некорумпирани държави. България също е, и отново сред лошите примери за справяне с корупцията. В проучването, което обхваща 178 държави, България има индекс 3.6, което е с две десети по-ниско (3.8) в сравнение с 2009 г. и не е постигала индекс 5, който се смята за средно ниво в класацията.

САЩ

САЩ отпадна от “топ 20” в световната  таблица на най-корумпираните държави, в която държавите се подреждат по показател, който расте в низходящ ред в зависимост от обема на корупцията. За новата позиция на САЩ съобщиха днес от организацията „Прозрачност без граници” ( Transparency International– TI), като основните причини, които се посочват са финансовите скандали и влиянието на парите в политиката, предаде агенция Ройтерс , като се цитира АФП.

Сомалия е оценена като най-корумпираната страна, следван от Мианмар и Афганистан, които си делят второто, като трети е Ирак, сочи индексът CPI (Corruption Perceptions Index (CPI)), който е от проучването базирано в Берлин. Сред страните, които рязко са паднали в класацията, са държавите, най-силно засегнати от икономическата криза.

САЩ падна до 22-та позиция  през 2010-та от 19-та през миналата година, като индекса спадна до 7,1 от 7,5 в списък от 178 държави,  като стойността му се определя от независими проучвания относно корупцията.  Индексът TI индекс (CPI)  – класацията измерва между 0 и 10, като 0 отчита сериозно разпространение на корупцията, а 10 показва чиста от корупция среда, като индекс 5 се смята за средно ниво в класацията.

Индексът за възприемането на корупцията събира данни от изминалите две години. За 2010 е използвана информация за периода януари 2009 г. – септември 2010 г. , като са използвани данни от 13 източника и 10 независими институции.

Тазгодишната стойност е най-ниската за Съединените щати в 15-годишната история на индекса, както и за първи път те отпадат от 20-те най-некорумпирани.

В двата континента Северна и Южна Америка, тези резултати поставят САЩ зад Канада, която е на 6-то място, Барбадос на 17-то и Чили на 21 място.

Солидарно начело стоят три държави Дания, Нова Зеландия и Сингапур с 9.3 индекс. „Тройката” беше в най-горната част на таблицата и през миналата година.

В Европейския съюз и ЕИО класацията оглавяват скандинавските страни и Швейцария, най-зле е Гърция, а преди нея се нареждат България, Румъния, Италия. Русия e 154-a с индекс 2.1.

Сомалия е събрала едва 1.1., като от организацията „Прозрачност без граници” казват, че класацията е въз основа на “различни оценки и бизнес анкети, извършени от независими и авторитентни институции.”

U.S. “INTEGRITY DEFICIT”

Г-жа Нанси Босуел, президент на „Прозрачност без граници”в Съединените щати, заяви че кредитните практики в кризата на ипотечния пазар, разкриването на схемата-пирамида Бърнард Мадоф и начина за политическото финансиране, всичко това разтърси американската общественост и намали вярата му, цитиран от Ройтерс.

“Ние не говорим за корупция, само в смисъл на нарушаване на закона”, каза тя. “Става дума за усещането, че системата е повредена изцяло от тези практики.”

Различните финансови скандали, на равнище държава и локални, подсилва впечатлението, че регулаторният надзор е слаб и че влияние може да се купи, добави тя.

Индексът показва редица страни – в това число Иран – където има значително изкачване в графиката от 2009 г., като от „Прозрачност без граници” каза, че това може често да се обясни с факта, че са били използвани различни изследвания, които не предлагат пряко сравнение с миналата година, пише авторът на материала Андрю Рош.

Фактът, че почти три четвърти от страните имат индекс  5.0 или по-малко показва, че корупцията продължава да бъде основен глобален проблем, каза Робин Ходес, директор в „Прозрачност без граници”.

Въпреки това, изследването показва, че в Бутан, Чили, Еквадор, Македония, Гамбия, Хаити, Ямайка, Кувейт, Катар, има подобрение от миналата година.

Обратно на тях, Чешката република, Гърция, Унгария, Италия, Мадагаскар, Нигерия и Съединените щати като страни, положението се е влошило.

Само Гърция е по-корумпираната от България държава от Европейския съюз.

Най-голямата група – 35.3% от всички участници, е с индекс между 2 и 2.9, следват държавите с от 3 до 3.9, където е включена и България – те са 21.3 на сто от всички участници.

БЪЛГАРИЯ

България, както САЩ също е, и отново сред лошите примери за справяне с корупцията, отчете “Трансперънси интернешънъл” (“Прозрачност без граници”) в ежегодното си изследване на индекса за справяне с корупцията. В проучването, което обхваща 178 държави, България има индекс 3.6, което е с две десети по-ниско (3.8) в сравнение с 2009 г.

В класацията делим 73-тото място с държавите Салвадор, Панама, Тринидад, Тобаго и Вануату, които имат равен с нашия индекс.

Откакто участва в класацията от 1998 г., България не е постигала средно ниво в класацията – индекс 5. През 1998 година за първи път България се появява в тази класация. Тогава индексът на държавата ни е 2,9, който успява да достигне през 2004 година до своето най-високо ниво – 4,1.

“Новината не е добра. Това показва процес на стагнация за антикорупционни усилия”, заяви Диана Ковачева, изпълнителен директор на българския клон на “Трансперънси интернешънъл”, цитирана от Дневник. Според нея обществените поръчки определено са една от индикациите за бизнеса доколко разпространена е корупцията. “Но той също участва в тях. Не бива да оставаме с впечатление, че бизнесът също не е корумпиран. Няма как да му попречите да прави картели. Той може да манипулира една обществена поръчка и затова усилията за прозрачност и почтеност при обществените поръчки трябва да бъдат и от страна на  институциите, и на бизнеса”, смята още Ковачева. Тя заяви, че при бизнеса има игра – отделните компании се уговарят, за да си разпределят няколко лота. Тази игра води до манипулиране на обществените поръчки и компрометира усилията на институциите да бъдат прозрачни.

“Няма защо да се лъжем, България е вписана динамично в европейския контекст, чиято енергетика е 100% ръцете на руски компании. Русия се намира на 154 място в класацията от 178 държави. Нека не прозвучи антируско, но ако искаме да се подобрим, отидете да сключите договор за още една ядрена електроцентрала”, коментира политологът Огнян Минчев.

“Корпоративни любимци има при всяко правителство. При това те са облечени в по-издържана нормативна форма, те са по-елегантни. Особено в сравнение с периода 2000 – 2008 г., когато се газеха изцяло закони и конституция”, заяви Огнян Минчев.

Корпоративни любимци има при всяко правителство във всяка държава.

За тазгодишния индекс на организацията „Прозрачност без граници” ( Transparency International– TI) данни са предоставили Африканската банка за развитие, Азиатската банка за развитие, фондация “Бертелсман”, “Икономист интелиджънс юнит”, “Фрийдъм хаус”, “Глобал инсайт” и Световната банка, Международният институт за управленско развитие, Political and Economic Risk Consultancy и Международния икономически форум. За да бъде включена някоя страна в индекса на “Трансперанси интернешънъл”, за нея трябва да има данни от най-малко три източника.

The 2010 Corruption Perceptions Index measures the perceived levels of public sector corruption in 178 countries around the world

View Multimedia
View Results

Results

Медийният мониторинг Антикорупция: Български антикорупционен портал, който показва данни за корупцията в България се осъществява от Коалиция 2000 – инициатива на български неправителствени организации, възникнала през пролетта на 1997 г., която работи за ограничаване на корупцията в българското общество чрез партньорство между държавни институции, неправителствени организации и отделни личности, които разработиха и прилагат План за действие срещу корупцията, Система за мониторинг и Антикорупционна информационно-образователна кампания. Медийният мониторинг се осъществява със съдействието на Американската агенция за международно развитие (USAID). Темата “корупция” е обявена за много актуална от уебсайта, което се потвърждава от големия брой материали, свързани с проблема и публикувани на страниците му.

1 comment for “България и САЩ – “ръка за ръка надолу за корупцията”