Русия спешно праща самолет с части за Козлодуй

 
 

През октомври миналата година министър-председателят на Русия Владимир Путин /дясно/ призова България възможно най-скоро да даде отговор по кои енергийни проекти, предложени от Русия, ще продължи работа. По думите му тогава той не изключва възможността да има отказ от един от тях. На последната среща между премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин били обсъждани строителството на газопровода “Южен поток” и нефтопровода “Булгас-Александруполис”.

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес по телефона с руския си колега Владимир Путин за бъдещото развитие на газопровода “Южен поток”, части от защитната система на Шести блок от АЕЦ “Козлодуй” и изграждането на АЕЦ “Белене”
   21 октомври 2010г. Министър-председателят Бойко Борисов разговаря днес по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Не за първи път двамата премиери разрешават проблеми по телефона. Още през август миналата година двамата опитни бойци започнаха да си говорят, за начало по телефона, за енргия и газ: Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим.

   Малко по-рано ние си позволихме да изразим мнението си в прав текст, за да избегнем риска да не бъдем разбрани. Мнение което се потвърди много скоро – само месец след това, и отново днес година по-късно. По-простичко казано, но директно – НЕ е възможно две бивши ченгета от толкова висок ранг, през които са минавали делата на държавата да се скарат, както много “запознати” твърдяха доста напразно! Двама колеги „по пагон“ и „на татамито“ могат само да спорят, най-много да си ударят и шамар, но да не решат взаимните си проблеми е почти невъзможно! 

    Днес, година по-късно, двамата колеги отново са обсъдили бъдещото развитие на газопровода “Южен поток” и в частност – изпълнението на междуправителственото споразумение по проекта. Бойко Борисов и Владимир Путин са постигнали договорка в срок до 15 ноември да бъде създадено руско-българско смесено дружество, което ще се заеме с разработката на техническо-икономическата обосновка на българския участък на газопровода.
    В хода на разговора Владимир Путин е изразил готовност доставката на елементи за замяна на части от защитната система на Шести блок от АЕЦ “Козлодуй” да се осъществи  в най-кратки срокове и те да пристигнат в България със самолет, за да може плановият ремонт на централата да завърши в срок. Двамата министър-председатели са обсъдили и хода на изпълнението на споразуменията, свързани с изграждането на АЕЦ “Белене”.
    Обсъден е бил и въпросът за привличане към проекта на компании от трети страни, които са най-компетентни в сферата на атомната енергетика в света.
    Бойко Борисов и Владимир Путин са постигнали договорка да продължат и в бъдеще активните разговори по партньорските проекти. Те са дискутирали и въпроси от двустранното търговско-икономическо сътрудничество.

ПРИПОМНЯМЕ: 

Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин

България и Русия – открито за газта и АЕЦ Белене

 

 

1 comment for “Русия спешно праща самолет с части за Козлодуй