Влезем ли в Шенген – българите без виза за САЩ – чужденците плащат за България и ЕС

 

Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба „Принцеса Мария Астрид“, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между пет от тогавашните десет страни-членки на Европейската общност: Белгия, Холандия, Люксембург, Франция и Западна Германия и за общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници. Името Шенген (Schengen) идва от винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границите с Германия и Франция. Населението му от преброяването през 2005 г. е 1 527 жители. Шенгенският замък е построен през 1390 г. Още четете най-долу на линка.

Около 60 евро се очаква да струва шенгенската виза за всички, които не са граждани на ЕС, т.е. не притежават български паспорт

Интервю с Димитър Димитров – директор на Дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР: “Практиката показва, че страните, които са в Шенген имат безвизов режим със САЩ!”

София, 21 октомври 2010г. Около 60 евро се очаква да струва шенгенската виза за всички, които не са граждани на Европейския съюз, каза в интервю Димитър Димитров – директор на Дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР, публкикувано днес от българската телеграфна агенция. По думите му процесът по отпечатването на визата ще трае около 10-15 минути. За такива визи ще може да се кандидатства както в консулските служби към посолствата на страните от Шенген, вкл. и в България, така и на гранични пунктове в страната, които са външни за Шенгенскотопространство.
   Димитров припомни, че след влизането на страната ни в Шенген пътуването до САЩ би трябвало да стане безвизово, както и до Гърция и през Румъния до всички страни-членки на зоната ще става без контрол по границите.

                    Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Какви ще са ползите от влизането на страната ни в Шенгенската зона. Какво е основното, което всеки българин трябва да знае?
    Отговор: С влизането в Шенген /Осем месеца ни делят от Шенген/ страната ни ще постигне и ще прилага стандарти, които вече се прилагат от страните-членки на зоната. Те допринасят за по-голям комфорт и удобство на хората – Шенген е пространство, в което свободно се движат хора, като се гарантират сигурността и правата им. Това става, чрез прилагане на компенсиращи мерки, допълнително даващи гаранция за сигурността на гражданските общества в Шенгенското пространство.

Ако се имат предвид българските граждани, то те и сега имат необходимата сигурност, но при пътуване в Шенгенското пространство след присъединяването на България в него, те няма да бъдат по никакъв начин обременявани и затормозявани от завишения контрол по граничните пунктове в държавите от Шенген.
Той е свързан със стриктна проверка на документи за пътуване и извършване на допълнителни проверки, като компенсиращи мерки. А в Шенген няма граници. Така гражданите са по-интегрирани и са като едно цяло.

Въпрос: Излиза, че за Румъния и Гърция няма да се минава през никакъв контрол. Това важи и за всички страни в Шенген?
Отговор: Да.
Пътуването ще е като все едно се минава от едно населено място към друго. Така се спестява много време, създават се удобства и никой не се съобразява с режими на пътуване и трафик, какъвто има в определени държави.

Въпрос: Това важи ли и за пътуващите, които са граждани на трети страни?
Отговор: Да
. При попадането в Шенгенското пространство на гражданин от трета страна се издава шенгенска виза и той може да пътува с нея в цялото шенгенско пространство свободно. Но при влизането на външна шенгенска граница ще бъде подложен на обстойна гранична проверка.

Въпрос: Как ще става издаването на шенгенски визи?
Отговор: На граничния пункт
на външна граница издаването ще бъде за о%