Вдигат данъка в луксозните вилни райони на София

Луксозна къща в Драгалевци от 565 кв.м., която се предлага за 3000 Евро наем на месец. В района на Орлов мост мове да се намери къща за около 1000-1300 вро на месец. Същият имот във Владая е максимум 400-500 Евро.

Столичната община ще предложи промяна в зонирането на столицата за данъчните оценки на имотите

Промяната в досегашните данък “сгради” и такса “смет” няма да е повече от 10%

 /Елена Иванчева, София/

  20 октомври 2010г.  Столичната община ще предложи промяна в зонирането на столицата за данъчните оценки на имотите, каза пред журналисти заместник-кметът Минко Герджиков. В момента в “Бояна” и в
“Надежда” по сегашното зониране се прилага един и същи коефициент за начисляването на данък “сгради” и такса “смет”, обясни заместник-кметът.
    С новото зониране ще се цели отчитаните до момента имоти във вилни зони, които вече са застроени плътно и са квартали на града, да се облагат с данък, съответстващ на луксозното строителство в тях. По думите на Герджиков, цитиран от БТА промяната в досегашните данък “сгради” и такса “смет” за тях няма да е повече от 10 на сто. Очакваните в повече 8.9 млн. лв. за данък “сгради” ще се насочат към изграждането на инфраструктура.
    Извършва се проверка за сградите, които нямат разрешение за ползване, образец “Акт 16”, но в тях се живее, каза Минко Герджиков. По думите му от 69 проверки е установено, че в пет такива сгради вече са се настанили хора. Общината може да търси задълженията от неплатените данъци за пет години назад, посочи
Герджиков. Това може да стане от установената дата на издаване на самостоятелните партиди за жилищата.