Руската шпионка изгонена от САЩ на корицата на МАКСИМ

Снимка на сайта показва огнената красавица, леко облечена по бикини с дантелки и здраво стиснала пистолет в ръка. Провокативната фотосесия излиза в ноемврийския брой на списанието, предназначено за силнич пол, а на сайта, освен снимките в момента, ще бъде качен и видеоклип за заснемането на фотосесията.

Руската шпионка Ана Чапман, която бе екстрадирана от САЩ,  един от 10-те руски шпиони, които САЩ върна на Москва в замяна на четирима руснаци, излежаващи присъди в Русия като агенти на Запада, позира в оскъдно облекло за руското издание на сп. “Максим”, което откриваме и он-лайн Maxim Online . 

“Ана Чапман направи повече за възраждането на руския патриотизъм от националния футболен тим и ракетата “Булава”, взети заедно,” пише изданието “Максим”.

Ана Чапман – една от десетимата души, арестувани от ФБР като руски шпиони е била част от шпионска мрежа, която руснаците са наричали “нелегалните,” членовете на която са имали за задача да се преструват на американци, за да стигнат до американските висши политици. Изникващите подробности около обвинените в шпионаж за Русия разкриват, че някои от заподозрените са водели скучен семеен живот в предградията. Други пък, включително Чапман, са действали като блестящи неангажирани купонджии. New York Post нарича Чапмън “достойна за 007 красавица с огненочервена коса, която прехвръква от шумни партита до свръхсекретни срещи из Манхатън.”

28-годишната червенокоса дама се твърди, че е притежавала онлайн бизнес с недвижими имоти на стойност $2 млн. (неназован от източниците до момента) и е живяла в “луксозен апартамент в финансовия квартал,” съобщава Post.

Страницата й във Facebook е пълна с лъскави снимки, подходящи за фотомодел, а нюйоркският фотограф на светски партита Патрик Макмюлън я е снимал на сбирки за висшето общество като официалната вечеря на Фондацията на противопожарната служба на Ню Йорк и партито по откриването на изложбата на съвременно изкуство в Арсенала на САЩ, организирана от сп. Whitewall.

Твърди се, че е била примамена от агент под прикрие на ФБР в кафене в Манхатън, след което, според прихванат телефонен разговор, й е било казано, че е разкрита и трябва да напусне САЩ.

Според телевизия CBS Чапман е била задържана на 27 юни вечерта, когато отишла да предаде в полицията фалшив паспорт. Изяснило се, че документът й е връчен от агент на ФБР, който й се представил като руски чиновник. Той помолил Анна да предаде паспорта на друг човек и определил място и време на срещата. Чапман обаче заподозряла нещо нередно и решила да занесе паспорта в полицията.

Други пък съобщават, че тя е арестувана точно преди уговорената среща.

Руската Мата Хари, пише руският “Комсомолская правда”, е родена във Волгоград и се омъжва за англичанин от състоятелно семейство, след което кариерата й потръгва на бързи обороти.

Завършва Руския университет за дружба между народите, получава диплома за икономист през 2005 г. От септември 2003 г. работи в компанията “NetJets Europe”, която продава самолетни билети на богати руснаци. След това постъпва в британската Barcleys, а от юли 2005 г. две години оглавява IPO отдела в хедж-фонда “Navigator”, преди да отиде в инвестиционната компания “KIT Fortis Investments” като вицепрезидент.

Освен кариерата в лондонското Сити, Анна се занимава и със свой собствен проект. През есптември 2006 г. тя основава IT-компанията “Property Finder” и свързания с нея сайт за недвижимости Domdot.ru.

От Великобритания Анна се прехвърля в Ню Йорк, където продължава собствения си бизнес.

… другите заподозрени

Другите заподозрени изглежда са водили по-обикновен живот. Двойка на около 40 години, известни като Доналд Хартфийлд и Трейси Фоли (носеща още името Ан Фоли), са имали двама сина тийнейджъри, които – подобно на много деца на тази възраст, понякога са смущавали с шумни партита реда в квартала си в Кембридж, Масачузетс, информира Boston Herald.

Фоли е притежавала собствен уебсайт за недвижими имоти и е работила като агент за Redfin Realty, докато Хартфийлд е бил консултант, водещ курсове по лидерство за фирма, наречена Global Partners Inc.

Единият от партньорите на Хартфийлд във фирмата – Каролин Куентин, обяви пред Yahoo! News, че е “шокирана” от вестта за ареста на Хартфийлд. Друг партньор – Джей Гронлунд, каза, че е “много впечатлен от професионалните умения на Дон – умен и представителен мъж.” Гронлунд казва, че Хартфийлд не е вършил особено много работа за фирмата в последните години, въпреки че е сред партньорите в нея.

Хартфийлд също така е основател на фирма, наречена Future Map, която твърди на своя уебсайт, че продава софтуер за стратегическо планиране за правителства и корпорации.

Школата по управление “Кенеди” към Харвардския университет потвърди през Yahoo! News, че Хартфийлд е получил степен по публична администрация там през 2000 г., но отказа да обяви какви курсове е посещавал или кои преподаватели са го обучавали.

Според блога Wicked Local in Cambridge, през 2004 г. Хартфийлд е правил дарение за кампанията на депутата в Камарата на представителите от Масачузетс Марти Уалц, който е сред състудентите му от школата “Кенеди”.

Колегите на Хартфийлд казват, че са смятали, че той е роден в Канада, но е получил американско гражданство. Фоли се описва в онлайн профил като “родена в Монреал” която “е живяла и учила в Швейцария, Канада и Франция.”

Съседите им ги описват като типична двойка от Кембридж: “Много, много съм изненадана,” казва един от съседите пред Boston Herald. “Тя беше много приятелски настроена съседка. Прекрасна жена. Бяха европейци, но не знам от коя част на Европа.”

Друга арестувана двойка – Вики Пелайз и Хуан Лазаро, са живели на тиха уличка в предградията в Йонкърс, Ню Йорк – и също са имали деца. Пелайз, която пише за El Diario/La Prensa, едни от най-популярните испаноезични вестници в САЩ, е писала критично за САЩ, наричайски американската индустрия на затворите форма на робство.

Лазаро е пенсиониран професор по политически науки от Новата школа за социални изследвания, и двамата са перуанци по произход. Двойката е била арестувана при връщането им у дома от парти заедно със 17-годишния им син, съобщава El Diario.

Ричард и Синтия Мърфи са живели в Монклеър, Ню Джърси. Единият от съседите им се шегува пред New York Times, че техните умения като градинари не са съответствали добре на обвинението в шпионаж: “Не биха могли да бъдат шпиони – вижте какви хортензии имат.”

Според Politico, Синтия Мърфи е била вицепрезидент на счетоводна фирма от Манхатън, наречена Morea Financial Services. Тя твърди в профил в LinkedIn (услуга, към която очевидно са се присъединили много от заподозрените), че е посещавала Колумбийския университет. Синтия Мърфи е описана в обвинението като влязла в контакт с неназован висш финансист и политически дарител.

Неженен заподозрян, който е живял във Вашингтон – Михаил Семенко, смятан за оперативен работник, бива описван от съседите му като водещ начин на живот, близък до този на Чапман. Жена описва Семенко пред New York Times като “елегантен мъж на близо 30 г., който караше Mercedes S-500.”

Оскъдни са сведенията за друга двойка – Майкъл Зотоли и Патрисия Милс, които наскоро са се преместили в Арлингтън, Вирджиния, от Сиатъл.

Единадесетият, последен заподозрян, все още не е арестуван, но е бил задържан за кратко на 29 юни в Кипър, когато се опитал да се качи на борда на самолет за Унгария. Пуснат е обаче срещу гаранция от 20 000 евро. Името му е Кристофър Мецос, който според твърденията на властите е бил кураторът на шпионите.

1 comment for “Руската шпионка изгонена от САЩ на корицата на МАКСИМ