Спряха сайтът показващ фактите за войните в Ирак и Афганистан

ВИЖТЕ ВИДЕО

  Качването на документи във WikiLeaks е лесно и съвсем анонимно

Съдебни дела срещу организацията завеждат и сциентолозите и дори иранското правителство – но без успех

19 октомври 2010г. Ако пожелаеш днес да посетиш така нашумялият уебсайт WikiLeaks то получаваш съобщение, че той се ремонтира. Но не се уточнява кой точно го ремонтира и къде се намира работилницата. Министерството на отбраната на Съединените щати е призовало журналистите да не тиражират информацията, която е публикувана на сайта WikiLeaks, където бяха публикувани фактите, които разкриват реалното положение на нещата по време на военната кампания на Америка в Близкия Изток. Пентагонът е обяснил, че  документите са били откраднати, но не са отрекли тяхната истинност. Ето съобщението в 3:00ам сутринта РТ Лос Анджелис.

We are sorry, WikiLeaks is currently underoing scheduled maintenance. We will be back online as soon as possible. For status updates you can follow our twitter feed. You can still visit our IRC channel:
  • Using the web interface available here
  • Using regular IRC client, connect to chat.wikileaks.org SSL port 9999

Сайтът WikiLeaks стана световно известен, след като публикува секретни материали за войната в Афганистан. На пук на всички сега, журналистите от сайта са обявили за публикуването на цели 400 хиляди документа за бойните действия в Ирак. Министерството на отбраната вече събра 120 специалисти, които трябва да подготвят „достоен отговор”, въпреки че призоваха да не се ползват крадени документи.

Когато през лятото публикациите се появиха на бял свят представителят на Пентагона Дейв Лейпън заяви, че за да могат да се изследват всичките материали и да се прецени ущърба, който е нанесен на военнослужещите на САЩ и неговите партньори ще бъдат необходими “дни, а може би и седмици”.

Според експерти, вредата е огромна, като най-големият удар бе за президента Барак Обама, който обяви като приоритет във външната политика войната в Афганистан. След публикациите тогава, Белият дом свика пресконференция, на която бе обяснено на журналистите, че представената в документите информация е за периода, когато президент е бил Джордж Буш и, че приетата от Обама нова афганистанска стратегия е била насочена към оправяне на грешките в предишната стратегия. Освен това, официалният представител на Белия дом Робърт Гибс е заявил, че американската администрация не се мъчи да спре публикациите на подобни документи в медиите. А съветникът по националната сигурност на американския президент Джонс Джонс твърди, че тези публикации не са нанесли никаква вреда в тази област. Но, както са съобщили от ISAF, изтичането на информация е „нанесла на операцията удар, по страшен от този на талибаните”. Публикациите са станали истински шок за силите на НАТО.

Daily Telegraph написа през месец юли т.г., че невероятният обем на публикуваната информация потвърждава  един факт- в нея не се съдържа много информация, която ние не знаем. Повече от 90 хиляди документа просто потвърждават колко сложна е задачата, която стои за разрешаване пред войските на НАТО в Афганистан. Освен това, тези документи демонстрират факта, че

войната през 21-век може да бъде практически „клинична”, в която загиването само на хора от противниковата страна е мит.

 Интересното е, написа тогава Daily Telegraph,че публикуването на тези документи в интернет очевидно е преследвало една цел-да се изрази недоволството от войната. В редакционната си статия Times коментира, че изтичането на

такава информация не е нищо друго, освен удар върху американските разузнавателни служби, да не говорим какъв удар е това върху бойния дух на американските военни, коментира изданието. Публикуваните документи повдигат един важен въпрос- гибелта на мирните хора.

Става въпрос за взривовете, организирани както от талибаните, така и грешките на силите на НАТО. Както пише Times, съвременната военна технология доведе до разработването на все по-точни видове въоръжения. Но, припомня вестникът, да се избегнат жертви сред гражданското население по време на война е невъзможно. Independent смята, че

публикуваните документи показват много по-страшна картина от тази, „която ни показват нашите политици”.

Доскоро малко хора бяха чували за WikiLeaks – сайтът, публикувал скандалното видео от Ирак, показващо как американски хеликоптер открива огън по видимо невъоръжени хора: WikiLeaks Releases Footage Of US Killing Journalists In Baghdad

От четири година насам те са кошмарът на редица правителства – сътрудниците на WikiLeaks, коментира от Германия ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.  Името на организацията се състои от думите Wiki, като онлайн-енциклопедията Уикипедия, където всеки може да се включи, и Leak – от английски “теч, изтичам”. WikiLeaks има само една цел – да разкрива тайни, подчертава един от германските й представители Даниел Шмит:

“Ние запълваме определена ниша. Повечето хора не знаят към кого да се обърнат, ако са информирани за корупционни или неморални практики – независимо от това дали познават журналисти, на които могат да се доверят.”

Качването на документи във WikiLeaks е лесно – всеки потенциален информант може да направи това съвсем анонимно. В компютъра се задава само следният IP-адрес: 88.80.13.160. Досега нито един информант не е бил разкрит, защото WikiLeaks пази информацията си с военни стандарти. Над 1200 души работят за сайта на доброволни начала. Между тях журналисти, програмисти и правозащитници.

 Освен опазването на информацията, задачата им е да проверяват достоверността на подадените от юзърите документи.

Над един милион документи са публикувани досега във WikiLeaks, а съдържанието им е експлозивно.

През 2007 година WikiLeaks пък публикува наръчник за поведението на американските войници в затвора в Гуантанамо. С него се доказа, че сътрудници на Червения кръст умишлено не са били допускани до определени затворници. Нещо, което дотогава се отрича от Вашингтон.

Ето защо е разбираемо, че сътрудниците на организацията искат да останат анонимни. Даниел Шмит всъщност е само псевдоним, допълват от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. Защото онези, които разкриват подобни тайни, си създават врагове на високи постове и живеят в опасност. Сред противниците на онлайн-портала са например “Военният контраразузнавателен център”, който работи за Пентагона, американското министерство на отбраната.

Съдебни дела срещу организацията завеждат и сциентолозите и дори иранското правителство – но без успех -ВИЖТЕ ВИДЕО: http://www.youtube.com/watch?v=uaRXsy6cszM

Дейли Телеграф: “Публикуваните документи показват много по-страшна картина от тази, „която ни показват нашите политици”

ВИЖТЕ ВИДЕО

Дейли Телеграф: „Публикуваните документи показват много по-страшна картина от тази, „която ни показват нашите политици“