Фалшивите кредитни карти “на мода” и в България

Първите кредитни карти в банковата система започват да се използват в САЩ в началото на 80-те години. над 3,5 млрд. души в света днес ежедневно използват банкови кредитни карти като инструмент за разплащане.

Около 2 000 лева се крадат всекидневно у нас с фалшиви карти 

 Картовите измами са най-разпространени в САЩ, където през последната година загубите от тях достигат  3,029 млрд. долара

 Как престъпниците фалшифицират банковите карти и правят други финансови измами?

    Около 2 000 лева се крадат всекидневно у нас с фалшиви карти по данни на експерти.
    В днешното време на електронни  разплащания най-неприятното нещо, което може да се случи на човек, е да открие пред банкомата, че сметката му е опразнена. Ако всичките ви пари са по картова сметка и прочетете надпис на банкомата “Картата е отхвърлена”, значи  имате голям проблем. Така коментира за БТА зачестилите измами с банкови карти Александър Кирков, който е зам-ръководител на научно изследователска лаборатория /НИЛ/ по кибернетична сигурност. Лабораторията работи в областта
на информационната сигурност и едно от направленията в нея има за цел да дава експертни оценки за нуждите на правосъдната система по повод дела за извършени измами с банкови карти.

    Първите кредитни карти в банковата система започват да се използват в САЩ в началото на 80-те години.Според неофициални източници над 3,5 млрд. души в света днес ежедневно използват банкови кредитни карти като инструмент за разплащане.
    Любопитен факт е, че банковите карти са по-разпространени отмобилните телефони – около 3 милиарда са мобилните телефони по света, а банковите карти с 500 милиона повече.
    У нас банковите карти се появяват в средата на 90-те години, но бумът в издаването им е в началото на новия век. По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ)  в България са в обръщение 
над 6 млн. карти, с които са извършени милиони банкови транзакции. Сред платежните инструменти те са на второ място по значимост. Широкото им използване през последните години същевременно е съпроводено и с разрастване на броя и загубите вследствие измамите, свързани с тях.
    Въпреки че днес банкоматите имат десетки видове защита, освен това  някои банки  вграждат допълнително и свои защити, престъпният свят не спи, и винаги е една крачка напред, смята Александър Кирков. 

                Как престъпниците фалшифицират банковите карти?

    Престъпниците постоянно измислят нови начини да атакуват банковите карти, тъй като пробивът в тази система е най-бърз начин за печелене на пари. Ако открадне един скъп автомобил за примерно 100 000 лева, престъпникът трябва да търси начин впоследствие да го продаде, за да “осребри” своето действие.
Докато ако намери начин да пробие банкова система, престъпникът за няколко часа може да притежава директно тези 100 хиляди лева.

    Ето защо банките и фирмите доставчици трябва непрекъснато да измислят нови системи за защити, защото престъпният свят непрекъснато търси нови начини да ги преодолее.
    Един от най-разпространените и ефективни начини на престъпниците да преодолеят защитата на банкоматите е така нареченият скимер. Скимер е чуждица и буквално означава лъжицата, с която се обира каймака.
    Скимерът обикновено се състои от две части – едната част е миниатюрна и се поставя на “устата” на банкомата, за да може да прочете и да копира данните от магнитната лента на поставяните в банкомата карти. Скимерът представлява миниатюрна платка с процесор, памет  и батерия, която издържа над 24 часа работа.
    Втората част е микрокамера, която е прикрита някъде по банкомата в декоративна пластмасова лайсна и е насочена към неговата клавиатура, тъй че когато човек си въвежда ПИН кода микрокамерата го заснема.
    Скимерите се поставят от опитни и ловки престъпници, които правят това за секунди: престъпникът отива до банкомата, все едно, че тегли пари, залепва скимера, който пасва идеално и прилича на оригиналните части на банкомата и след това се оттегля.
    След време престъпниците вземат двете устройства, изтеглят записаните данни от паметта им и произвеждат дубликати, или тъй наречените бели пластики. С тази бяла пластика престъпниците вече могат да теглят пари от банкомата, тъй като разполагат с данните от картата и ПИН кода на оригиналната карта на нищо неподозиращия картодържател.  

 Има и други начини на измами.

Примерно върху истинска банкова карта с име на нейния истински притежател се записва върху магнитната й лента данните от друга крадена банкова карта. Банкоматът не може да различи, че има разлика от името на картопритежателя от записаното на магнитната лента. А когато полицаите хванат подобен престъпник, те не могат да знаят какво има записано на магнитната лента, защото нямат устройство за четене на карти.
    Един от начините за превенция срещу поставянето на скимер на банкомата е постоянното им наблюдение и ежедневната им проверка, но за това се изискват специалисти, защото скимерът  почти копира по вид оригиналното входно устройство на банкомата.
    Престъпната дейност в областта на банковите измами е строго профилирана. Има хора, които измислят и изработват скимерите, има други, които ги поставят, има трети, които ги прибират, има четвърти, които теглят парите. Има, разбира се и хора, които се грижат за цялата тази организация и те обикновено са на върха на тази пирамида.

    Къде сме ние в сферата на измамите с фалшиви карти?

    Картовите измами са най-разпространени в САЩ, където през последната година загубите от тях достигат  3,029 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 10,3 на сто спрямо предходната година, като сумата на онлайн измамите възлиза на 1,729 млрд. долара (по данни на Celent Communications).
    В Европа най-засегнати от измами с кредитни и дебитни карти са британците – приблизително 20 процента от тях са били жертви на подобни посегателства.