ДПС и БСП поискаха вот на недоверие към правителството

 
 

На въпрос готови ли са да управляват, ако кабинетът на Бойко Борисов /дясно/ подаде оставка, лидерът на БСП Станишев /ляво/ коментира, че българската държава е на 1300 години и все е оцелявала досега - Народът ще оцелее, ако си тръгне и този кабинет. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет нов вот на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. ФОТО-КОЛАЖ: BulgariCA

АТАКА каза “твърдо НЕ”: “Няма да има храна за лешоядите отляво и отдясно, които очакват политически трупове!”

Основните мотиви са масово напускане на страната от медицински специалисти, провал на политиката в областта на здравеопазването и финансовата дестабилизация на системата, нарушени конституционни права на гражданите, свързани с достъпа до здравеопазване, отсъствие на дългосрочна стратегия, нормативен хаос, непоследователност в управленските решения и действия и неефективен контрол, кадрови провали в резултат на политически назначения в системата на здравеопазването, конфликт на интереси и обслужване на лични и корпоративни цели, демотивация и накърняване на достойнството на работещите в системата

/Ваня Николова, София/

 1 октомври 2010г. Депутати от Коалиция за България и ДПС внесоха днес сутринта в деловодството на парламента искане за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ – заради “провала на политиката му в здравеопазването”. Искането е подписано от 76  депутати.
  Това е първото искане за вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.
    Вотът на недоверие изразява в много голяма степен общественото мнение, заяви след внасянето на вота лидерът на левицата Сергей Станишев. Той цитира данни от проучване на социологическата агенция “Афис”, според което българите смятат, че именно в здравеопазването провалът на управляващите е най-видим. Според данните, ако днес имаше народен вот на недоверие на тема здравеопазване, 41 процента от хората ще го подкрепят, 32 процента биха гласували “против”, а 27 на сто процента ще се въздържат. Това е една от целите на опозицията – да оказва натиск върху правителството за промени в политиката, аргументира вота Станишев.
  Според зам-председателя на ДПС Лютви Местан тези социологически данни само подчертават тезата, че основанията за този вот не се нуждаят от доказателство. Естествено е част от защитната стратегия на управляващите да включва експлоатация на вече поовехтялата митологема за тежкото наследство на тройната коалиция, коментира Местан. Той обаче каза, че точно в сферата на здравеопазването тази митологема е най-уязвима, защото за четири години управление тройната коалиция не е допуснала нито
едно забавено плащане в болниците, клиничните пътеки са били разширени, а не ограничени, в модернизирането на болниците са инвестирани много средства.
  Имаме силни очаквания в резултат на вота кабинетът да коригира грешните си политики в тази сфера и това ще бъде основният критерий доколко има качеството да вижда грешките си, отбеляза
Местан и допълни, че това е основният критерий за жизнеността на едно управление.
  На въпрос готови ли са да управляват, ако кабинетът подаде оставка, Станишев коментира, че българската държава е на 1300 години и все е оцелявала досега. Народът ще оцелее, ако си тръгне и този кабинет, допълни лидерът на БСП. Лютви Местан отбеляза, че един премиер не трябва да се чувства комфортно във властта, камо когато се носи на гребена на всенародната любов. Управлението на страната предполага да се вземат и непопулярни решения, да се оцелява и в реална политическа среда, коментира Местан.
   Основните мотиви, посочени в искането за вот на недоверие, са провал на политиката в областта на здравеопазването и финансовата дестабилизация на системата, нарушени конституционни права на гражданите, свързани с достъпа до здравеопазване, отсъствие на дългосрочна стратегия, нормативен хаос, непоследователност в управленските решения и действия и неефективен контрол. Сред мотивите са и кадрови провали в резултат на политически назначения в системата на здравеопазването, конфликт на интереси и обслужване на лични и корпоративни цели, както и демотивация и накърняване на достойнството на работещите в системата и масово напускане на страната от медицински специалисти.
  Фактът че притиснат от обстоятелствата премиерът поиска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова не само че не снема основателността на предложения вот на недоверие, а тъкмо обратното – подчертава неговата актуалност, посочват вносителите. Те отбелязват, че целта на този вот не е смяната на един министър, а промяна на държавната политика в този сектор, като отговорността е преди всичко на премиера и на правителството като цяло.
  Според ДПС и левицата поведението на опозицията не е било израз на слабост, а проява на преднамерен конструктивизъм, който да позволи на кабинета да реализира необходимите антикризисни мерки. За съжаление антикризисната програма, икономическата, бюджетната и финансовата политика на правителството се провали, пише в мотивите.
  Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.
Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители – тоест 121.
При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет нов вот на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

ПРИПОМНЯМЕ: Посочиха нов здравен министър – Стефан Константинов

30 септември 2010г. Министърът на финансите Симеон Дянков представи на брифинг в парламента кандидата за нов министър на здравеопазването, след като вчера Анна-Мария Борисова подаде оставка и така За половин година втори здравен министър си замина. Вицепремиерът посочи, че следващата сряда ще бъде гласувана номинацията на Стефан Константинов в пленарната зала. …

  Няма да има храна за лешоядите отляво и отдясно, които очакват политически трупове,

заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той каза, че усеща с политическия си инстинкт раздвижване сред кръговете, които са най-виновни за грабежа на България. “Виждам едно пърхане отдясно и отляво, надигат се лешоядите, пляскат с крила и се подготвят за плячка.
   Като лидер на парламентарна група, която не прави компромиси, заявявам, че няма да има храна за тези лешояди, които очакват политически трупове”, декларира  Волен Сидеров.
  “Атака” е гарант за това, че няма да стане този срив, заяви той и допълни, че няма да помогнат “нито вотовете на недоверие, нито скритите удари с кинжал отдясно от Костов”. Останалото зависи от ГЕРБ, на когото народът гласува доверие да управлява, коментира Сидеров. Той  призова премиерът да се вслушва във всички искания на хората, които са подкрепили ГЕРБ и настоя да се търси отговорност от тези, които досега са грабили и заради тях нямало пари за пенсии и болници.
  Сидеров подчерта, че трябва да има диалог между хората и управлението, и допълни, че загуби ли се този диалог, ще се повтори картината от по-предишното управление. Лидерът на  “Атака” се обяви за нова икономическа философия на България.
   Той призова да се развалят сделки като тази с ЧЕЗ, макар че призна че това ще бъде трудно. Според него ЧЕЗ източва печалба от България и реално българските бедни пенсионери хранят чешките пенсионери.
   Трябва да направим нещо радикално ново, имате зад себе си целият български народ, обърна се Сидеров към премиера Бойко Борисов. Сидеров отбеляза, че премиерът не трябва да има никакви притеснения нито от левицата, нито от десните, а трябва да има смелостта за това и по този начин ще заеме достойно място в историята.

4 comments for “ДПС и БСП поискаха вот на недоверие към правителството

 1. 10/01/2010 at 13:27

  БСП: „Свалянето на правителството е част от целите на всеки един вот на недоверие, но не само и не единствено”

  „Колкото е отговорността на министър Борисова, в не по-малка степен е и отговорността на финансовия министър, който е основен вносител на този фискален фундаментализъм, който доведе до критично състояние цели ключови сектори, в това число и здравеопазването”

  Вотът на недоверие днес стана факт и беше внесен в Народното събрание. Оставката на проф. Борисова е може би най-красноречивото доказателство за професионален провал на Анна-Мария Борисова като министър на здравеопазването и политически провал на правителство и мнозинство в областта на здравеопазването. Това каза в интервю за предаването „Панорама” по БНТ Ангел Найденов, депутат от Коалиция за България /БСП/.
  Той добави, че оставката е още един аргумент за основателността на вота на недоверие. Найденов допълни, че дълбоко се съмнява, че ако не са били намеренията за вот на недоверие, намеренията за лекарски протести е щяло да се стигне до оставката на проф. Борисова.
  „Свалянето на правителството е част от целите на всеки един вот на недоверие, но не само и не единствено”, заяви Найденов.
  Той допълни, че с дискусиите следващата седмица в Народното събрание ще се покаже несъстоятелността на тази политика, която се реализира в сферата на здравеопазването.
  „Колкото е отговорността на министър Борисова, в не по-малка степен е и отговорността на финансовия министър, който е основен вносител на този фискален фундаментализъм, който доведе до критично състояние цели ключови сектори, в това число и здравеопазването”, каза още Ангел Найденов

 2. 10/01/2010 at 13:30

  Нидал Алгафари: “Левицата все още е на колене и победена”

  1 октомври 2010г. БСП все още не е успяла да се изправи на крака след като не е на власт от година и три месеца, заяви в обзорното предаване на радио „Фокус” „Това е България” специалистът по политически ПР Нидал Алгафари.

  По думите му, левицата все още е на колене и победена. „Тя все още кърви, от нея тече кръв и от това, което се случи, но пък лидерът на партията Сергей Станишев, това което успя да направи, независимо от всичките опити да се дестабилизира тотално вече левицата успя някак си да я задържи”, посочи Алгафари. Това според специалиста по политически ПР е много голям плюс за бившия премиер Сергей Станишев.
  „Въпросът е дали оттук нататък ще успее с младежкото обединение, с политиката, която той прави дали ще успее да направи това, което направи президентът Георги Първанов след 1997 година”, каза Нидал Алгафари.
  Относно посочените кандидатури за президент на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, Нидал Алгафари коментира, че те са достатъчно популярни.

 3. 10/01/2010 at 13:37

  Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи в предаването ПАНОРАМА на БНТ: “Да търсим формата за решаването в по-дългосрочен план на проблемите, а не да стоим на едно и също място, както стоим вече 20 години!”

  1 октомври 2010г.

  Водещ: Добър вечер на Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.
  Цветан Цветанов: Добър вечер.
  Водещ: Г-н Цветанов, здравеопазването непрекъснато ни залива с новини обаче фактът е факт, имаме втора смяна на здравен министър за малко повече от година и ако вие седяхте на мястото на опозицията нямаше ли да наречете това провал?
  Цветан Цветанов: Зависи от гледната точка и зависи от проблемите, които има за решаване. Но това, което мога да кажа е, че и в минал период от време рокадите в министерствата, които са били извършвани във всяко едно управление винаги са били акцентирани с най-честите смени в сферата на здравеопазването. Проблемите в здравеопазването са изключителни сериозни и са натрупвани с годините без обаче да бъдат решавани, без да има ясна визия какво ще се случи след година, след три, след четири, след пет и с очертаването на една трайна тенденция за подобряване и придобиването на сферата на здравеопазването на едни граници, които са общоприети за добрите европейски държави, които имат подобни проблеми и са ги решили.
  Водещ: Вие каква визия имате като сменяте втори министър вече?
  Цветан Цветанов: Това, което провокира тази смяна е във връзка с проблемите, които все още стоят и я няма тази агресивност за решаване на проблемите с ясната визия в пълния обем за цялостна структурна реформа. Частичните елементи от реформата цялостната не дават този поглед, който може да бъде решен. Това, което се направи като едно работно съвещание при премиера само преди два дни с Лекарския съюз, бяха поставени много отговорно темите и естествено бяха запознати с реалните възможности на държавата днес. Затова и решението, което беше взето, както с тази дискусия, която възникна в кабинета на премиера, последващо с политическото решение, което беше взето от политическата комисия и разбира се, с подкрепата на парламентарната група, се взе решение тези 65 млн. лв. да бъдат преведени максимално бързо, за да може тези задължения, които са натрупани, които не са разплатени по фактурирани стойности от извършени услуги от болниците, това, което каза и г-жа Нешева, те вече са по сметките, за да можем действително да успокоим сектора и естествено да търсим формата за решаването в по-дългосрочен план на проблемите, а не да стоим на едно и също място, както стоим вече 20 години.
  Водещ: Г-н Цветанов, не мислите ли, че опозицията обаче ще постави въпреки това отговорността на цялото правителство, не просто на министър Борисова?
  Цветан Цветанов: Разбира се, че опозицията е в правото си и това е част така от политиките, които трябва да бъдат реализирани в един парламент, Опозицията винаги е недоволна от управлението, но аз все пак искам да се придържаме към реалностите и постигнатите резултати, които станаха. Правителството ще засегне ли темата за отвличанията, ще се засегне ли темата за това, което стана с „Килърите” и с убийствата, с положителните доклади, които имаме от Европейската комисия за сектор „Сигурност”…
  Водещ: Имаше и такава идея.
  Цветан Цветанов: Тази идея нека да бъде. Тя е много добра за дебат.
  Водещ: Имаше идея вътре в БСП да ви обвинят в полицейщина.
  Цветан Цветанов: Другото, което е нека да говорим за отпуснатите средства по оперативните програми, които бяха отпуснати, нека да говорим за готовността днес на правителството по усвояването и увеличаването на усвоените средства, защото в края на мандата до лятото на 2009 година ние имахме усвоени средства по оперативните програми 0,98. В момента това, което се отчита като резултат са 8%. Това, което мога да кажа е, че по Шенген специално ние бяхме с 21% усвоени средства в началото на мандата на това правителство. В момента отчитаме 100% усвоени средства по добрата координация, която беше направена с Министерство на финансите и това, което успяхме да контрактуваме и да подпишем договор.
  Водещ: Понеже само да ви попитам, понеже вие буквално събирахте партия ГЕРБ по села и планки.
  Цветан Цветанов: Не смятам, че е добър терминът събиране.
  Водещ: Добре, вие сте човекът, който…
  Цветан Цветанов: Нека да говорим, че съм бил част от тези, които бяха пряко ангажирани с изграждането на структурите на ПП ГЕРБ и естествено да приложим една нова философия в изграждането на един политически проект.
  Водещ: Колко още здравни министъра имате?
  Цветан Цветанов: Само, ако ми позволите, защото това със събирането прозвуча малко така като някакъв събирателен елемент на някакви субекти.
  Водещ: Не е лошо сега.
  Цветан Цветанов: Не е правилно. Това, което мога да ви кажа е, че има изключително много стойностни доктори, хора, които са професионалисти и има доста добри мениджъри, защото в част от всички тези критики, които вътре в партията текат като проблеми нерешени, естествено е, че те се провокират от депутатите и от нашите структури в страната, така че в тази посока, донякъде е имало отношение и взимането на това политическо решение за приемането на оставката на проф. Борисова. Това, което мога да кажа в личен план за самата проф. Борисова, тя е един изключително честен, коректен и морален човек. И тя просто се почувства като част от това, което днес не е в състояние да го реализира днес на момента. Резултатите тя очакваше да бъдат много по-бързи и много по-ефективни, но това е факт, който днес имаме и всъщност премиерът се съгласи с нейното желание. Естествено, че това се приема от парламентарната група при дискусиите, които възникваха в последните няколко дни.
  Водещ:Няколко ваши думи, изречени в Брюксел се съсредоточиха върху вас лично тази седмица. Наистина ли смятате, че България не е заслужила членството си в ЕС.
  Цветан Цветанов: Това, което се коментира от моето посещение в Брюксел е коментар, който беше направен от опозиционните партии в България. Аз бях на посещение в Брюксел и то по покана на фондацията „Хайнс Зайдел” и представянето на депутати от Европейския парламент (ЕП), представители на ЕК, директорът на ОЛАВ и всичко това, което беше акцент на моето представяне за реформите в България акцентът беше организираната престъпност и корупцията.
  Водещ: Казахте ли това или не го казахте, все пак?
  Цветан Цветанов: Това, което стана като изказване и може би тук е хубаво, понеже Илияна Йотова беше на целия форум, който се провеждаше в централата на фондацията „Хайнс Зайдел” в представителството. Евродепутатът Маркус Фебер каза, че всъщност слабостите, които са реализирали след влизането си в ЕС България и Румъния в момента отлагат влизането на Хърватия и естествено се отежнява процедурата за европейската перспектива за другите бъдещи кандидати-членове на ЕС.
  Водещ: И вие си признахте?
  Цветан Цветанов: В тази връзка нека да бъдем искрени и да нямаме две лица и да не изказваме лицемерие в отношенията си, както с европейските партньори, както и с българските граждани. Нека да попитаме, тук е и г-н Найденов, България беше ли готова за влизането си в ЕС. Защото България след като стана член на ЕС от 1 януари 2007 г. тя се задължава месечната си вноска за членството си в ЕС да бъде плащана всяка година. Започваме от 304 млн. евро след това тя се увеличава, но средно за 2007, 2008, 2009 години имаме средно по 350 млн. евро. Които България внася в ЕС. Това, което е много важно, че когато внасяш тези вноски за новоприет член на ЕС, ти трябва да се възползваш от солидарността и подкрепата, която получаваш за това си членство, защото ти си извършил една поредица от реформи и се нуждаеш от подкрепа, за да можеш да подобриш и инфраструктурата, екологията, земеделието и т. н. Нека да кажем и да бъдем искрени, че 2007г. България не получава нищо от тези оперативни програми. Ние консумираме и усвояваме средствата само от предприсъединителните програми, които бяха след влизането ни в ЕС, и ние започнахме да усвояваме средства и затова процентът е толкова нисък – 0, 98% точно по тези оперативни програми, които се дават като възможност от членството на България в ЕС. Тук вече говорим за един проблем, който ние имахме възможност да усвояваме след средата на 2008 г. Момент, защото това е много важно.
  /транскрипция Агенция ФОКУС/

 4. 10/01/2010 at 15:21

  Президентът Георги Първанов:”Повторната смяна на здравния министър е знак за „погрешна финансова политика” и дори „вълшебник да сложим на мястото на здравния министър, той няма да се оправи, ако няма солидния тил на едно осигурено здравеопазване”

  Борисов да внимава какви реплики изпуска

  1 октомври 2010г. Министър-председателят да внимава какви реплики изпуска, призова в Роман президентът Георги Първанов. Съветът е по повод изказването на Бойко Борисов, че ще си подаде оставката, ако има стачки. Според Първанов на дневен ред не стои подобен въпрос.

  Георги Първанов: „Стачки и протести има в цяла Европа. Няма основание да очакваме политическа дестабилизация. В този смисъл моят съвет към министър-председателя е да не изпуска такива реплики, защото те подсказват за известна колебливост, ако щете дори за известна слабост. Това би могло да ерозира стабилността на управлението, не критиките на опозицията или пък протестите на отделни социални групи. Малко повече характер и самочувствие в този момент не са излишни. Кризата изисква едно мъжко поведение”.

  Първанов коментира и изказването на вътрешния министър за прибързаното ни, според него, приемане в ЕС.

  Георги Първанов: „Не знам къде е бил г-н Цветанов, но за годините на най-сериозните усилия на българския народ, на институциите, на администрацията за получаването на членство в ЕС аз съм бил във водовъртежа така да се каже. Затова мисля, че е несправедливо, невярно, да се говори така, защото бяха дадени много жертви от българския народ, много ограничения, които и сега ни тегнат. Оставам настрани, че тази реплика ми звучи и недостойно. Тя е част от една традиция, установена и от предишни години от началото на прехода – български политици да отиват в Брюксел или друга западна столица и извинявайте за жаргона – „да топят” българската държава. Надявам се да си вземе поука министър Цветанов и изобщо българските политици и повече подобно поведение да не се вижда, особено в отношенията ни със западните партньори”.

  Според президента повторната смяна на здравния министър е знак за „погрешна финансова политика” и дори „вълшебник да сложим на мястото на здравния министър, той няма да се оправи, ако няма солидния тил на едно осигурено здравеопазване”, категоричен бе президентът.

  Георги Първанов бе в Роман на освещаването на място за строеж на храм в града. Той ще носи името на св. Роман Сладкопевец, чийто празник е днес. Проектът за църквата е дарение от арх. Иво Петров, автор и на Плевенската епопея, а изграждането й ще стане възможно благодарение на дарения. Освещаването бе извършено от врачанския митрополит Калиник./БТА/