ДПС и БСП поискаха вот на недоверие към правителството

 
 

На въпрос готови ли са да управляват, ако кабинетът на Бойко Борисов /дясно/ подаде оставка, лидерът на БСП Станишев /ляво/ коментира, че българската държава е на 1300 години и все е оцелявала досега - Народът ще оцелее, ако си тръгне и този кабинет. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет нов вот на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. ФОТО-КОЛАЖ: BulgariCA

АТАКА каза “твърдо НЕ”: “Няма да има храна за лешоядите отляво и отдясно, които очакват политически трупове!”

Основните мотиви са масово напускане на страната от медицински специалисти, провал на политиката в областта на здравеопазването и финансовата дестабилизация на системата, нарушени конституционни права на гражданите, свързани с достъпа до здравеопазване, отсъствие на дългосрочна стратегия, нормативен хаос, непоследователност в управленските решения и действия и неефективен контрол, кадрови провали в резултат на политически назначения в системата на здравеопазването, конфликт на интереси и обслужване на лични и корпоративни цели, демотивация и накърняване на достойнството на работещите в системата

/Ваня Николова, София/

 1 октомври 2010г. Депутати от Коалиция за България и ДПС внесоха днес сутринта в деловодството на парламента искане за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ – заради “провала на политиката му в здравеопазването”. Искането е подписано от 76  депутати.
  Това е първото искане за вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.
    Вотът на недоверие изразява в много голяма степен общественото мнение, заяви след внасянето на вота лидерът на левицата Сергей Станишев. Той цитира данни от проучване на социологическата агенция “Афис”, според което българите смятат, че именно в здравеопазването провалът на управляващите е най-видим. Според данните, ако днес имаше народен вот на недоверие на тема здравеопазване, 41 процента от хората ще го подкрепят, 32 процента биха гласували “против”, а 27 на сто процента ще се въздържат. Това е една от целите на опозицията – да оказва натиск върху правителството за промени в политиката, аргументира вота Станишев.
  Според зам-председателя на ДПС Лютви Местан тези социологически данни само подчертават тезата, че основанията за този вот не се нуждаят от доказателство. Естествено е част от защитната стратегия на управляващите да включва експлоатация на вече поовехтялата митологема за тежкото наследство на тройната коалиция, коментира Местан. Той обаче каза, че точно в сферата на здравеопазването тази митологема е най-уязвима, защото за четири години управление тройната коалиция не е допуснала нито
едно забавено плащане в болниците, клиничните пътеки са били разширени, а не ограничени, в модернизирането на болниците са инвестирани много средства.
  Имаме силни очаквания в резултат на вота кабинетът да коригира грешните си политики в тази сфера и това ще бъде основният критерий доколко има качеството да вижда грешките си, отбеляза
Местан и допълни, че това е основният критерий за жизнеността на едно управление.
  На въпрос готови ли са да управляват, ако кабинетът подаде оставка, Станишев коментира, че българската държава е на 1300 години и все е оцелявала досега. Народът ще оцелее, ако си тръгне и този кабинет, допълни лидерът на БСП. Лютви Местан отбеляза, че един премиер не трябва да се чувства комфортно във властта, камо когато се носи на гребена на всенародната любов. Управлението на страната предполага да се вземат и непопулярни решения, да се оцелява и в реална политическа среда, коментира Местан.
   Основните мотиви, посочени в искането за вот на недоверие, са провал на политиката в областта на здравеопазването и финансовата дестабилизация на системата, нарушени конституционни права на гражданите, свързани с достъпа до здравеопазване, отсъствие на дългосрочна стратегия, нормативен хаос, непоследователност в управленските решения и действия и неефективен контрол. Сред мотивите са и кадрови провали в резултат на политически назначения в системата на здравеопазването, конфликт на интереси и обслужване на лични и корпоративни цели, както и демотивация и накърняване на достойнството на работещите в системата и масово напускане на страната от медицински специалисти.
  Фактът че притиснат от обстоятелствата премиерът поиска оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова не само че не снема основателността на предложения вот на недоверие, а тъкмо обратното – подчертава неговата актуалност, посочват вносителите. Те отбелязват, че целта на този вот не е смяната на един министър, а промяна на държавната политика в този сектор, като отговорността е преди всичко на премиера и на правителството като цяло.
  Според ДПС и левицата поведението на опозицията не е било израз на слабост, а проява на преднамерен конструктивизъм, който да позволи на кабинета да реализира необходимите антикризисни мерки. За съжаление антикризисната програма, икономическата, бюджетната и финансовата политика на правителството се провали, пише в мотивите.
  Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.
Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители – тоест 121.
При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет нов вот на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

ПРИПОМНЯМЕ: Посочиха нов здравен министър – Стефан Константинов

30 септември 2010г. Министърът на финансите Симеон Дянков представи на брифинг в парламента кандидата за нов министър на здравеопазването, след като вчера Анна-Мария Борисова подаде оставка и така За половин година втори здравен министър си замина. Вицепремиерът посочи, че следващата сряда ще бъде гласувана номинацията на Стефан Константинов в пленарната зала. …

  Няма да има храна за лешоядите отляво и отдясно, които очакват политически трупове,

заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той каза, че усеща с политическия си инстинкт раздвижване сред кръговете, които са най-виновни за грабежа на България. “Виждам едно пърхане отдясно и отляво, надигат се лешоядите, пляскат с крила и се подготвят за плячка.
   Като лидер на парламентарна група, която не прави компромиси, заявявам, че няма да има храна за тези лешояди, които очакват политически трупове”, декларира  Волен Сидеров.
  “Атака” е гарант за това, че няма да стане този срив, заяви той и допълни, че няма да помогнат “нито вотовете на недоверие, нито скритите удари с кинжал отдясно от Костов”. Останалото зависи от ГЕРБ, на когото народът гласува доверие да управлява, коментира Сидеров. Той  призова премиерът да се вслушва във всички искания на хората, които са подкрепили ГЕРБ и настоя да се търси отговорност от тези, които досега са грабили и заради тях нямало пари за пенсии и болници.
  Сидеров подчерта, че трябва да има диалог между хората и управлението, и допълни, че загуби ли се този диалог, ще се повтори картината от по-предишното управление. Лидерът на  “Атака” се обяви за нова икономическа философия на България.
   Той призова да се развалят сделки като тази с ЧЕЗ, макар че призна че това ще бъде трудно. Според него ЧЕЗ източва печалба от България и реално българските бедни пенсионери хранят чешките пенсионери.
   Трябва да направим нещо радикално ново, имате зад себе си целият български народ, обърна се Сидеров към премиера Бойко Борисов. Сидеров отбеляза, че премиерът не трябва да има никакви притеснения нито от левицата, нито от десните, а трябва да има смелостта за това и по този начин ще заеме достойно място в историята.

4 comments for “ДПС и БСП поискаха вот на недоверие към правителството