Американската армия ще свири в шест български града

Оркестър на американските военновъздушни сили ще изнесе безплатни концерти в шест български града

Изтребители прелитат за откриването на паметник, посветен на американските военнослужещи, загинали по време на Втората световна война на територията на България

 1 октомври 2010г. Оркестърът на американските военновъздушни сили в Европа  /U.S. Air Forces in Europe (USAFE) Band/  ще бъде на турне в България от 5 до 10 октомври, съобщиха от Посолството на САЩ в България.
     Турнето ще включва безплатни представления в шест български града – Хасково, Стара Загора, Шумен, Силистра, Русе и Плевен.
    Оркестърът представя САЩ и Военновъздушните им сили на най-високо равнище на дипломатически и церемониални събития, както и на събития на международната общност. Той е една от най-старите музикални формации на Военновъздушните сили на САЩ и единственият подобен оркестър със седалище в Европа.
    Репертоарът на ансамбъла е отражение на разнообразното по стил музикално наследство от американската и европейска музика. Той включва най-доброто от американската музикална сцена на
Бродуей и екрана на Холивуд  до мелодиката на диксиленда на Ню Орлийнс и биг бенд джаза, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни вокални и инструментални
соло творби.
    Освен изнасяните на живо концерти пред повече от 1.2 милиона души годишно, изпълненията на оркестъра могат да бъдат чути в множество радио- и телевизионни предавания.

   Оркестърът ще участва и в церемонията по откриването на паметник, посветен на американските военнослужещи, загинали по време на Втората световна война на територията на България, която ще се състои пред Американското посолство, съобщиха от пресцентъра на посолството у нас .

   Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик, представители на българското правителство и гости ще присъстват на церемонията, в която ще участват Националната гвардейска част на Република България, Гвардейския духов оркестър на Българската армия и Оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота, членове на която също ще присъстват на събитието.
   Церемонията е в понеделник, 4 октомври, пред сградата на Посолството на САЩ. Преди началото й членове на Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота и на двата военни оркестъра ще тръгнат в 10,15 ч. в тържествен марш от хотел „Кемпински” към сградата на Посолството на САЩ.

По време на официалната церемония ще има прелитане на български и американски изтребители МиГ-29 и F-16.
   На 3 октомври, неделя, членове на Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота и техни български колеги ще положат венец пред паметника на Незнайния воин. Делегацията ще тръгне от католическата катедрала „Св. Йосиф”, като ще премине в маршов строй до паметника на Незнайния воин. Това е традиционна церемония, с която Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота отдава почит към загиналите военнослужещи на страната-домакин.
   След повече от 60 години след края на Втората световна война България и САЩ са заедно като съюзници, партньори и приятели.

ОФИЦИАЛЕН УЕБСАЙТ НА ОРКЕСТЪРА: 

U.S. Air Forces in Europe Band – Home