Десетки хиляди на протести в Европа

Десетки хиляди души протестираха в Брюксел срещу антикризисните мерки, предприети от правителствата в ЕС. ФОТО:СНВС

Десетки хиляди души протестираха в Брюксел срещу антикризисните мерки, предприети от правителствата в ЕС

23 милиона души в Европа вече останаха без работа заради финансовата криза

Народът по улиците на 13 Евро-столици – в България протести нямаше

29 септември 2010г. Десетки хиляди души протестираха в Брюксел срещу антикризисните мерки, предприети от правителствата в ЕС, предадоха всички световни агенции. Според профсъюзите мерките само ще забавят икономическото възстановяване и ще накажат бедните. Профсъюзите организираха протестни акции в 13 европейски столици – от Лисабон до Хелзинки, докато в Испания се проведе общонационална стачка срещу съкращенията на бюджетни разходи и планираните реформи на пенсионната система и пазара на труда. В България протести нямаше.

23 милиона души в Европа вече останаха без работа заради финансовата криза – най-тежката за континетна от 30-те години на миналия век. Недоволството се подсилва и от убеждението, че грешките на банките се плащат от обикновения човек. В ход е и дебат за правилния път – затягане на коланите или по-големи разходи в полза на стабилна заетост, социална защита и по-добри пенсии.

В белгийската столица пристигнаха представители на 50 профсъюза, сред които на германските миньори, румънските газови работници и на полските корабостроители.

„Разбираме, че има криза, но това се използва като оправдание да се оказва натиск на обикновените работници, а не на големия бизнес”, посочва българинът Александър Николов, цитиран от Фокус, който се включи в протестите в Брюксел.

По данни на организаторите от Европейската конфедерация на профсъюзите в протестната акция в белгийската столица са взели участие около 100 000 души.

В Испания се проведе първата общонационална стачка за последните осем години.

Най-малко 20 души са пострадали, един от които сериозно, при сблъсъци между протестиращи и полицаи пред фабрики в редица райони на Испания. Арестувани са най-малко 30 души.

Съобщава се за трима пострадали полицейски служители при един от инцидентите пред завод на европейската аерокосмическа група ЕАДС в мадридския квартал Хетафе.

Хиляди жители на Мадрид бяха принудени да ходят пеша на работа или да чакат препълнените автобуси и мотриси на метрото. Боклукът остана несъбран, а хиляди листовки на профсъюзите, призоваващи към протест, засипаха улиците.

Павилионите за вестници останаха празни, тъй като основните издания стачкуваха във вторник.

Няколко хиляди души демонстрираха пред сградата на правителството в Полша в знак на протест срещу намаляването на бюджетните разходи.

Напълно бе блокирано движението по една от основните улици в столицата Варшава. Въпреки дъждовното време, в протестната акция се включиха хиляди поляци. Демонстрацията е организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите с участието на членове на профсъюза „Солидарност” и на Общополското обединение на профсъюзите. Протестната акция е израз на подкрепа за голямата международна демонстрация в Брюксел срещу антикризисните мерки в ЕС. От Полша за Белгия са заминали около 200 демонстранти.

Протестите се проведоха още в Дъблин, Лисабон, Рим, Париж, Рига, Никозия, Букурещ, Прага, Вилнюс, Белград и Атина. В България протести нямаше.

Днес протестираха служителите в публичния транспорт в Гърция, а лекарите в болниците спряха работа за 24 часа. В Словения трети ден продължава стачката на държавните служители срещу планираното замразяване на заплатите. В протестите се включиха близо половината от заетите в публичния сектор. Заради стачката се образуваха опашки от автомобили на границата между Словения и Хърватия.

ПРИПОМНЯМЕ: 92% от българите и 3/4-ти от европейците смятат, че бедността в страната е широко разпространена

9 милиона деца умират всяка година преди да навършат 5 години

Осем месеца ни делят от Шенген