Ерата Лужков свърши

Няма кмет – няма проблем

“Главата” на Москва обича футбола и играе доста добре, като преди две години игра мач в София с тогавашния си колега  Бойко Борисов – и вкара гол от дузпа
Юрий Лужков управляваше руската столица в продължение на 18 години, като след смъртта на първата му съпруга се жени за по-младата с 27 години от него Елена Батурина, заедно забъркани в многобройни корупционни скандали заради нея, която е най-богатата рускиня благодарение на строителния бизнес, който развива в столицата

28 септември 2010г. Руският президент Дмитрий Медведев подписа днес указ за предсрочно освобождаване на кмета на Москва Юрий Лужков, съобщи пресслужбата на Кремъл. Медведев отстранява Лужков “във връзка с това, че е изгубил доверието на президента на Руската федерация”. Така беше сложен край на ерата “Лужков” в Русия.

За временно изпълняващ длъжността кмет на руската столица се назначава Владимир Ресин, професор и първи заместник на Лужков. Указът влиза в сила от датата на подписването му – т.е. от вчера, съобщи БТА.

Указът бе подписан само ден след като 74-годишният кмет, заемащ поста почти от две десетилетия, обяви, че няма намерение да излиза в оставка по собствено желание. Руският президент е взел решението по време на официално посещение в Китай.

“Трудно ми е да си представя ситуация, в която президент и губернатор да могат да работят в условия, при които президентът – висшето длъжностно лице в Русия, не изпитва доверие към един или друг чиновник”, посочи държавният глава. Той отбеляза, че това се е случило за първи път с Юрий Лужков, но не изключи възможността да има още такива случаи. “…Зависи от конкретната ситуация”, допълни Медведев. Предишният руски президент Владимир Путин използва три пъти тази формулировка, за да освободи висши чиновници – всички те бяха губернатори на области.

Лужков подаде заявление за напускане на управляващата в Русия партия “Единна Русия”, предадоха агенциите Интерфакс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА. Съгласно устава на прокремълската политическа формация Лужков излиза автоматично от нейните редици. Така се оттегля аавтоматично и от Висшия съвет на партията. Руският премиер Владимир Путин подкрепи решението на президента Дмитрий Медведев да уволни кмета на Москва Юрий Лужков, предаде БТА.

“Лужков трябваше да предприеме своевременно необходимите стъпки за нормализиране на ситуацията”, коментира Путин. При това той обърна внимание, че “президентът на Русия е действал в строго съответствие със закона и в рамките на своите компетенции”. “Юрий Михайлович (Лужков) направи много за развитието на Москва и в известна степен се явява значима фигура в съвременна Русия”, отбеляза Путин. В същото време той подчерта, че е “съвършено очевидно, че отношенията между кмета на Москва и президента не се получиха, а между впрочем кметът се явява подчинен на президента, а не обратното”.  Путин съобщи, че с Медведев вече са обсъдили въпроса за наследника на Лужков. Кандидатът на управляващата партия “Единна Русия” за кметския пост все още не е определен, уточни премиерът, който е председател на прокремълската формация.

Юрий Лужков управляваше руската столица Москва – градът с население от 10,5 милиона души  в продължение на 18 години. Лужков дойде на власт през 1992 година докато Владимир Путин все още беше непознат провинциален бюрократ.

Кметството на Лужков контролираше огромен бюджет от 36,59 милиарда долара през 2010 година, както и империя от имоти. Неговият заместник, отговарящ за примамливата сфера на строителството – Владимир Ресин, който сега е назначен за временно изпълняваш длъжността кмет, беше заснет от вестник „Ведомости” с дизайнерски часовник за 1,03 милиона долара.

След смъртта на първата му съпруга, от която има двама синове, Лужков се жени за по-младата с 27 години от него Елена Батурина. С нея имат две дъщери.  Лужков оцеля на поста въпреки многобройните корупционни скандали около него и съпругата му  Батурина, която е най-богатата рускиня благодарение на строителния бизнес, който развива в столицата с подкрепата на съпруга си.  Елена в началото е скромна служителка в кметството, а днес е президент на руската компания „Интеко”, управляваща империя на пазара за недвижими имоти и в строителството в Москва. Собственичка на имение в Австрия, на апартаменти в Испания и във Великобритания, тя има състояние, оценявано от американското списание “Форбс” на 2,9 милиарда долара. Именно това забогатяване стана причина за обвиненията в непотизъм, но гласът на критиците на кмета се чува слабо в Москва, където Лужков спечели десетки дела в съдилищата, които, това е самата истина, зависят от кметството. Свръхбогатата му съпруга гледа да се погрижи за старините си и мести семейния бизнес в Австрия, където е открила фондация през 2008 г., пише френското издание „Експрес“. Милиардерката притежава според изданието най-луксозния хотелски комплекс в околностите на Кицбюел, купен през 2009 г. за 25 милиона евро, и други имоти в района. Тя често ръководи своя бизнес от Тирол и редовно кани там влиятелния руски богаташ Владимир Евтушенков (93-ти в света според класацията на сп. „Форбс“), женен за сестра й Наталия, пише „Експрес“. Стойността на един квадратен метър жилищна площ в Кицбюел надхвърля 12 хиляди евро, забелязва изданието.

Московският международен делови център — ММДЦ Москва Сити (Московский Международный Деловой Центр — ММДЦ Москва-Сити) е новостроящ се район в западната част на руската столица. На територия с обща площ от около 1 000 хка (1 км²) активно се провежда строителството на коплекс от небостъргачи. В рамките на „Москва Сити“ ще бъде създадена зона, обединяваща бизнес, жилищна част и развлечения. Компанията, управляваща създаването и развитието на комплекса е акционерното дружедсво „Сити“, създадено с активната подкрепа на градската управа на Москва през 1992 година. Амбициите на консорциума „Сити“ е ММДЦ „Москва Сити“ е да построи най-високите сгради в Европа, а комплекса да се превърне в най-големия търговски център с света. ФОТО: УИКИ/22 май 2010г./кликнете в/у снимката за по-големи размери/

Кметът на Москва Юрий Лужков е най-богатият държавен служител в Русия със семейни приходи от 30,9 милиарда рубли (789 милиона евро) за миналата година, сочи още публикуваната от местното издание на сп.Forbes класация, цитирана от Франс прес. Декларацията, която той лично е подал за 2009 година, е сравнително скромна – 7,89 милиона рубли (203 600 евро), констатира списанието. Класацията на “Forbes Русия”, поместена в септемврийския брой на списанието, е първата, която обхваща чиновници, парламентаристи и ръководители на държавни предприятия.

Лужков превърна сивата съветска столица във витрина на капитализма по руски образец – динамична и луксозна, изграждайки непрозрачна система, съчетаваща пари и власт. През управлението на Лужков Москва се затвърди още повече като икономически център на Русия. Значително нарасна промишленото производство, увеличи се търговският оборот, разви се строителният бизнес. През периода, предшествал кризата, темповете на растеж на производството достигнаха над 10 процента годишно.

По времето на Лужков бе реконструиран Манежният площад, възстановен бе храмът “Христос Спасител”, изграден отново с обществени дарения, след като е взривен от болшевиките през 1934 година. Започна и изграждането на бизнес центъра “Москва сити”, превърнал се вече в пълноценен делови квартал.

Междувременно през последните 18 години в Москва бяха съборени близо 700 исторически сгради. По времето на Лужков бе реконструиран Манежният площад, възстановен бе храмът “Христос Спасител”, започна изграждането на бизнес центъра “Москва сити”, превърнал се вече в пълноценен делови квартал. 

В справката на варненската областна администрация “СОК Камчия” фигурира със сделка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, до устието на р. Камчия, купена през 2008 г. по 9.72 лв. на кв.м. Като управител и мажоритарен собственик на компанията “Агенция Русия днес” пак през същата година бившата членка на ЦК на Комсомола Станка Шопова купува терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв.м.
„Започнахме този проект още през 2002 г. Купихме бивш пионерски лагер, за да го върнем на истинските му собственици – децата“, коментира Лужков.
    Той посочи тогава, че центърът не би бил възможен без съдействието на българските власти, както и без подкрепата на нашите архитекти и проектанти. Само в момента от учебно-почивната база се възползват 1000 деца и ветерани, 400 от които са настанени в хотел „Лонгоз“. Целта на лагера е да осигури както необходимата на почиващите терапия, така и да поддържа тяхното образование. За идната година се планира от нея да се възползват 11 000 подрастващи и още 3500 ветерани със заслуги към родината си. „Радуга“ ще работи целогодишно, като през ваканциите приоритетно ще подслонява деца, допълни Лужков. Той посочи, че Камчия е уникално място, и то в световен план, като той лично гарантира, че ще бъде опазено от гледна точка на природата.
  „Две са ползите от нашия проект. На първо място ние ще се погрижим за здравето и отдиха на московчани. На второ място обаче ние ще подпомогнем района в икономически план, тъй като тук ще бъдат разкрити общо 400 работни места, а всичко необходимо за функционирането на лагера, както и прехраната на децата и възрастните ще се купува от местния пазар“, коментира на 9-ти септември на българска земя кметът на Москва Юрий Лужков.
Борисов почти произведе и политическа новина: “Като кмет на София ходих на гости на г-н Лужков и тогава той ми каза: “Трябва да станете премиер.” Вечерта го бих на футбол на стадион “Лужники”, а след това станах и премиер”, разкри Борисов и многозначително допълни: “Догодина у нас има президентски избори. Явно пак ще трябва да отида на гости на г-н Лужков, а той да падне на футбол.”

Премиерът на България Бойко Борисов и кемтът на Москва Юрий Лужков се договориха при откриването на дома в Камчия в началото на септември, за разширяване на доставките на селскостопанска продукция от България в столицата на Русия. „Имаме интерес в Москва да се доставя повече българско вино, минерална вода, плодове и зеленчуци“, цитира ИТАР – ТАСС. Лужков е посочил, че е била обсъдена възможността тези доставки да се осъществяват с кораби с комбинирана плаваемост море - река. Така българската селскостопанска продукция ще пристига директно в Москва за около 12 дни.

Оздравителният лагер в България е построен за сметка на социалния бюджет на Москва. В проекта, който все още не е завършен, ще бъдат вложени общо 120 млн. евро. Открита е първата от сградите на комплекса, но предстои изграждането на още две.

 

Снимка по-горе: Лужков обича футбола и играе завидно добре за възрастта си. Преди две години бе в София и игра мач с тогавашния си колега кметът на София Бойко Борисов. Дори вкара гол, макар и от дузпа. На 9 септември т.г. премиерът Бойко Борисов и Лужков откриха детски лагер на Камчия -“Радуга” . Възрастна жена, която заедно с майка си е прекарала детството си в „Освиенцим“, е сред почиващите в новия детски оздравителен лагер „Радуга“ в Камчия. Заедно с нея са още 130 руски ветерани и 870 младежи, някои от които със здравословни проблеми.

1 comment for “Ерата Лужков свърши