На 100-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис почина холивудската актриса Глория Стюарт

 
 
 
 

Глория Стюарт, която помним с ролята на старата Роуз от филма на Джеймс Камерън „Титаник”, хитовата лента, поставила рекорд по Оскари е започнала кариерата си още в началото на 30-те години на миналия век.

Почина сладката баба от “Титаник”

27 септември 2010г. На 100-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис почина холивудската актриса Глория Стюарт /родена на 04.07.1910 г./ , която бе номинирана за “Оскар” за ролята си във филма “Титаник” на Джеймс Камерън, съобщи внукът й, цитиран от американските медии.

Като млада актриса русокосата красвица с езерно сини очи Стюарт играе в малки филми, като и в хитовия “Невидимия”. Започва през 1932 година с “The Old Dark House” с артиста Борис Карлов.   В средата на 40-те обаче кариерата й започва да залязва и Стюарт се оттегля от киното, като търси успеха в интериорния дизайн. След 30-годишна пауза актрисата изненадващо се връща към професията си и започва да се появява в различни тв постановки. През 1996 г. Джеймс Камерън й предлага да изиграе 100-годишната сладка баба госпожа Роуз, оцелялата в крушението на “Титаник” героиня, която през цялото време на филма разказва своята история. Ролята й, като младо момиче се изпълнява от Кейт Уинслет. Стюарт е единствена сред всички участници във филма, която е живяла по времето на истинската катастрофа на “Титаник” през 1912 година.

През 1997 г. филмът “Титаник”  стана най-касовият филм в историята, а Уинслет и Стюарт – бяха номинирани за престижното отличие. С тази роля Стюарт получава номинация за Оскар, с което става и най-възрастната претендентка за статуетката в историята на Филмовата академия. За последно Глория Стюарт се появи на екран през 2004 година. А лятото тази година тя получи специалния приз на Американската гилдия на киноактьорите за “безгранична преданост към кинематографията”.

КАКВО ЗНАЕМ И КАКВО НЕ ЗА “ТИТАНИК” /вижте видео и по-долу текст на български език/

Титаник” на Джеймс Камерън се задържа на първо място по гледаемост рекордно дълго време – от 19 декември 1997 до 25 септември 1998 годна и досега е донесъл на продуцентите си над 1.8 млрд долара.  Филмът- легенда получи общо досега 87 награди, от тях 11 “Оскар”-а, в това число в номинациите “Най-добър филм” и “Най-добър режисьор”. “Титаник” е и рекордьор по брой номинации за наградите на американската киноакадемия. Толкова много номинации до  този момент, а и след него, е получавала само библейската драма на Уилем Уайлер “Бен-Гур”, заснета през 1959 г. “Титаник” бе причислен от Американския институт по кино към “най-завладяващите филми на всички времена” и към “най-романтичните филми на всички времена”, а саундтракът му – хитът ” My Heart Will Go On” в изпълнение на канадската певица Селин Дион бе наречен ” една от най-хубавите филмови песни на всички времена”.

Времетраенето на филма е колкото е трела и катастрофата – 2 часа и 40 минути след удара в айсберга, разполовеният “Титаник” отива на дъното. От 2223 пътници се спасяват само 710 души.

Камерън събирал буквално всичко, което можело да допринесе до реализма в “Титаник”: той се обръщал към историци, учени. Лично е слязъл на дъното до “Титаник” на батискафите ” Мир-1″ и “Мир- 2” на руския научно-изследователски кораб “Академик Мстислав Келдиш”. Заради 12 минути във филма батискафите трябвало да се потапят на дъното 12 пъти в течение на 5 месеца. Заснетият материал позволил на дизайнерите да пресъздадат интериора на кораба, а на студиите- да създадат миниатюрни модели на съда. 17 студии участват в създаването на спецефектите. За снимките на филма е построен гигантски павилион в студията на 20th Century Fox. На мексиканското крайбрежие с помощта на пет тона динамит е пресъздаден басейн с водоизместимост 4 млн литра. В този басейн по-късно бил изпратен и най-големият киномодел в света – копието на “Титаник” с дължина 231 метра / само 34 м по-къс от оригинала/.

Филмът на Камерън не е първата екранизация на гибелта на “Титаник”. През 1943 година едноименен филм бил заснет от немските нацисти. През 1958 година излиза на екран филмът “Последната нощ на “Титаник”, в който детайлно са пресъздадени събитията по катастрофата. През 1980 година по бестселъра на американския писател Клайв Каслер е заснет филмът ” Изваждането на “Титаник”, в който се разказва за съветски шпиони, които търсят в потъналия кораб компоненти на атомна бомба.