УП: “Монтират основен елемент на ракетният щит в България!”

На снимката: Самият президент на САЩ Джордж Буш отваря чадър на среща двете големи семейства в световната политика и влияние - Путин и Буш. ФОТО: Сейноутокрак

Планът за защита на Южна Европа от ракети все още се осъществява

Американската армия работи също така с Израел и съюзници в Персийския залив по защитата от ракети

31 юли 2010 г. Съединените щати са близо до активирането на ракетния щит над Южна Европа като част от усилията си да подкрепи регионалните отбранителни системи в лицето на ракетната заплаха от Иран, пише Уашингтън Пост /УП/ washingtonpost.com в днешното си издание.

Като се позовава на анонимни представители на Пентагона, в статията с оригинално заглавие Anti-missile shield is on track се твърди , че министерството на отбраната на САЩ е близо до споразумение за изграждане на ключова радарна наземна станция може би в Турция или в България. Инсталирането на високотехнологичен радар ще позволи първата фаза на щита да стане операционна през следващата година, се казва в публикацията.

През септември 2009 американският президент Барак Обама отмени проекта за противоракетен щит, който бе започнат от неговия предшественик Джордж Буш и би довел до разполагането на мощен радар в Чехия и 10 балистични ракети-прехващачи с дълъг обсег в Полша до 2013.

Планът разгневи Русия, която го окачестви като заплаха за сигурността на прага си, въпреки че Вашингтон настояваше, че целта е да се предотврати потенциална заплаха от ракети с голям обсег от Иран. Според всекидневника обаче,

планът за защита на Южна Европа от ракети все още се осъществява. Американската армия работи също така с Израел и съюзници в Персийския залив за изграждане и обновяване на техните способности за защита от ракети,

твърди публикацията. САЩ разположиха наземна радарна станция в Израел през 2008 и искат да разположат още една в арабска страна в района на Залива.

Радарите биха осигурили критично ранно предупреждение за каквито и да е изстрелвания от страна на Иран, според вестника. Противоракетните защити в Европа, Израел и Персийския залив са технически отделни и в различни фази на осъществяване, заключава публикацията.

1 comment for “УП: “Монтират основен елемент на ракетният щит в България!”