Георги Пирински стана почетен член

Георги Георгиев Пирински е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), след 1990 — Българска социалистическа партия (БСП). Пирински е роден в Ню Йорк в семейството на български комунистически функционер - Георги Пирински (старши). Майка му е покойната Полин Пиринска, до 70-те години на ХХ в. - преподавател по американска литература в СУ. Семейството му е изгонено от САЩ през 1953. През 1972 той завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София и от 1974 е чиновник в М-вото на външната търговия, като постепенно се издига в йерархията и през 1989 е първи зам-министър. Той участва и в дейността на БКП и от 1986 е кандидат-член на нейния ЦК. Смятан за близък до Андрей Луканов, Георги Пирински заема важни постове в БСП и нейните правителства след 1990 и до днес. Той наследява от другият избран почетен член на АБУЧ днес г-н Иван Станчов (независим - политически) на поста Външен министър през 1995 г. Но не изкарва мандатът си, тъй като е избран за Председател на Народното събрание от Тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ. В момента Пирински е зам-председател на НС. ФОТО: БСП-уебсайт, текст УИКИ /ПОДРОБНА АВТОБИОГРАФИЯ ВИЖТЕ НА ЛИНКОВЕТЕ ДОЛУ/

КАКВО НЕ КАЗАХМЕ ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА НА УЧИЛИЩАТА В СОФИЯ?

Общото събрание на АБУЧ гласува единодушно за Георги Пирински – зам.-председател на Народното събрание (Коалиция за България – БСП), г-н Иван Станчов – посланик за извънредни поръчения и г-жа Велислава Дърева – журналист и общественик

30 юли 2010г. Едно от нещата, което не бе съобщено по-рано в медиите в България за тазгодишната Конференция на българските училища в чужбина с участието на АБУЧ, МОМН и ДАБЧ и със съдействието, и на територията на Софийския университет „Климент Охридски” (Център за върхови постижение „Диалог Европа”), бе това, че Управителният Съвет /УС/ на организацията излъчи почетни членове. За заслуги към дейността на асоциацията г-н Георги Пирински – зам.-председател на Народното събрание, г-н Иван Станчов – посланик за извънредни поръчения, г-жа Велислава Дърева – журналист и общественик бяха включени в престижния списък. Новината днес съобщиха от УС на АБУЧ в специално разпратен имейл до членовете на асоциацията.

Както ви съобщихме по-рано представителната зала на Алма Матер бяха и официалните гости, г-н Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката, г-н Божидар Димитров – министър без портфейл, г-н Росен Иванов – председател на ДАБЧ, г-н Милен Люцканов – зам.-министър на външните работи, доц. Костадин Грозев – директор на центъра  към СУ „Кл. Охридски” – „Диалог „Европа”.

В залата присъстваха над 200 души, сред които  представители на 59 български училища (53 от чужбина и 6 от България) , 21 представители на фондации и общ. организации, българските медии, допълват от АБУЧ.

В съобщението на АБУЧ се цитира и министър Игнатов, което подробно изказване ние публикувахме по-рано. Както и неговото и други мнения, изказани извън залата. /Вижте линка: Просветният министър: “България е там – където се говори български език!”/

В обедната почивка на конференцията г-жа Велислава Дърева откри в зала номер 1 на университета изложбата на г-жа Адриана Любенова – „Мит и канон” (репродукции на икони и скулптури), съобщават още от АБУЧ.

В ранния следобед участниците в конференцията започнаха работа, разпределени в следните три панела:

1. Проектозакон за училищното образование

2. Мисия „Завръщане” –  цел на АБУЧ

3. Програмата „Роден език и култура зад граница”

В края на конференцията, въз основа на изнесените доклади, изказвания и предложения, съответните модератори направиха своите обобщения, се казва в съобщението. По този начин се очерта пътят, по който АБУЧ ще провежда своята дейност, набелязаха се темите, които ще бъдат дискутирани в бъдещия диалог с правителството на Република България.

В съобщението разпространено днес от АБУЧ не се дават конкректни текстове и решения. Не се съобщава и за въпроси, които членове на организацията са поставили по-рано. Както и да са взети под внимание предложенията им направени по-рано. Основно се разглеждат неща, които УС на АБУЧ е предложил за дискусия. Което е типичен начин на работа на УС на АБУЧ, поне през последната година. Не се обсъдиха проблемите в по-отдалечените части на света, и по-специално в САЩ. Тема, поставяна многократно от българските училища там. Идеята за това обсъждане дава и поставя основите сам един член на УС на АБУЧ, живущ в САЩ.

От Министерството на Божидар Димитров специално изразиха своето мнение пред ОБЗОР By BulgariCA.com за добрата организация на конференцията по въпросите на българските училища в чужбина и изразиха удовлетворение от участието си в нея. Буквално цитирам “беше много полезна среща”, не скриват задоволството си от институцията, която отговаря за нас – българите в чужбина. От там споделиха също, че “не трябва да се обръща внимание на дребни неща”, и че “човек трябва не само да гледа напред, но и да вижда.”

(бел.ред. На пресконференцията в БТА ден преди това член на УС на АБУЧ обвини Министър Димитров за “раздаването на българско гражданство”. )

В съобщението още се казва, че “на този ден ясно пролича оптимизмът на българския учител в чужбина, позоваващ се на факта, че днес Държава и Училище могат да разговарят на един език в интерес на бъдещето на България и българските деца.”

НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ НА АБУЧ

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА завършва журналистика в Софийския университет „Св.Климент Охридски” и започва работа в пловдивския вестник „Комсомолска искра”, откъдето е уволнена заради публикация, уличаваща Николай Хайтов в плагиатство. Пише за вестниците „Народна култура”, „АБВ”, „Пулс”, „Стършел”, сп. „Отечество”, сп.„Общество и право”. След 89-а работи във вестник „Дума”, откъдето неколкократно е уволнявана. Има над 2000 публикации в печата – публицистични текстове, анализи, коментари, интервюта, есета. Отличена е с „Черноризец храбър”, с наградата на Съюза на българските журналисти и с наградата „Оборище”. Има специализации по телевизия, документално кино, изкуство и култура, международна политика. В момента Велислава Дърева е коментатор във вестник „24 часа”. Призната за една от най-добрите български журналистки и политически анализатори.

Иван Станчов е роден през 1929 в София. Син е на Иван Станчов (1897-1972) и Керълайн Марион Мичел. Той е внук на Димитър Станчов (1863-1940), дипломат и политик. През 1943 семейството му емигрира в САЩ, а от 1971 Станчов живее във Великобритания. От 1991 до 1994 той е посланик на България в Лондон, а през 1994-1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Членува в основания през 2001 Балкански политически клуб. Един от основните създатели и подръжници на Българското училище в нашето посолство в Лондон, където учител и директор е Г-жа Мечева, говорител на АБУЧ.

Тази година той навършва 81 години, а миналата за 80-годишния си юбилей, за да събере средства за фондацията си, изкачи връх Олимп. Благодарение на Карин Дом във Варна и Иван Станчов стотици деца живеят с родителите си, вместо да бъдат изоставени, защото получават подкрепа, грижа и внимание. /още за Иван Станчов – кликнете в/у името му в началото на автобиографията/

Георги Пирински е женен за Клавдия Илиева Кашева – дъщеря на генерал Илия Кашев … /кликнете в/у името за целия текст/

Георги Пирински-старши (Георги Николов Зайков) известен като Гео Зайков или Георги Пирински, е комунистически и профсъюзен деец от Българи … /кликнете върху името за целия текст/