Просветният министър: “България е там – където се говори български език!”

Образователният министър Сергей Игнатов съобщи на конференцията днес намеренията на държавата – да уреди въпроса за дейността на училищата извън България, да се преосмисли нормативната уредба и да се урежда законово осигуряването на училищата извън пределите на страната ни и подпомагането им при обучението по български език, литература, история и география.

Министър Божидар Димитров: “Българските училища в чужбина са обединителен център на българските граждани по света!”

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов: “Държавата трябва да регламентира и да подготви реда за обучение в българските училища зад граница, да ги обезпечи кадрово и финансово! Грешка е, че са намалени парите!”

Около 200 учители преподават в над 136 училища в чужбина

София, 29 юли 2010г. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов смята,  че държавата трябва да регламентира и да подготви реда за обучение в българските училища зад граница, да ги обезпечи кадрово и финансово. Той каза това на конференцията “Българските училища в чужбина. Специфика,  проблеми, перспективи” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, се казва и в съобщение от днес на БТА.

Държавата трябва по-активно да участва в решаването на проблемите на българските училища в чужбина, защото България е там, където се говори български език, заяви министърът. Българският дух се простира във всички точки на планетата, а българите, които се завръщат в страната обогатяват държавата и носят нов тип възпитание!, посочи министър Игнатов.

“Днес аз отчитам като грешка намаленото финансиране в последните 10 г. за българските училища в чужбина!,” каза просветният човек №1 на България.

(бел.ред. бюджетът е намален с около 30%, а увеличението на българските училища в чужбина е с пъти – само в САЩ броят за една година за 2009-10 е с 5 пъти повече от 2007-09 учебни години)

“България е там, където има дори един българин“, категоричен бе Игнатов и призова участниците в конференцията да бъдат настойчиви, “защото е ясно, че образователната мрежа надхвърля пределите на България”.

Образователният министър съобщи намеренията на държавата – да уреди въпроса за дейността на училищата извън България, да се преосмисли нормативната уредба и да се урежда законово осигуряването на училищата извън пределите на страната ни и подпомагането им при обучението по български език, литература, история и география.

От АБУЧ предложиха на форума в новия проектозакон за училищното образование приоритети да са разпространението на българския език и култура по света, както и обучението по български, география и история на България в училищата зад граница. Организацията настоява и министърът на образованието, младежта и науката да поддържа регистър на българските училища в чужбина, допълва в съобщението си Българската Телеграфна Агенция /БТА/.

Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина отбеляза, че зад граница има над 135 български училища. Той апелира към училищата в чужбина, които са в процес на създаване, да се свържат с агенцията и да потърсят подкрепа.

Българските училища в чужбина са обединителен център на българските граждани по света, каза на конференцията министър Божидар Димитров.

Вие, българските учители зад граница подготвяте бъдещите български лекари, генерали и министри. Имате възрожденска мисия, но за разлика от учителите през Възраждането зад вас стои държавата,

каза министър Димитров. В моето министерство сме само 7 души, но резултатът е, че 3 пъти повече българи през последната година са получили българско гражданство, каза министър Божидар Димитров.

От АБУЧ настояват държавната система за училищно образование да включва програми за подпомагане на местните общности и организации. Целта е в системата да се  включат нелицензираните училища и детски градини и да се  подпомогнат тези, които имат желание в бъдеще да създадат  такива, посочиха още от организацията. Така българската  държава ще може да подпомага диференцирано целия спектър от  училища зад граница в зависимост от техните специфични нужди, в които влизат учебни програми в училища на други държави,  които преподават български език и култура.

От асоциацията искат в училищата към дипломатическите и консулските представителства да има и предучилищно възпитание и подготовка. Според  действащия закон в момента в тях трябва да се преподава български език и литература, история и география на България.

Искаме за децата в училищата зад граница да се въведат адаптирани учебни програми и да се наблегне на извънкласната и извънучилищната дейност, заявиха от АБУЧ. Предлага се и министърът на  образованието, младежта и науката всяка година да организира повишаване на квалификацията на учителите в училищата в чужбина.

От организацията напомниха, че от 2007 г. насам настъпиха много положителни промени в образователната дейност сред българите в чужбина, като най-важната програма досега беше “Роден език и литература”, която възобнови финансирането на образователните дейности сред българите в чужбина, но изрично почертаха. че

“промените не трябва да спрат до тук.”

Преподаватели от български училища в чужбина коментираха, че очакват скорошно уреждане на статута на училищата в новия закон за училищното образование.

От българското училище в Хамбург настояват още по-ясно да се конкретизира статутът на нашите училища зад граница в закона за училищното образование.

Донка Николова от украинско-българския лицей в град Приморск в Украйна поиска училището да получи статут на българско училище в чужбина.

Форумът за проблемите на българските училища в чужбина се провежда за трети път и е организиран от Министерството на образованието, младежта и науката, Държавната агенция за българите в чужбина и АБУЧ, съобщават от БТА.

В конференцията в Софийския университет “Св. Климент Охридски” участваха български учители зад граница, министрите Сергей Игнатов и Божидар Димитров и заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов.

МНЕНИЯ ИЗВЪН ЗАЛАТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА
    Около 200 учители преподават в 136 български училища зад
граница,  съобщи за БТА Йордан Янев, заместник-председател на
Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/.
      Янев отбеляза, че е трудно да се каже колко точно са
българските училища в чужбина. Причината според него е, че броят
им през последните години постоянно нараства, а и статутът им е
различен. Три от тях са държавни - в Будапеща, Прага и
Братислава. Част от училищата са към посолствата на България в
съответните държави, други са съботно-неделни, посочи
зам-председателят на ДАБЧ, цитиран и от БТА.
    В българските училища зад граница децата изучават основно
три предмета - български език, география и история на България.
Българчетата в Украйна, Молдова, Румъния и Сърбия учат български
 език в техните държавни училища, уточни Янев.
    Статутът на българските училища в чужбина се очаква да бъде
регламентиран в новия законопроект за училищното образование. В
момента документът е подложен на обществена дискусия,  включен е
 в законодателната програма на кабинета до края на годината.
Очакванията на министъра на образованието, младежта и науката
Сергей Игнатов са законът да стане факт до края на година.
    Новият проектозакон за училищното образование цели да уреди
юридическия статут на всички български училища в чужбина, заяви
преди време министър Игнатов. В него се предвижда училищата в
чужбина да имат различен статут в зависимост от учебното
натоварване, посочи той. Министърът отбеляза, че сега
съществуват зад граница български училища с пълен курс на
обучение по дадени предмети - от първи до 12-ти клас, а в други
- например, се учи във втори, пети и седми клас.  Според него в
закона трябва да се предвиди, че училите в различните български
училища в чужбина ще имат статут на завършили част от
българското образование, или на българското образование в
зависимост от това какво е било натоварването им.
    Попитан как едно българско училище в чужбина, в което не се
учи целодневно, а в събота и неделя, ще има същия статут с
останалите учебни заведения, Сергей Игнатов каза, че то не може
да има същия статут като на училище в България, но ще бъде
уредено законово, след като е регистрирано да обучава деца.
Обикновено това са училища към нашите посолства и изучаваното в
тях трябва да бъде регламентирано - колко часа, или години са
изучавани дадени предмети. Всичко това е предмет на обсъждане и
трябва да бъде регламентирано в закона, посочи министърът.

ПРИПОМНЯМЕ:Всяка българска общност в чужбина си иска своето

1 comment for “Просветният министър: “България е там – където се говори български език!”