Посланикът на САЩ: „Една лоша ябълка разваля цялата щайга”

Джеймс Уорлик: Ако премиерът смята, че има такава заплаха срещу него или срещу някой друг, срещу правителството, се надявам, че ще бъдат взети съответните мерки.

“Аз вярвам, че правителството би се ангажирало да предприеме всички необходими мерки, да може да работи добре съдебната система и да има налице върховенство на закона в страната. Ние ще подпомогнем по какъвто начин се поиска от нас, ние искаме да сме добри приятели… ”
Специализираните съдилища работят много добре в Щатите и с други страни, така че няма причина да не работят добре и тук.”
“Има някои хора в тази страна, които нямат интерес да се постигне диверсификация по отношение на енергийните доставки. Ако решението на българското правителство е да има ексклузивни отношения само с една страна по енергийните въпроси, това си е решение на българското правителство.”
“Няма съмнение, че газовите доставки ще продължат да идват от Русия.”
За АЕЦ „Белене” – “ако има възможност американски компании да участват в търгове, процедури за договори, свързани с такива проекти, те ще участват.
САЩ са добър приятел на България и бих казал най-добрия приятел на България и на българските граждани. Ние споделяме общи ценности, заедно се борим рамо до рамо като смели партньори в Афганистан, също така сме членове на НАТО, най-важният алианс в света, също така си сътрудничим с България чрез ЕС. Има много силни връзки между нашите народи. Също така, ние уважаваме българската култура и приветстваме българските граждани да посетят Щатите и да опознаят нашата. “

Новината за номинирането на Уорлик за посланик в София от президента Барак Обама дойде на 2 октомври 2009г. от руската агенция “Интерфакс”, 10 часа преди Белият дом да съобщи официално. На препитването на 18 ноември в Сената на САЩ, преди да бъде избран Уорлик трябваше да каже приоритетите си за дейността си в София. Той бе одобрен с гласуване на връх Бъдни вечер във Вашингтон. На “изпита” си Уорлик посочи пет приоритета за мандата си в България – задълбочаване на военното сътрудничество, модернизация на въоръжените ни сили, подобряване на енергийната ни сигурност и ефективност, подкрепа за съдебната реформа и битката с корупцията и престъпността, подобряване на бизнес климата.Един от чичовците на Джеймс Уорлик – Майкъл от Далонега, щата Джорджия, потвърди специално за ОБЗОР By BulgariCA.com днес по телефона, че новият американски посланик в София е от евро-произход, от фамилията “Уорлик” (Warlick), дошла от Германия в САЩ още през XVII век. Щатски дипломат №1 в България Джеймс Уорлик е женен за посланичката на САЩ в Сърбия Мери Бурс Уорлик и имат три деца и кучето Руди. Само три двойки-семейства са били заедно на дипломатическа служба в историята на САЩ по едно и също време, и то само след 2000-та година, в Латинска Америка, Арабският свят, а семейство Уорлик дори са второто на Балканите, по данни на блога ДИПЛОпъндит./още четете на линковете най-долу/ ФОТО: Американско посолство София

27 юли 2010г., Нова Телевизия, която се гледа директно в САЩ в интернет

Интервю на Н.Пр. Посланик Джеймс Уорлик в предаването “Здравей България”

Водещ: Добре дошли отново в студиото на „Здравей, България”. Започваме един изключително интересен разговор с посланика на САЩ, негово превъзходителство г-н Джеймс Уорлик, добре дошъл, също да кажа на Христина Нинова, която ще ни помага, благодаря за съдействието. За нас е изключително удоволствие, че сте тук в студиото.
Джеймс Уорлик: Много благодаря, че ме поканихте. За мен е удоволствие.
Водещ: Да излезем с нещо, което излезе последните няколко дни като информация, много се пише и се коментира затова, че имало заплаха за живота на българския мин.-председател Бойко Борисов и за това нещо информацията е дошла от американските тайни служби, знаете ли нещо повече по въпроса?
Джеймс Уорлик: Разбира се, че аз не коментирам по въпроси , свързани с разузнаването. Но ако премиерът смята, че има такава заплаха срещу него или срещу някой друг, срещу правителството, се надявам, че ще бъдат взети съответните мерки.
Водещ: Защото изглежда така леко странно, че в България българските служби не знаят какво се случва, а пък трябва американските им колеги да им подсказват, че има такава заплаха или опасност евентуално.
Джеймс Уорлик: Отново, аз не коментирам по въпроси, свързани с разузнаването, но има много добро сътрудничество между българските и американските служби и също така с много други европейски служби. Като партньори и приятели само това може и да се очаква и да се споделя подобен вид информация, разбира се.
Водещ: Добре, да минем тогава към неща, които ще имате по-голямо желание да коментирате. Става въпрос за доклада на ЕК за това какво се случва в правосъдието, във вътрешните работи в нашата страна. Често задавам този въпрос на нашите гости, какво вие прочетохте между редовете на този доклад?
Джеймс Уорлик: Това е една външна валидация относно това, което самите българи също виждат всеки ден, а именно, че българското правителство взима някои важни мерки, за да обърне внимание на проблемите с организираната престъпност и корупцията. Виждаме, че се предприемат някои мерки срещу хора, които досега са били недосегаеми и има опит да бъдат поставени зад решетките. Но също така, докладът казва, че и още работа трябва да бъде свършена. Аз вярвам, че правителството би се ангажирало да предприеме всички необходими мерки, да може да работи добре съдебната система и да има налице върховенство на закона в страната.
Водещ: Някъде в едно ваше интервю прочетох, че вие сте готови да помагате на правителството в това отношение. Как по-точно виждате тази помощ?
Джеймс Уорлик: Ние ще подпомогнем по какъвто начин се поиска от нас, ние искаме да сме добри приятели, искаме правителството да има успехи в области като установяване върховенството на закона. Също така, по настоящем имаме бивш шеф на полицията от Лос Анджелис, г-н Върнен, той е в България, за да говори по въпроси, свързани с лидерството и доброто ръководство. Това е една област, където бихме могли да бъдем полезни като приятелска страна и ние винаги ще откликнем на всякакви бъдещи молби за сътрудничество и помощ.
Водещ: Едно то най-критичните неща в доклада е това, че трябва да има промени в съдебната система, бихте ли се ангажирал с нещо по-конкретно, какво точно би трябвало да се промени и в каква посока според вас?
Джеймс Уорлик: Това е един много труден въпрос, тъй като е едно да се правят арести и потенциалните престъпници да бъдат поставени зад решетките, но е нещо съвсем друго да се реформира цялата съдебна система. Ще отнеме известно време на България и трябва много да се внимава, защото трябва да стане по-правилния начин и да не се правят грешки. Знам, че съществуват много предложения в пространството, но каквито и промени да се правят, трябва два компонента да са налице – на първо място, че постоянните съдии трябва да са напълно честни и да няма сянка и съмнение относно тяхната лоялност към системата, и също така това трябва да осигури една добре функциониращата съдебна система. На второ място, трябва да се осигури една система, която да гарантира, че новите съдии и магистрати, които влизат в системата, са достатъчно компетентни в своята област на работа. Но това ще е един продължителен процес, при койот да могат да се вземат едни правилни решения, за да може да се осигури една добре функционираща съдебна система.
Водещ: Не мога да не ви попитам, понеже говорим за съдебната система, има едно предложение от страна на г-н Сидеров за това да се въведе директен избор на съдиите така, както е в САЩ. Смятате ли, че такова нещо би проработило в България, в крайна сметка във вашата страна това действа, може ли да бъде привнесено и в България?
Джеймс Уорлик: Ние имаме една много сложна система в Щатите, която може и да не е най-добрата и най-подходящата за България. Смятам, че България трябва да разгледа различни модели, които съществуват, да види кои добри практики са най-подходящи. Ние избираме някои от нашите съдии, но тези, които са на федерално и щатско ниво, също минават един предварителен процес на назначаване.
Водещ: Защото първото съмнение, което излиза от едно такова предложение, е свързано, така или иначе, с корупцията, която не е тайна в България, винаги е било пък, че ако се направи такова нещо, това е допълнителна крачка към още по-разширяващата се корупция.
Джеймс Уорлик: Изключително важно е да се гарантира, че съдебната система не е корумпирана. Много съдии, не само в София, но и из цялата страна, при преобладаващата част са честни, много способни и много ангажирани да вършат работата си добре и аз изключително много ги уважавам. Но е достатъчно само няколко съдии да не са изрядни, за да наранят и да очернят репутацията на системата. Затова смятам, че България трябва да намери начин да защити правата на всички в тази страна и да се справи с такъв род съдии.
Водещ: Ние имаме една такава поговорка в България за капката катран в кацата с мед.
Джеймс Уорлик: И ние имаме една поговорка: „Една лоша ябълка разваля цялата щайга”.
Водещ: Интересно ми е какво е мнението ви за специализираните съдилища. За това се говори много също напоследък. Какво мислите вие, дали това би помогнало?
Джеймс Уорлик: Специализираните съдилища работят много добре в Щатите и с други страни, така че няма причина да не работят добре и тук. Докладът от Брюксел ги препоръча. Ние в Щатите имаме много добър опит с тези съдилища, но в крайна сметка въпросът трябва да бъде решен от българското правителство, съобразно кое е най-добро за страната.

Повечето от американските полицаи карат Ford Crown Victoria или Chevrolet Impala. В другите държави, особено в Европа, могат да се срещнат някои полицейски коли, които са доста по-добри, като пример отново може да бъде България. В крайна сметка по улиците на София сме виждали полицейски Mercedes C-Class, Audi TT и Porsche Carrera.

Водещ: Знаете ли, че в България често се казва, че САЩ са много полицейска държава.
Джеймс Уорлик: Вижте, Северна Корея е една полицейска държава. България не е полицейска държава, който и да повдига такива обвинения и сентенции, те са абсолютно неправилни. България е една добре функционираща демокрация, едно правителство, което работи добре, едно правителство, което уважава правата на гражданите. Това не означава, че в дадени моменти няма да има проблеми, това се случва и в Щатите, и на други места, с тези проблеми трябва да се справя правителството по подходящия начин. Но всякакви такива обвинения, че това е полицейска държава, това са абсолютно неправилни и неверни.
Водещ: Защото от друга страна изглежда странно, че непрекъснато се говори за промени в съдебната система, но никой не говори за промени в полицията. На какво го отдавате?
Джеймс Уорлик: Установяването на върховенството на закона включва много компоненти. На първо място дали полицейската система работи добре. На второ място, дали прокуратурата си върши работата ефективно. На трето място, съдебната система, както споменахме вече, да се гарантира, че те работят добре и са компетентни в своята работа. Това служи за основа за установяване върховенството на закона, но има и още един елемент, това са гражданите. Много хора в миналото са повдигали рамене и са приемали, че корупцията и организираната престъпност е начин на живот в България. Но вече смятам, че нагласите са се променили. Това, което виждам от пътуванията си из страната, е, че хората сега се горди с факта, че сега тези, които са извършили престъпления, ще платят за това, ще има последици за тях. Съответно смятам, че тези, които са в правоохранителната система и другите органи също се гордеят, че могат да се изправят гордо, че се предприемат мерки и че работят добре. Да, трябва да се спазват правата на гражданите и всички да имат гарантиран справедлив процес и да работи добре цялата система, но аз съм много насърчен от мерките, които са взети до този момент в тази насока.

Водещ: Добре. Ако искате, сега да поговорим малко и за енергетика. Знам, че напоследък много ви тормозят с тази тема. Приготвил съм ви нещо, което искам да ви покажа, за съжаление, не можах да намеря вестника, но съм го разпечатал през интернет. Това е една статия във в. „Дума”. Тъй като от вас тръгна идеята за добив за шистов газ и във вестника е публикувана една снимка на поле, сега ще ви покажа, но важен е текстът под нея. Текстът казва: „Така изглежда едно поле за добив на шистов газ. Сами си направете сметка на какво може да заприлича Добруджа”. Ето, ще ви го покажа, ще ви покажа снимката. Вестниците в България често се опитват да стряскат своите читатели и затова използвам случая да ви питам възможно ли е наистина Добруджа да заприлича на такова нещо, ако някой реши да добива шистов газ там?
Джеймс Уорлик: Има някои хора в тази страна, които нямат интерес да се постигне диверсификация по отношение на енергийните доставки, затова ще кажат много неща и ще направят много неща срещу идеята за диверсификация. Това не са верни твърдения и аз ще поканя който иска да дойде до Щатите, да види полетата за добив на шистов газ и да се увери, че околната среда се опазва, не се разчистват полетата по начина, по който е показано на снимката. Шистовият газ е една възможност за България. Шистов газ бе открит в Полша. В момента се извършват проучвания в Румъния за шистов газ. Друг въпрос, който също стои на дневен ред, е дали България ще допусне фирми да дойдат да проучат възможностите за шистов газ. Не трябва да са американски фирми, може да са други фирми, но струва ми се изключително разумна крачка просто да се разучи тази възможна алтернатива за диверсифициране на източниците за в бъдеще. Има опасения, които съществуват по отношение на шистовия газ, и наистина е подходящо да се дискутира тази тема по отношение на въздействието на околната среда, но смятам, че в момента, в който се направят тези обсъждания и се разгледа по-обстойно, ще се види, че това не са въпроси, които биха могли да застрашат околната среда и да са от притеснение за гражданите.
Водещ: Както винаги, понеже говорим за вестници и за теории, и за спекулации, една от спекулациите беше, че не случайно съвпадна представянето на „Шеврон”, което вие представихте за първи път в България, с преговорите между България и Русия и че това е някакъв знак за политиката на САЩ към България, така ли беше наистина?

Поредица от срещи и разговори проведоха тази година колегите, като премиери, бивши полицаи и спортисти от татамито Бойко Борисов и Владимир Путин.Доста чудно звучи откзването от страна на премиера Бойко Борисов от съвместни проекти с Русия, след като са известни отличните му отношения с руският му колега Владимир Путин. Каква точно е уговорката „на четири очи“ и дали има такава между тях двамата – само времето ще покаже. На 17 юли 2010г. в присъствието на премиера Бойко Борисов България и Русия подписаха пътната карта за газопровода „Южен поток“.„По време на преговорите с руската делегация проведохме разговори и за АЕЦ „Белене“. Говорихме за пътната карта на проекта, която всъщност вече е готова. През предстоящия месец и половина на отпуски ще работим по привличането на европейски инвеститор за реализацията на проекта“. Това коментира тогава в резиденция „Евксиноград“ премиерът Бойко Борисов.

Джеймс Уорлик: Тук не става дума за Русия, а става дума за постигане на диверсификация на енергийните източници, и ние презентираме тази опция на правителството на България, тя може или да бъде приета, или да бъде отхвърлена. Ако решението на българското правителство е да има ексклузивни отношения само с една страна по енергийните въпроси, това си е решение на българското правителство. Но ние смятаме, че е изключително важно да се постигне диверсификация. Дали само това, което сме представили, е единствената алтернатива, може би не е. Но дали трябва да се разчита 100% на един източник на газ или на ядрена енергия, това е една дискусия, която касае осигуряването на енергия за България за в бъдеще.
Водещ: И все пак остава въпроса защо не го предложихте по-рано?
Джеймс Уорлик: Всъщност документите, които бяха подадени от „Шеврон” бяха подадени още през май месец. Всъщност представители на „Шеврон” дойдоха в България, за да проследят какво се е случило с техните документи, кандидатстващи за проучвателна дейност по отношение на шистовия газ.
Водещ: Интересно ми е вашето мнение по въпроса как гледате на преговорите, които българското правителство води с Русия, в областта на енергетиката, тъй като често съм ви чувал да казвате, че е необходимо да има повече откритост. Намирате ли повече откритост сега?
Джеймс Уорлик: Преговорите не са прозрачни и каквито и да било договорености, които са били подписани, също не са прозрачни. Но нека да съм съвсем ясен, тук не става дума за Русия. Русия е дин надежден енергиен партньор и си вършат добра работата. Факт е, че България и за напред ще разчита на Русия за енергийните си доставки, но смятам, че е изключително важно за българите да чуят посланието, а именно дали България ще се диверсифицира своите източници или ще разчита на един източник, особено по отношение на доставките на газ и на ядрена енергетика. Но също така, разбира се, става дума и за прозрачност. Разбирам, че има конфиденциалност, която е свързана с договореностите, които са постигнати, но тук става дума за милиарди долари, с които се ангажира България и българските граждани за десетилетия напред. Затова смятам, че колкото повече прозрачност има в този процес и колкото повече хора ясно виждат какво се закупува с тези пари, смятам, че е много по-полезно за страната и за хората.
Водещ: Точно сега е моментът да ви питам дали тези преговори са повече икономически или повече политически от ваша гледна точка?
Джеймс Уорлик: Отново аз просто ще повторя, че не става дума само за България или Русия, а става дума за постигане на диверсификация, за постигане на надеждни източници на енергия за бъдещето. Няма съмнение, че газовите доставки ще продължат да идват от Русия. Затова България и Русия трябва да продължат да разговарят по отношение на доставките. Също така има една ядрена централа, която се строи в Белене, това също означава милиарди долари инвестиции за в бъдеще. Но решенията, които се правят по отношение на такъв вид проект, трябва да се правят съобразно това, което е от интерес за гражданите и което е от интерес за постигане на енергийна сигурност, както за България, така и за региона. Решенията не трябва да се взимат на база политически решения, това се отнася и за всякакъв друг вид политически решения, както за шистов газ, така и по теми, свързани с доставки на енергия от Русия.

Водещ: А какво стана с американския интерес за строеж на 7-ми блок в „Козлодуй”?
Джеймс Уорлик: Ако правителството обяви официална процедура по отношение на това, аз ще очаквам американски компании да участват в този конкурс, в тази процедура. Същото се отнася и за „Белене” – ако има възможност американски компании да участват в търгове, процедури за договори, свързани с такива проекти, те ще участват. Но по настоящем „Белене” не изглежда най-добрият проект за инвестиции, както за американци, така и за други. Това, което виждаме ние по отношение на „Белене”, е, че няма нито една компания, която се е заинтересувала да инвестира. През последната година не са били открити инвеститори за „Белене”, затова аз достигам до заключението, че ако е добър проектът, инвеститорите щяха сами да дойдат. Ако има решение от страна на правителството да се продължи проекта „Белене”, тогава поне от външна гледан точка ми се струва, че този проект трябва да бъде реструктуриран така, че да бъде икономически изгоден, за да привлече инвеститорите. Но що се отнася било то до „Белене”, до газови договори и до шистов газ от американски фирми, всичко трябва да се основава на здрави икономически принципи и кое от интерес за постигане на енергийна сигурност на за България. Не да се вземат решения, поради доброто приятелство, било то в Русия или с Америка, тук не трябва да става дума за политически решения, а става дума за осигуряване на топлина за домовете на българските граждани, да се осигурява достатъчно енергия за бизнесите в България, за да могат да функционират. Тук става дума, също така, за конкурентно-способност в България и за бъдещето на България и затова трябва да бъдат взети разумните решения.

Водещ: Понеже казвате „бъдещето на България”, а и времето напредва, да ви задам един последен въпрос, но той е важен за нашите зрители – след като 50 г. им беше набивано в главите, че САЩ са най-големия им враг, какво искате да направите, за да могат хората в тази страна знаят, че САЩ е един приятел на България и нещата са се променили значително в годините?
Джеймс Уорлик: САЩ са добър приятел на България и бих казал най-добрия приятел на България и на българските граждани. Ние споделяме общи ценности, заедно се борим рамо до рамо като смели партньори в Афганистан, също така сме членове на НАТО, най-важният алианс в света, също така си сътрудничим с България чрез ЕС. Има много силни връзки между нашите народи. Също така, ние уважаваме българската култура и приветстваме българските граждани да посетят Щатите и да опознаят нашата. Знам, че нашите връзки са изключително здрави и продължават да бъдат такива. Моята цел е именно да затвърдя тези взаимоотношения по какъвто начин мога. Аз мога да ви кажа като американски посланик в България за мене изключително удоволствие да съм тук в България. Изключително ми е приятно да пътувам из страната, да се запознавам с българските граждани и да говоря пред българските зрители.
Водещ: Много ви благодаря за това участие. За мен е изключително удоволствие да проведем този разговор. Желая ви успех във всичко това, което казахте току-що. Благодаря ви много.
ПРИПОМНЯМЕ: