Аржентина 1ва от Латинска Америка разреши еднополови бракове

Хомо-семействата са разрешени в общо 10 страни в света

Непродуктивните с обратни наклоности ще могат и да осиновяват деца

Ватиканът въвежда понятието “педопорнография”

15 юли 2010г. Аржентина стана първата латиноамериканска държава, която узакони еднополовите бракове. Заради огромния интерес гласуването в Сената бе предавано днес на живо по телевизията.

Дебатите продължиха цели 15 часа. Решението бе прието с 33 гласа “за” срещу 27 “против”. Хомосексуалните двойки ще имат същите юридически права и дори ще им се разрешава да осиновяват деца. Много хора протестираха пред парламента срещу това решение. Еднополовите бракове са разрешени само в още девет държави по света.

Аржентина стана първата латиноамериканска страна, която разреши еднополовите бракове, предадоха световните агенции. Разрешението беше дадено по време на историческо гласуване в Сената на Аржентина, което беше предавано по телевизиите.

Проектозаконът, позволяващ еднополовите бракове, подкрепян от левоцентристкото правителство на президента Кристина Фернандес де Кирхнер, беше приет с 33 гласа “за” и 27 гласа “против”. Това стана след дебати, продължили 15 часа.

“Това е исторически ден”, заяви председателят на парламентарната група на управляващата партия Мигел Пичето. Той припомни, че дебатът е започнал вчера, когато Франция честваше националния си празник – Деня на превземането на Бастилията.

“За първи път приехме закон в интерес на малцинствата”, допълни Пичето, цитиран от БТА.

Новият закон променя Гражданския кодекс на Аржентина. В него формулировките “съпруг и съпруга” са заменени с термина “страните, сключващи брака”. Хомосексуалните семейни двойки могат освен това да осиновяват деца и да имат същите права като хетеросексуалните семейства, тоест социални осигуровки, отпуски по семейни причини и семейни надбавки.

В света еднополови бракове разрешават още Холандия, Белгия, Испания, Канада, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Португалия и Исландия.

ПРИПОМНЯМЕ: Гей-скандал тресе Църквата

Днес главата на католическата Църква – Ватиканът въведе по-сурови правила срещу педофилията сред духовенството, с ускорени процедури при най-неотложните случаи, удължаване на давността на престъпленията с десет години и приравняване на сексуалните посегателства над умствено изостанали лица с педофилията, предаде Франс прес.

Новите норми предвиждат ускорени процедури за решаване на най-тежките и нетърпящи отлагане случаи, като позволяват назначаване на светски лица в религиозните съдилища, уточни Ватиканът в документ, наречен “норми за най-тежките престъпления” и представен от говорителя на Светия престол, отец Федерико Ломбарди. С новите правила давността се удължава от 10 на 20 години след навършването на пълнолетие от жертвата, сексуалното посегателство над хора с умствено изоставане се отъждествява с това над малолетни и се въвежда престъпление, наречено

“педопорнография”.

В новите норми за първи път се обявява за канонично престъпление притежанието и разпространяването на детска порнография, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Новите процедури обаче не съдържат “изрично разпореждане” участващите в разследвания за сексуални посегателства местни църкви да се обръщат към граждански съдилища.В документа не се упоменава също необходимостта епископите да уведомяват полицията за посегателства. Не се казва нищо и за възприемане на политиката “едно провинение и си изключен”, за което настояват организации на американските жертви на посегателства.

1 comment for “Аржентина 1ва от Латинска Америка разреши еднополови бракове