Нов пушек забавя полетите от САЩ с 2 часа

Почти цялото небе на Европа е отворено, включително най-проблематичните и с най-много български пътници дестинация от и за Америка.

Засега няма отменени трансатлантически полети

Затварят евро-летища

Спират за уикенда над 700 полета

Изхвърлянето на вулканична пепел продължава значително да влияе на въздушното пространство над континента и британските острови, но в понеделник би трябвало ситуацията да се нормализира

9 май 2010г. Отново облак вулканична пепел от Исландия запуши над Европа и от събота насам предизвика последователно затваряне на летища от Португалия през Северна Италия до Австрия, съобщи БТА.  За двата почивни дни бяха отменени над 700 полета. Трансатлантическите полети заобикалят облака и удължават престоят във въздуха с 2 часа, което може да обърка сметките на тези, които имат прекачване за втора европейска дестинация. Което важи за всички полети на нашите сънардоници от САЩ, които кацат първо на еропейско летище, имат определен престой и след това продължават към България.


Според службата “Юроконтрол” изхвърлянето на вулканична пепел продължава значително да влияе на въздушното пространство над зоните на европейския континент и британските острови, но се очаква в понеделник ситуацията да се нормализира. Само две държави обявиха нови ограничения – Ирландия за Донегал и Слиго, а Испания предупреди за още проблеми през седмицата.


От Париж не излетяха десетки самолети до Южна Европа, а Германия затвори небето над Мюнхен. Властите във Франкфурт пък обявиха, че следят нивото на опасност и също не изключват да ограничат полетите.

В Австрия по принуда затвориха част от ръкавите във Виена, Инсбрук, Линц и Залцбург, а следобяд в Северна и Централна Португалия също спряха достъпа. Най-значително пострадаха въздушните комуникации до някои градове в Италия – Милано, Пиза и Флоренция, но пък небето остана “без пушек” над Венеция, Триест и Римини.

От “Райънеър” – най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, обявиха, че може да прекъснат полети до Болоня, Милано, Бергамо, Пиза и Торино, под въпрос остава и Порто – вторият по големина град в Португалия. Резервен вариант са връзките с лондонското Станстед и ирландското Дъблин през Тенерифе.


Засега няма отменени трансатлантически полети, които най-вече вълнуват българите в Северна Америка, но заради необходимостта да се заобикаля облака с пепел пътуването е удължено с до 2 часа, коеот води до риска да изпуснат връзката си за България.

КАКВО ДА ПРАВИМ:Търсете вашите права „във въздуха“

ПРИПОМНЯМЕ:Всичко до/в момента за полетите след вулкана