Лудост в държавата

ИНТЕРВЮ

Бойко Борисов: “В България ще се върнат хората, когато се убедят, че всички тези разследвания, всички тези повдигнати обвинения, всички тези хора в арестите получат присъди, … Защото те вече са видели, че и в другите държави има корупция, и в другите държави има престъпност, но докопат ли те службите и прокуратурата, следва присъда. И там го има, но докато те хванат. …”

“Схемата е работела и всички са мълчали!”

“България става недобро място за такива инвеститори, които си мислят, че сме 18-и или 19-и век и могат да дойдат като колонизатори, които могат да дойдат и да си правят каквото искат с народа.”

“Най-важната антикризисна мярка е борбата с престъпността и корупцията.”

ИНТЕРВЮ С ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ в сутришното предаване на телевизията бТВ, 20 април 2010г.

Водещ: Министър-председателят на България Бойко Борисов. Добро утро.

Бойко Борисов: Добър ден. Щом сме на работното място – си е ден.

Водещ: Да, знам защо казвате добър ден. Много рано ставате, също и нашият екип. Благодаря за това, че приехте да сте в студиото ни и само да кажа, че във втората част на разговора ни ще задавам и зрителски въпроси. И това, което коментирахме сега и с г-н Борисов, е часовете, в които са изпратени едни от най-смислените въпроси. После ще си поговорим защо е така. Да започнем обаче от предишния разговор в студиото ни. Оказва се, че ако сега има предсрочни избори, ГЕРБ има пълно мнозинство в парламента, и то не за друго, а защото партията на негласуващите расте. Колко логично политически звучи да има предсрочни избори сега?

Бойко Борисов: С цялото ми уважение към социолозите, не съм ги много слушал през годините и мисля, че правилно съм постъпвал, защото като влизах, видях и облеклото, и физиономията на уважавания г-н Асланов. /Бел.ред. Юри Асланов е шеф на национална социологическа агенция, член на БСП и много близък до президента Първанов/

Водещ: Какво му е на г-н Асланов?

Бойко Борисов: Беше като на погребално бюро шеф. С такова прискърбие съобщаваше резултатите, сякаш нещо много лошо се е случило. То се е случило. И от…

Водещ: Фактът, че 70% от хората гледат песимистично на живота си е лошо.

Бойко Борисов: Един така зададен въпрос – носи такъв отговор. Аз много съм се забавлявал и с въпроси, примерно, и то в националната ни телевизия, Канал 1, въпрос от типа – искате ли да ви отрежат пенсиите, или искате ли да ви намалят заплатата, или искате ли да ви вземат дните за отпуск – 85% не искат. Или искате ли да ви качат здравните осигуровки, мисля, че такъв беше въпросът. На всеки, като му кажеш – искаш ли да ти взема повече пари, казва не. Така че…

Водещ: Ние да ги оставим, това социолозите да си…

Бойко Борисов: Не, защото почнахте с тях. Това, което те дават е безспорно и има своето обяснение. Аз наскоро си взех и прегледах дебата, който имахме със Станишев преди изборите. Предлагам г-н Асланов да го погледне. Там г-н Станишев много пъти искаше да каже, че кризата е външна.

Водещ: И не е дошла в България.

Бойко Борисов: Че е външна. Дали е дошла, дали не е дошла – не искам да се връщам. Че кризата е външна и тя е факт. Цял свят се тресе в кризата, цял свят предприема мерки, непопулярни, и в цял свят те не сработват. Ако имаше една държава, в която това да се беше случило, аз съм казал – ние щяхме да вземем, да ги препишем и да ги изпълняваме. Нито в една държава в света те не сработват. Това са фактите и затова продължават да трупат дефицитите всички държави, с това кризата удря по хората във всички държави, това е като нагледно облака, който се разстла из Европа. В един момент, виждате, всички сме в безизходица, защото това не ни се е случвало.

Водещ: Вие използвате сега метафората на облака. Имаше една друга метафора за хладилника. Казахте – първо трябва да се разбере кой взема нелегално храната от хладилника и тогава да почнем да го пълним. Дайте някакъв срок. Кажете – кога ще бъде ясно кой краде от хладилника, за да започне и да се пълни този хладилник.

Бойко Борисов: Отворете днешните вестници и ще видите по 3-4 новини има на първа страница на всеки един от тях за различните схеми за източване на държавата.

Водещ: Факт е, че всеки ден по вестниците има едни милиони, които се точени и откраднати.

Бойко Борисов: Аз не съм предполагал, че може цялата държава да е превърната в схема, във всяка една сфера. Вземаш земеделие, направили заменки на земеделски земи. Вземаш гори, направили заменки на горите. Вземаш държавна собственост, дали е панаир, понеже е тема днеска, дали…

Водещ: За Пловдивския панаир става въпрос…

Бойко Борисов: Да. Какво ли не. Препродадено. Вдигнати капитали по една и съща схема. Или ЕРП. Държавата уж има участие, а в същото време нула възможност да влияе в даденото дружество. Нула възможност, оставена по закон.

Водещ: Да вземем последния случай…

Бойко Борисов: Така. Пипаш здравеопазване…

Водещ: Защо се оказа, че човек, назначен от ГЕРБ всъщност, е участвал в тези схеми?

Бойко Борисов: Какво като е назначен от ГЕРБ? Какво като е назначен от ГЕРБ?

Водещ: Как когато назначавате такива висши…

Бойко Борисов: Какво го спаси този човек, че е назначен от ГЕРБ? /Бел.ред. Става въпрос за дадената на прокурор шефка на Здравната каса/

Водещ: Това, факт. Но как когато назначавате такива висши държавни служители, ги проверявате какво са правили, как са правили?

Бойко Борисов: Не знам дали вашите зрители ще ми повярват, но от 20 кандидати, при проверките 20 не ставаха. Нещо повече, след проверките службите трябва да почнат да работят и по тези хора. Не само че не стават за министър или за здравна каса, а когато се провери в масивите на две-три служби, плюс в прокуратурата има ли образувани преписки или нещо проверява ли самата прокуратура, този човек не само не става за министър или за шеф на здравна каса, или за това, за което си го потърсил, или е направил такива дългове в болниците, че трябва да почнеш да го разработваш, а не да го издигаш.

Водещ: Получихте ли оставката от г-жа Начева, все още шеф?

Бойко Борисов: Аз не трябва да я получавам, тъй като тя се избира от парламента, но аз се надявам, че днешния ден, тя естествено ще си я даде.

Водещ: Вие и я поискахте.

Бойко Борисов: Надявам се в днешния ден тя да си я даде.

Водещ: Като казахте здравен министър, който се оказва, че участва в схеми, не само че ще управлява лошо здравеопазването, но отгоре на всички и клиент на Темида явно ще става, как стигнахте до избора на г-жа Борисова, Анна-Мария Борисова?

Бойко Борисов: Просто не излезе нищо от проверките.

Водещ: Чиста е?

Бойко Борисов: И в същото време, когато разговарях с нея, аз се запознах, свързах се с нея по телефона, дето се вика – аз ги избирам по документи. От проверките на службите, тръгвам отзад-напред. Тези, за които няма материали, почвам тях да търся.

Водещ: Т.е. на вас ви предлагат, да кажем, 10 имена, вие давате на службите – я проверете този човек какво е…

Бойко Борисов: 10 не стават.

Водещ: … какво е вършил последните 10 или 20 години…

Бойко Борисов: Така. И почваме от имената, които се чуват или които биха могли да свършат работа…

Водещ: Някой ви предлага. На вас ви я предложиха и просто на път някъде успяхте да набързо да се срещнете и да се… Това в момента, в който е отстранен Нанев… … д-р Божидар Нанев.

Бойко Борисов: … тръгвам отзад-напред. Г-жа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Със съпруга си беше, да. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие… Даже не са ми я предложили. От разговорите с различни кандидати и лекари…

Водещ: Често изплува това име?

Бойко Борисов: Да, аз най-недиалогичната, както я казват, а за мене това означава, че ето в подобни схеми, виждате ли как са политически кабинет, здравна каса, зам.-министър и сработва схемата.

Водещ: Чакайте да се върнем там на разклона на Велико Търново. Че ми стана интересно. Вие се срещате и казвате – г-жо Борисова, искате ли да сте министър на здравеопазването?

Бойко Борисов: Да, да. Вашите зрители трябва да знаят, че не само партиите, в държавата има изключително малко неоцапани хора, изключително малко. Тези 20 години преход са направили всички, които имат възможности, умения и приспособимост, да се приспособяват към схемите.

Водещ: Това означава ли, че всички имена, които циркулираха наляво и надясно в продължение на една седмица след като Божидар Нанев си подаде оставката, са оцапани?

Бойко Борисов: Аз никога не съм се месил в медиите и всяка медия има възможност да си пише, да си пророкува, да си проверява и да си говори каквото ще. Неслучайно аз винаги съм казвал, когато дойде денят примерно, в сряда, 9 часа ще влезе в парламента г-жа Борисова да се кълне за министър, тогава го обявявам или на нарочна пресконференция излизам и казвам – ето, това е човекът. До тогава всеки може да си пише и да си твърди каквото иска.

Водещ: За да приключим с г-жа Борисова, вие отговорихте и на въпроса ми – тя ще е човекът и няма никакво съмнение, наистина ли имаше брожение в ГЕРБ срещу нея? В парламентарната група?

Бойко Борисов: Брожение няма да има. И не е имало. Естествено, че всички имат познати лекари. Всеки един от нас е лекуван, тъщата му е лекувана, жена му е лекувана, баща му е лекуван и иска да помогне на някого да стане министър. Когато това не е тяхна кандидатура, защото накрая отговорността е моя, предложения много, когато не се справя някой, службите идват при мене, обикновено с главния прокурор, сядаме и почват да ми вадят…

Водещ: Тоест недоволството в ГЕРБ не е срещу персоната на Анна-Мария Борисова в професионален план, а е някакъв вид недоволство срещу това, че не сте избрали тяхната кандидатура и техния човек?

Бойко Борисов: Т. нар. комуникативност или диалогичност за мене имат лошо значение. Това означава човек, към който всички могат да отидат, да се разберат статуквото да продължи, схемите да…

Водещ: Трябва да си малко темерут, за да участваш. Обобщавам. И нищо в нейните медийни изяви не ви притеснява? Защото знаете, че те са важни?

Бойко Борисов: Не бих искал за една дама да използвам такъв израз в случая… Но абсолютно ви е правилна оценката. По-важно е това, което ще свърши, и аз ще съдя за нея от това, което още първия месец ще свърши. А иначе тя ясно каза, че докато не стане министър няма какво да говори пред медиите. Това, че има огромен интерес и всички искат да я раздърпат да участва при тях, а тя им отказва, винаги има малко отмъстителност в медиите и вие добре го знаете, ако ви се окаже.

Водещ: Реформата на здравеопазването сега, наистина съвсем сериозно. Ще продължи ли закриването на болници, така, както беше започнато по онзи списък?

Бойко Борисов: Този термин „закриване” не е правилен. Преструктуриране е точната дума.

Водещ: Няма да има закриване, ще има превръщане например в поликлиники, хосписи и т.н.?

Бойко Борисов: Точно така. Те и сега много от болниците имат тези функции. Отива болният – те го препращат към по-голямата болница. И в момента. Освен това оказва се, че най-големите задължения са правени от големите болници и то без обезпечени кредити. Аз сега чакам докладите от тях да ми кажат защо.

Водещ: Години наред знаете, че се променяше бюджет на края на годината заради дълговете на болници и това беше тема на много ваши предшественици, но…

Бойко Борисов: Това трябва да престане и ние ще го прекратим.

Водещ: Утре Анна-Мария Борисова става министър на здравеопазването. Знаете ли какво ще е първото нещо, което ще направи вдругиден по много важен ресор, защото обвинението…

Бойко Борисов: Знам. Те са куп неща, които трябва да направи.

Водещ: Обвиненията, включително и от Синята коалиция, които ви подкрепят в парламента, са именно заради стопирането на реформите, включително в здравеопазването и в социалната сфера.

Бойко Борисов: Нито едното е вярно, нито другото.

Водещ: И единствено като че ли активност на вътрешния министър Цветан Цветанов, заради включително…

Бойко Борисов: Кой го казва това?

Водещ: Ами например Иван Костов.

Бойко Борисов: С цялото ми уважение към него оценката му е неправилна. Здравната реформа се забави поради няколко причини. Първо, няма пари. Тези схема всичките са ги източили. Второ, яви се много голяма диалогичност вътре в здравното министерство, това забавя реформата. Мисля, че сега ние ще наваксаме…

Водещ: Тази мекушавост, в която обвинявахте Божидар Нанев, е всъщност тази диалогичност да угоди на много хора, така ли?

Бойко Борисов: Разбира се, почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. За съжаление. Защото всичко е направено във вид на схема. Схеми с лекарства, схеми с болници, схеми с държавни поръчки. Ами София има 70 болници. Понеже питахте за съкращения на болници. Трябва ли да има 70 болници? И се връщам на въпроса ви за г-н Костов. Аз мисля, че в образованието реформите вървят, и то много добре и много тихо. И законът се прие и виждате много, много неща се изчистиха там. В земеделието горите, земеделските земи, всичко, което отива на прокурор, това, което разплатихме на земеделските производители, близо 1 млрд., и то много бързо, мисля, че се справят добре. В строителството. Минаха конкурсите по магистрала “Тракия”, „Марица” се строи усилено, „Струма” се следващият лот. За “Тракия” казах, по “Люлин” правим всичко възможно да успее да усвоим европейските пари. Завчера на Европейска комисия мина, потвърдиха ни парите за „Дунав мост 2”. Говоря за неща, които просто щяха да си заминат, 100 %. Всичко това е направено и мисля, че Плевнелиев се справя добре. Сега до 20-30 дена ще пуснем „Черни връх” , Южната дъга на Околовръстното, една прекрасна естакада, Търново, пътния възел. Ето само за пътния възел в Търново да кажа, че имаше и там упражнения от отделни колеги, включително и Синята коалиция. Аз заварих договор за този пътен възел за 9 милиона лева. След преговорите, които направихме със строителите, те се съгласиха да го направят за 4,5 милиона лева. Наполовина. И то за 60 работни дни от днес. И днеска им давам милион и половина авансово, след 60 работни дни трябва да е готов пътният възел. На двойно по-ниска цена. Сиреч спестил съм и тук на данъкоплатците, както и от залата спортната на София, която ще я има, видно е, метрото ще има. Това са неща, които хем сме спестили пари, хем сме ги направили добре. … икономиката заспива …

Водещ: Да, де, ама Иван Костов казва кошмар в здравеопазване и социална сфера. Срещате ли се, срещнете се, поговорете.

Бойко Борисов: А какво да каже? ГЕРБ се справя по-добре от нас? Ами ако г-н Костов си беше озаптил министрите по време на неговото правителство след втората година да не затънат в корупция, той действително можеше да продължи и втори мандат. Затова ние слушаме какво ни казват, внимателно ги оценяваме. Говорят за мерки, ами нека да ни ги кажат конкретно какво разбират под мерки. Защото те казват ние не ги харесваме тези. Ами като не ги харесвате, дайте други. Дайте ни други. Да, вчера имах близо час и половина разговор с г-н Костов. Беше при мен в Министерски съвет. Имаме прекрасен диалог. И аз затова съм снизходителен към тях. Те искат, след една година предстоят избори пак. С подкрепата, която те правят в парламента, те се обезличават. И за да поддържат техния електорат и да могат утре да излязат на избори, те трябва да критикуват управляващите.

Водещ: Наистина ли от Синята коалиция, една скоба, са искали министерски постове?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Волен Сидеров го каза. И това е всъщност причина за критиките и един вид извиване на ръцете на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Надали биха могли да ми извият ръцете по простата причина, че те знаят много ясно и точно за какво трябва да ни подкрепят. Борбата с корупцията, борбата с престъпността, усвояването на еврофондовете са трите неща, заради които те трябва да ни подкрепят.

Водещ: Промени ли се нещо в концепцията ви по разрешаване на кризата след срещата ви с Костов? Питам ви, защото е и финансов министър, и ваш предшественик, човек, който е управлявал България в много тежък за нея момент.

Бойко Борисов: Аз слушам внимателно всеки, който иска да ми даде съвет, дали го приемам, дали не, е друга тема. Но аз слушам много внимателно.

Водещ: Понеже бяхме на здравна тема, за малко да ви върна. Знаете ли колко много коментари сред зрители и по форуми предизвика онази ваша реплика към лекарите. Вие къде бяхте, когато се увеличаваше цената на „Цанков камък”, защо си мълчахте, а сега ще ми протестирате на мен.

Бойко Борисов: Да.

Водещ: Имаше ли реакции вътре в залата? Като например някой лекар попита ли ви, г-н Борисов, вие къде бяхте, вие бяхте главен секретар тогава. Когато се е оформяла сделката за „Цанков камък”, когато са се вършели тези нередности.

Бойко Борисов: Тя тогава е била законна за 125 милиона евро. Сега, в следващите години, след като не съм бил главен секретар, е станала 450 милиона.

Водещ: Но трябва ли да се прехвърля отговорността на плещите на лекарите за нещо, което тотално не ги засяга и не ги вълнува?

Бойко Борисов: Не, това не е отговорност. Напротив, българинът трябва да, и не случайно в гражданските общества в Западна Европа гражданското обществото е активната страна в управлението на държавата. Всеки сигнал се проверява. И те са будната съвест на обществото.

Водещ: Да, де, ама знаете ли, много често, ето и там стои заредена нашата рубрика „Бай Ганьо европеец”, пишат ни и казват, писахме на това министерство, писахме на онова министерство, писахме на еди-кой си кмет или общински съветник, вие сте ни последната надежда. Аз в никакъв случай не се радвам, когато се разреши даден проблем чрез телевизията. Повярвайте ми, не се радвам, защото смятам, че трябва да бъде разрешен много преди това.

Бойко Борисов: Е, да, но няма такава съвършена система в света, в която правителствата да решават всички проблеми сами. Именно затова са дошли на дневен ред и ги има и медиите със своите разследвания, със своите разкрития, ако щете, които не случайно и в закона дават възможност дават възможност на службите, на прокуратурата да се самосезира и по материали от медиите. Така че не виждам нищо лошо в това.

Водещ: Ще разберем ли някога как са забогатели…

Бойко Борисов: А специално казах на лекарите, защото те са много активна, това е най-интелигентната част на обществото.

Водещ: Е, те искаха да протестират. Ето ви го гражданското общество.

Бойко Борисов: Да. И аз им казах, хубаво сега всички, понеже при нас се работи открито и публично, те не са знаели за това, което се е случвало в предишните години с този зам.-министър Райнов, лекарите не са знаели? Знаели са прекрасно, но не са мърдали.

Защото схемата е работела. И са мълчали.

Малко на малката болничка, повече на голямата болничка, после дай на всичките останали, разпределят няколко милиарда, всеки един доволен. И са мълчали. Прекрасно знаейки, че реформа трябва да се направи в здравеопазването и че това не е доброто и не е правилното здравеопазване. Прекрасно са знаели. Аз съм разговарял вече поне с 20-30 шефове на болници, зам.-шефове. И като говоря с тях, всички са знаели. Но това е било угодно. И за тях, и за другите.

Водещ: Във втората част на разговора ни ще минем към въпросите на зрителите, затова да си задам набързо моите въпроси. ДДС и неговата съдба, имате ли яснота към този момент? Кога ще стане ясно дали…

Бойко Борисов: Ако не сработят мерките, ще го вдигнем. В момента, когато стане ясно дали…

Водещ: Поставили ли сте си срок за сработване на мерките в такъв случай?

Бойко Борисов: Да.

Водещ: И той е?

Бойко Борисов: Сега ще минат през парламента, минаха на Министерски съвет. Много внимателно ще наблюдаваме дупката в бюджета. Това е единственият шанс. Ако не сработят мерките. И аз съм го казал още в деня, в който със синдикатите подписахме тези мерки.

Водещ: Ново изследване на Световната банка показва…

Бойко Борисов: Но и тук, ако ми позволите, още една спекулация, която върви много активно, е с отпуските.

Водещ: Много такива въпроси има към вас в сайта, аз затова съзнателно исках да ги оставя за втората част, но добре, давайте.

Бойко Борисов: За съжаление в България всичко добро по един или друг начин се изкривява или опорочава. Нека почнем от това защо са отпуските? Защо държавата, синдикатите, хората са стигнали до правото си и до мисълта, че трябва да имат отпуск. Годишен отпуск. Точно казано, годишен отпуск. Защото са изчислили, на базата на сигурно много докторати са направени, че това влияе на здравето, влияе на работоспособността, влияе на какво ли не и затова трябва да имаш еди-колко си дни в годината платен, платен годишен отпуск и възможност за неплатен, ако нещо трябва да си направиш вкъщи. Как тези, които питат защо искаме да дисциплинираме тази част от обществото, което нарушава тези права. И аз не случайно питах и синдикатите къде са били, когато са натрупвани по 200, по 300 дни отпуска на един човек? На човек. И сега ние трябва или да ги платим тези стотици дни отпуск, или да го няма година и половина в отпуск.

И питам кой е този железен човек, който е работил години, години, без никаква отпуска? И питам коя е тази длъжност в държавата, която има незаменим човек. Сиреч, ако той излезе в отпуска, всичко спира.

И по-нататъка отиваме. Премиер ли е, президент ли е, министър. Говорим за големите длъжности в държавата. Пусни си 20 дена отпуска през лятото, ако толкова ти се работи, никой не ти е заключил кабинета иди си стой в кабинета, но си използвай отпуската. Защо накрая на мандата примерно премиерът ще има 150 дни натрупана отпуска?

Водещ: Вие така ли правите с отпуските?

Бойко Борисов: Ами така правя. Може да не отидеш в 8, ще отидеш в 10, в 11, никой не ти пречи да си викнеш министрите, те няма да ти кажат, извинявай, ти си отпуска, няма да дойда. И ще си изчистиш отпуската. Ще си починеш, ако искаш. Ползвай 20 дена лятото, 10 дена зимата. И примерно при форсмажорни обстоятелства толкова важни хора е имало в държавата, някой, Агенцията по горите ли там, по камъните и чукарите, той не може, 300 дена трябва да е там, нон стоп, да му остане една седмица възможност да прехвърли и за догодина. Но другото да се изчисти. Защо е съпротивата срещу това? Само да има съпротива.

Водещ: Защото ще ви кажа, че има зрители, които пишат, че работодателите не са ги пускали да излязат в отпуск. И тъй като са разчитали на този натрупан отпуск в един определен период от време да го вземат, да си починат.

Бойко Борисов: Кой работодател? Защото ако е частник, да рече, има синдикати, ако е частник работодателят. Ако е държавата или общината работодателят, чрез този закон, чрез това разпореждане, което ще дадем, не могат да го задължат този човечец да отиде на работа. Ще си ползва отпуската. Защо този човек, кой му е съхранил здравето на този човек, кой синдикат му е защитил правата срещу този работодател. Сега аз им се радвам, работя прекрасно със синдикатите. Така трябва да бъде. За всяко нещо те имат мнение. А когато един служител 300 дни не е ползвал отпуска, те са нямали мнение. Това не е ли издевателство над човешкия труд? Те не са ли издевателствали техните работодатели над тези хорица? Който четири години не е взимал отпуска.

Водещ: Аз ви предлагам да сложим…

Бойко Борисов: Не, предлагам, искам да завършим тази тема. Това не е ли издевателство примерно над бившия премиер или бивши министри. Да не взимат четири години отпуска. Аз съм синдикат за тях, аз искам да ги пазя, да си вземат отпуските и да си починат.

Водещ: Логиката за това решение за отпуските мисля, че стана ясна, обяснихте, само ми се иска, преди да преминем към зрителите, защото им дължим това да им зададем въпросите, този акт и от ваша, и от моя страна, да преминем малко към акциите на МВР, които безспорно са определени като успешни от света и от САЩ. Хора като Христо Ковачки, за който вече се говори, че е изградил империя от много години, но сега като че ли негови приближени вече са заловени да източват ДДС по определена тема. Кога ще разберем тези хора как са забогатели, ще разберем ли някога?

Бойко Борисов: Ами, без да визирам имена, защото има съдебен процес, не е редно. Преди съм го правил, защото съм бил страна. Като главен секретар. Сега едно изказване подобно мое ангажира държавата. И това е намеса в съдебната система. И аз виждате много внимателно спазвам и се старая да не се намесвам публично. Факт е, че освен МВР мисля, че реформата, понеже се връщам към въпроса ви за г-н Костов, и реформата в ДАНС завърши и ДАНС работят много добре. Виждате по тези всичките операции с прокуратурата ДАНС и прокуратурата работят перфектно. И то веднага дава резултат.

Водещ: Добре, ние разбрахме, че и това смятате за антикризисна мярка. Всички акции…

Бойко Борисов: Това е най-важната антикризисна мярка. Най-важната антикризисна мярка е борбата с престъпността и корупцията.

Водещ: Имате ли притеснение например, че тези акции, които ги гледаме по телевизията и четем в детайли по вестниците за тях, биха могли да отблъснат някои чужди инвеститори. Сега ще ви кажа защо. На 13 април в „Кроне Цайтунг”, това е един от най-големите австрийски вестници, излиза информация, че чуждите инвеститори в България се плашат и страхуват от инвестиране в България, защото в офисите и специално в клиентските центрове на EVN са нахлули служители на ДАНС с едва ли не обвинение, че е застрашена националната сигурност, и от „Кроне Цайтунг” анализират, че България става вече не особено добро място за инвестиране.

Бойко Борисов: Да. Абсолютно прави са. България става недобро място за такива инвеститори, които си мислят, че сме 18-и или 19-и век и могат да дойдат като колонизатори, които могат да дойдат и да си правят каквото искат с народа. Инвеститори, които идват и държавата им дава гаранция, че след това ще им изкупува, дали е продукция, дали е електроенергия, за да няма подобни писания и някой да ни осъди, затова говоря, но надявам се зрителите ви се сещат какво искам да кажа, и в пъти след това ще спечеля от таксите на българските граждани, от техните парички, на българите. За мен не са добре дошли инвеститори, ако щеш.

Водещ: Вие говорите по принцип, а аз не по принцип ще ви попитам за EVN, защото министърът на икономиката Трайчо Трайков е работил дълги години в EVN, и то на ръководна длъжност.

Бойко Борисов: Ами ако утре стане така, хайде да не ви засегна телевизията, но нещо се разследва БТВ, вие носите ли отговорност? Че сте идвали всяка сутрин в 4,30 и че сте си отивала в 3 и сте си изкарвала прехраната. Носите ли отговорност?

Водещ: Не би трябвало.

Бойко Борисов: Вие сте на подобно ниво, на което е бил Трайков в тази компания. Знае езици, грамотен човек, наели са го да изпълнява тази работа. Защо да се срамува от това, че е работил там? Трябва да се срамуват тези, които са приватизирали ЕРП-ата. Защото ако не са дали 33, а 34 процента, държавата щеше да има контрол върху тях. С тези 33 % искам специално на Найденов да кажа, като му четох няколко статии в „24 часа”, дали имаме 1 %, 0 % или 33 %, в момента е абсолютно едно и също.

Водещ: За държавно участие говорите.

Бойко Борисов: По-добре е да имаме 1 % държавно участие и да продадем другата част, ако искаме поне да имаме нещо. Но ние в момента имаме нула влияние там. И единственото, което мога да им направя и им правим, е да ги дисциплинираме да работят така както трябва и както работят между другото и в Германия, и в Австрия, и в Чехия. Просто тука нашата предишна партийна класа им е дала възможност да си правят каквото щат. И те са си аутсорсвали дейностите или това за вашите зрители, които не знаят като мен английски, са си прехвърляли, прехвърляли са си дейности на собствени фирми. Защо са го правили? Ами защото по закон държавният регулатор не контролира дейността им в тези фирми. И някои от тях над 40 % от дейността си са си я прехвърлили на дъщерните фирми и по този начин са скрили парите от държавата. И когато са раздавали дивидент или те всъщност досега не са раздавали…

Водещ: … става ясно това.

Бойко Борисов: Става ясно, че ти раздаваш дивидент, ако раздадем сега, от 40-те процента нататък.

Водещ: Това означава от всичко, което чувам, че цената на тока трябва да падне, ако се…

Бойко Борисов: Ами естествено, че трябва да падне. Естествено. Нали затова ние сме енергийният тигър на Балканите били. Как хората са усетили, националната ни стратегия за енергетика, че сме тигърът? Как? Като ЕРП-ата сме ги дали на чужди фирми, като „Цанков камък” сме го направили 1 милиард за 80 %, за 80 мегавата, извинявайте. Което е 8 % от един реактор на “Козлодуй”, а сме закрили четири реактора.

Искам вашите зрители да разберат лудостта на това, което е правено в тази държава. Закриваш четири реактора, а дава един милиард за 8 % от единия. И в същото време правиш път за 240 милиона. Път от 20 километра. На „Цанков камък”.

Лудост в държавата. И тези всичките хора, аз разбирам прискърбието на Асланов, тези хора няма как да се върнат на власт поради простата причина, че всеки един, който ще излиза в дебат с тях, ще изважда всичко това на масата и те не могат да кажат нищо. То вече е проверено, а ще има и присъди по тях. Защото, казвам го уверено, защото това са документи.

Водещ: Прекъсваме за малко и се връщаме отново в студиото.

Бойко Борисов: Защо?

Водещ: Реклами и прогнозата за времето. За да видят дали могат да излязат с чадър или без чадър нашите зрители. И това им дължим.

Бойко Борисов: Ще вали до четвъртък казаха.

Водещ: Казва Бойко Борисов.

Един въпрос от мен и след това давам думата на вас. Ново изследване на Световната банка показва, че българската икономика търпи големи загуби заради ниската образованост и слабата работна заетост на ромското население. Изчислена е и сумата от около 526 милиона евро загуби годишно именно заради това, че те не ходят на училище и съответно след това не могат да работят квалифициран, дори и какъвто и да е труд. Какво може да направи България точно в този момент на криза…

Бойко Борисов: Много малко.

Водещ: … когато всяка една работна ръка е важна?

Бойко Борисов: Да, това е огромен проблем, който за съжаление много трудно ще се разреши, а и в следващите десетилетия трудно ще се разреши поради самата същност на ромите, начина им на живот.

Водещ: Знаете ли, че има Декада на ромското включване, започнала преди 5 години, вече преполовена? Кабинетът на човека, който е отговорен за нея, трябва да е някъде около вашия кабинет в сградата на МС.

Бойко Борисов: Да.

Водещ: Сега министър Цветанов мисля, че е шапка на това мероприятие.

Бойко Борисов: Преди кой е бил?

Водещ: Мисля, че Сергей Станишев, поне под негово ръководство, докато беше премиер…

Бойко Борисов: Ами днеска ще възложа на ДАНС да провери тази декада какво е направила.

Водещ: Какви суми са влезли, как са оползотворени…

Бойко Борисов: Щом са били те, нямам представа, но нищо не са свършили със сигурност.

Водещ: Въпросите на зрителите.

Бойко Борисов: А пари, ако е имало там, значи сигурно след месец ще имаме резултат.

Водещ: Говори се за много пари, ще чакаме да разберем за колко…

Бойко Борисов: Е, ще разберем, да.

Водещ: … защото ние като медия направихме опит да разберем, не можахме. Дано вие като премиер успеете.

Бойко Борисов: Не знам при ромите какво е стигнало. Това е непосилна задача. Аз знам в какво мога да успея и какво съм обещал, и знам за какво ме избраха хората. Между другото един от най-големите, най-големият лидер на Европа, когато се срещнах за първи път, това ми каза – не ви знам колко добър кмет сте били, не знам колко добър премиер ще бъдете, но всички мои служби казаха, че сте много добър полицай и затова ние ще ви подкрепяме. Затова са ни избрали най-вече. Ако в света имаше рецепта за антикризисни мерки, как да се измъкнем от кризата веднага и бързо, ние щяхме да ги приложим.

Водещ: Един въпрос, който със сигурност не е полицейски. По-скоро е финансов. Тука един наш зрител припомня, ще перифразирам, защото не мога да намеря сигнал, обещахте да свалите лихвите по кредитите…

Водещ: Аз честно казано не съм проследила всички банки какви са им лихвените проценти, но…

Бойко Борисов: … искам да кажа… Да, първо правителството не може да влияе пряко по никакъв начин на банковата система и аз ви съветвам да поканите Иван Искров като шеф на БН Банка и по тези теми той всичко много ясно и точно ще ви обясни. Факт е, че в последните месеци…

Водещ: понеже ви припомнят предизборни обещания зрителите ни, може би хора, които са гласували за вас.

Бойко Борисов: Да, това е факт, лихвите по кредитите падат. И факт, който го потвърждава, е, че в последните месеци над 1 милиард лева повече по депозити има в българските банки. Това е потвърждение на това, което казвам. Ако лихвите по кредитите и съответно лихвите по депозитите пък не се качва, нямаше да има тези нови 1 милиард в банките.

Водещ: „Г-н министър-председател, пише ви /…/ от Шумен. Моля ви да отговорите на един конкретен наболял въпрос – проблема с изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009.”

Бойко Борисов: Много е наболял въпрос, защото именно по името на този човек съдя, че ДПС, което се явява и говорител на тези хора, и предишното правителство, са спали, докато Гърция си е получавала по 750 милиона български лева на година през тези 4, всяка година, за да могат след като са влизали забраните на Брюксел за тютюнопроизводството, за да могат да преориентират хората с тези пари дали ще съдят цветя, дали ориз, дали нещо друго, през тези 4 години бавно да им се обясни, че на петата, сега, вече няма да съдят тютюн. И не само че сме усвоили нула пари, докато съседна Гърция е вземала 750 милиона, а просто на тези хора не им е казано – с тютюнопроизводството в този голям обем е приключено, и сега те идват и викат – да, де, ама извади 160 милиона и ни дай. Ама тези 160 милиона са пак от твоите пари, от моите пари, на тези всички хора. Къде са им буферите за тези пари, понеже много обичат да се изказват? Къде са им буферите? Къде са заложени?

Водещ: Сега едно изказване точно на човек от ДПС Христо Бисеров, който обяви преди няколко дни, че трябва кураж да се поиска имунитета на Ахмед Доган. Имате ли данни за това, че някой ще придобие кураж да поиска имунитета на Ахмед Доган?

Бойко Борисов: Е, аз отдавна съм спрял, с Христо Бисеров още като беше в СДС, да се вслушвам в това, което казва. На мнение съм, че след като завършат проверките, прокуратурата и за радост на всички българи прокуратурата действа прекрасно, перфектно, на бързи обороти, макар че ето, примерно като съм с главния прокурор и Йовчев говорихме за операцията вчера по…

Водещ: Кой? Цветлин Йовчев?

Бойко Борисов: Да. Шефа на ДАНС. Аз много настоявах в петък да я свършим тази работа.

Водещ: Сега за последната акция…

Бойко Борисов: Да, прехвърлиха я за вчера, за понеделник.

Водещ: Защо настоявахте в петък и защо я прехвърлиха за вчера?

Бойко Борисов: Защото и два дена са им много. Тези трябва да влизат бързо в затвора. Бързо трябва да вървят разследванията, бързо трябва да ги даваме в съда, от това, което са правили, нещата са явни и видни, вие виждате, че тези хора не са си играли на дребно, по 10, по 15 милиона рушвети. Така че аплодирам действията на прокуратурата и то няма значение от партия, цвят или когото и да било, или град.

Водещ: Можем ли да очакваме например вземане на имунитет или пък разследване или пък арести на висши политици?

Бойко Борисов: Разбира се. Разследването доведе ли, че трябва да се повдигне обвинение, кураж, пари няма. Кураж – бол. Така му предайте на как… на Бисеров.

Водещ: Предполагам, че ви гледа. Предполагам, че ви гледа в момента.

Бойко Борисов: Пари да можех от някъде да намеря, да раздам на хората. И тука г-н Костов е абсолютно прав, като ме обвинява в ляв популизъм. Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети.

Водещ: Е, понякога реформите обаче означават точно това.

Бойко Борисов: Обаче, да. И затова се опитвам толкова да обяснявам за всяка стъпка, защо трябва отпуските да им ги направим така, защо трябва да направим с болниците така, за да могат максимално много хора да разберат, че е неотложно и задължително. И защо правим тези операции? За да можем на тези майки, където искат повече надбавки за децата си, да им ги осигурим догодина. Аз искам да ги дам за децата, децата трябва да растат прекрасно. И тука Костов е абсолютно прав. В случая съм такъв. Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже.

Водещ: Това е последният въпрос. Той е на зрител. Няколко са. Как ще върнете децата ни от чужбина, е единият, който виждам. Нямаме време да търсим другия. Как ще спрете емиграцията?

Бойко Борисов: Аз мисля, че много и от безработицата се вдигна от това, че се върнаха много хора в България. В България ще се върнат хората, когато се убедят, че всички тези разследвания, всички тези повдигнати обвинения, всички тези хора в арестите получат присъди, те ще се върнат. Защото те вече са видели, че и в другите държави има корупция, и в другите държави има престъпност, но докопат ли те службите и прокуратурата, следва присъда. И там го има, но докато те хванат. След това вече почват да намотава макарата. Това ние го правим и ще го направим до края.

Водещ: Благодаря ви. Бойко Борисов, министър-председател на България, гост в предаването ни.

Бойко Борисов: Макар че се удължи времето, а скъпите гости си отиват на време по принцип… Съжалявам.

Водещ: Ивайло Василев. Мисля, че казахте важни неща и важни отговори.

Бойко Борисов: Дано.

Водещ: И на хората, които задават тези въпроси.

3 comments for “Лудост в държавата