Определиха два “АСКЕЕР 2010” и номинациите

Крикор Азарян получава  почетен “Аскеер”

Йосиф Сърчаджиев – голямата награда за  цялостен принос в театъра “Аскеер-2010”

Номинирани са 13 представления – само 2 от извънстолични театри – Народният театър “Иван Вазов”, който в последните години не беше сред номинираните, сега “води” с 11 номинации

Номинираните във всички категории

София, 16 април 2010г. Днес стана известно, че режисьорът Крикор Азарян получава посмъртно почетен “Аскеер” за трилогията си по Чехов – “Чайка” в театър “Българска армия” /ТБА/, “Три сестри” в Младежкия театър “Николай Бинев” и “Вишнева градина” в Народния театър “Иван Вазов”. Голямата награда за  цялостен принос в театъра “Аскеер-2010” е за актьора Йосиф Сърчаджиев – един от основателите на отличието. Това съобщи днес на пресконференция актьорът Милен Миланов, председател на академия “Аскеер”, цитиран от БТА.

Както ви съобщихме по-рано на 8 април пиеса на нашия сънародник от Сан Диего писателят, балетрист и драматург Захари Карабашлиев, познат на повечето от нас като “Зак”, отново и тази година бе номинирана за АСКЕЕР, след като през 2009 година пиесата му „Неделя вечер“ спечели най-престижната театрална награда за драматургия в България.  Тази година три пиеси – „Откат“ на Карабашлиев, „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ от Георги Господинов и „Приятнострашно“ от Яна Борисова са номинациите за наградата „Аскеер“ в категорията „Съвременна българска драматургия“.

ВИЖТЕ ИНТЕРВЮТО със Зак тук: Захари Карабашлиев: “Откат” е крива, ръбата пиеса и не се подчинява дори на мен“

За водеща мъжка роля са номинирани  Деян Донков  – за Лопахин във “Вишнева градина”, Михаил Билалов – за  Мартин в “Козата, или коя е Силвия?” от Едуард Олби, постановка на Явор Гърдев в Народния театър, и Христо Бонин – за Мъжът в “Нирвана” от Константин Илиев на Иван Добчев в Пазарджишкия театър.

При актрисите конкуренцията за “Аскеер-2010” за водеща женска роля е между Ангелина Славова – Олга в “NORDOST” от Торстен Бухщайнер на Василена Радева в Младежкия театър, Виктория Колева – Мика в “Живите от мъртвата махала” от Петър Анастасов на Николай Ламбрев-Михайловски в Пловдивския театър, и Радена Вълканова – Фани в “Приятнострашно” от Яна Борисова на Галин Стоев в Театър 199 “Валентин Стойчев”.

За отличието за режисура се състезават  Галин Стоев за “Приятнострашно”,  Лили Абаджиева за “Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг в Народния театър и Явор Гърдев за “Козата, или коя е  Силвия?”. Трите спектакъла са номинирани и за “Аскеер-2010” за  най-добро представление.

Наградите ще бъдат връчени по традиция на 23 май в ТБА на галаспектакъл под патронажа на министрите на културата и на отбраната Вежди Рашидов и Аню Ангелов.  Ретроспекции и мечти, “и бързи, и бавни неща” ще включва празничното представление,  посветено на 20-годишнината на академия “Аскеер” и на  60-годишнината на ТБА. Режисьор е Владимир Люцканов, съсценарист с Антоанета Бачурова. БНТ ще излъчва пряко церемонията.

В различни категории са номинирани 13 представления, за съжаление само две от извънстолични театри – “Нирвана” в Пазарджик и “Живите от мъртвата махала” в Пловдив, отбеляза Милен Миланов. По думите му радостно е, че Народният театър, който в последните години не беше сред номинираните, сега “води” с 11 номинации. С добро присъствие са също Малък градски театър “Зад канала” /МГТ/ – 6 номинации, Театър 199 – 5, и Младежкият театър – 3. Тетарална работилница “Сфумато” има 2 номинации, а театър “София” – 1.

Според инициаторите разширяването от две години на журито с включване и на театрали извън ТБА – академия “Аскеер”, допринася за по-голяма обективност. Гарантирана е и пълна прозрачност от начина на гласуване.

“Аскеер-2010” за изгряваща звезда си оспорват един актьор и две режисьорки –  Александър Кадиев за  Херман в “Дама Пика” по Пушкин на Бина Харалампиева в МГТ, Василена Радева – за “NORDOST”, и Ида Даниел – за  “Мъртвата Дагмар, или Малката кибритопродавачка” от Светозар Георгиев в “Сфумато”.

При поддържащите роли конкуренцията при актьорите е между Вежен Велчовски –  Виктор в “Приятнострашно”, Владимир Пенев – Гарабедян в “Приятнострашно”, и Филип Аврамов – Игор Томски в “Дама Пика”, а при актрисите – Василена Атанасова – Норма в “Перла” от Мауро Рази на Бина Харалампиева в МГТ, Невена Калудова – младата и старата Фани  в “Грозният” от Мариус фон Майенбург на Василена Радева в театър “София”, и Параскева Джукелова – Елианта в “Мизантроп” от Молиер на Росица Обрешкова в Народния театър.

За наградата за сценография са номинирани Васил Абаджиев за “Госпожица Юлия”, Петя Стойкова за “Дама Пика” и Никола Тороманов за “Козата, или коя е Силвия?”. Васил Абаджиев и Петя Стойкова са номинирани и за костюми за същите спектакли. В състезанието в тази категория участва още Елена Иванова – за костюмите в “Мизантроп”.

Претендентите за “Аскеер-2010” за театрална музика са Асен Аврамов – за “Нирвана” и “Дама Пика”, Кирил Дончев – за “Битие 2” от Иван Вирипаев на Николай Ламбрев-Михайловски в “Сфумато”, и Мартин Каров за “NORDOST”.

Спомоществователи на “Аскеер” са “Овергаз”, “Еврошанс”, Столичната община, Националният фонд “Култура” и AES-ЗС “Марица Изток 1”.

ОЩЕ 175 СНИМКИ ОТ МИНАЛОГОДИШНИТЕ НАГРАДИ АСКЕЕР тук:

http://www.flickr.com/photos/bulgarica/