Полският президент “ляга” до кралете

14 април 2010г. Ковчезите на полския президент Лех Качински и съпругата му Мария Качинска в президентския дворец във Варшава.

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Екипажът знаел че загиват и мажел да спаси всички

Поляците се разбунтуваха по улиците и интернет за гроба на президента си, избран да “лежи” до кралете на Полша в Краков

Второто “световно” погребение е пак на поляк след Папата

В неделя ще присъстват всички “големи” – Обама, Медведев, Саркози, Меркел и нашият президент Първанов

15 април 2010г. Екипажът на полския правителствен самолет Ту-154М е знаел от 3 до 5 секунди преди катастрофата, че няма да може да я избегне, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според агенцията пилотът е можел да спаси всички, ако е форсирал двигателите направо без да захожда надясно, като така самолетът е щял да закачи само върховете на дърветата, но нямало да се разбие.

Това показват записите на черните кутии, съобщи главният военен прокурор на Полша полковник Кшищоф Парулски. Той отказа да съобщи дали и пътниците на авиолайнера са знаели, че ще катастрофират. Последните думи на пилотите са били “драматични“, посочи прокурорът. Той отказа да съобщи какво конкретно са си казали.

Полският режисьор Анджей Вайда отправи призив към полската църква да отмени решението си президентът Лех Качински да бъде погребан във Вавелската катедрала в Краков. Вайда е създател на филма “Катин”, посветен на избиването на полските офицери в Русия през 1940 г., припомня АФП. Именно за церемонията в памет на загиналите в Катин пътуваше Качински. В отворено писмо Вайда, който през 2000 г. спечели наградата Оскар на американската киноакадемия за цялостното си творчество, прикани полските църковни власти да се откажат от “това крайно неуместно решение, взето прибързано, в момент на траур“.

Сплотенноста на полската нация след гибелта на прзидента и най-висшите управленски личности не изтрая и една седмица и в типичен познат добре от миналото соц-стил се разцепиха по улиците и в интернет-пространството.

Най-бързо реагираха в нета, като десетки хиляди потребители на интернет по-рано днес се включиха в групи в различни полски социални мрежи, които се обявиха против погребването на Качински във Вавелската катедрала.

Огънят на раздора бе значително подсилен от Кардинал Дживиш, бившсекретар на Папа Йоан Павел Втори, по времето когато той е Архиепископ на Краков. Оменно той одобрил молбата на семейството на покойния президент да бъде погребан в Краковската катедрала.

“Президентът беше скромен и добър човек. Но няма никаква причина тленните му останки да почиват във Вавел сред полските крале“, се казва в отвореното писмо на Анджей Вайда, което е публикувано в интернет сайта на полския всекидневник “Газета виборча”.

Бившият полски президент и създател на “Солидарност” Лех Валенса заяви, че приема решението на кардинал Дживиш Лех Качински и съпругата му да бъдат погребани във Вавел. Помолен да коментира решението, което в Полша бе посрещнато нееднозначно, той обаче каза: “Може да не съм съгласен, но щом е взето решение, приемам го. Не искам да се включвам в дискусията”.

В Краков се състояха две демонстрации – съответно “за” и “против” погребението да бъде извършено там. Около 400 души участваха в протест срещу решението. Несъгласието им е породено от факта, че в криптата са погребани полски крале и висши свещенослужители, на които, според протестиращите, президентът не съответства по ранг. Двете акции преминаха без ексцесии.

Бурната история на Краков е белязала и най-прочутата му емблема - замъка Вавел. Историческият център на Краков, бившата столица на Полша се намира в подножието на Кралския дворец Вавел. 13-вековният търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори. Ако искате да се докоснете до корените на Полша, не се бавете много в днешната й столица Варшава, а отивайте в древната - Краков. Из уличките, кръчмичките, църквите му е запазен непокътнат дори от Втората световна война неповторимият аромат на вековете и артистичният аристократизъм на полския дух. Впрочем - и на еврейския. В Краков и до днес има доста евреи, въпреки че преди войната са били значително повече. Много от оцелелите от газовите камери в близкия до града концлагер Освиенцим след разгрома на райха са емигрирали в Америка или пък са се заселили в Израел.

Катедралата на полските крале, която се намира на хълма Вавел в Краков е била построена в готически стил през XIV век. Тя се намира в близост до Вавелския кралски замък на брега на река Висла. В криптите й се намират гробниците на последните полски крале. Сред тях е тази на крал Ян Трети Собески, победил турците в голямата битка при Виена през 1683 г..

Катедралата започва да играе ролята на национален пантеон след погребването през 1817 г. на Юзеф Понятовски, полски генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия. В нея е положен и ген. Тадеуш Костюшко,  ръководител на полско въоръжено въстание, довело до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия.

През XIX век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици – Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки, както и маршал Юзеф Пилсудски, баща на полската независимост през 1918 г. В криптите са положени и тленните останки на ген. Владислав Шикорски, председател на полското правителство в изгнание през Втората световна война, загинал при самолетна катастрофа над Гибралтар през 1943 г.

Във Вавелската катедрала са и костите на загиналия още през 1444г. край Варна в България Владислав Варненчик.

Лидери от цял свят ще присъстват на погребението на Лех Качински в неделя. Сред държавниците, които ще отдадат последна почит на загиналия полски лидер, са Барак Обама (Президент САЩ), Дмитрий Медведев (Президент Русия), Никола Саркози (Президент Франция), Абдуллах Гюл (Президент Турция), Георге Иванов (Президент Македония), Ангела Меркел (Канцлер Германия).

От българска страна ще присъства президентът Георги Първанов. За министър-председателят Бойко Борисов все още не е ясно, но е сигурно, че външният министър Николай Младенов ще замине за траурната церемония в Краков.

Най-голямото струпване на държавни глави в историята на погребение, по ирония на съдбата пак беше на поляк – полагането на тленните останки на папа Йоан-Павел II на 8 април 2005 г. Тогава в Рим се събраха четирима крале, 5 кралици и поне 70 президенти и премиери.

В деня на погребението на полския президент Лех Качински и неговата съпруга на 18 април знамената на Министерството на външните работи и на българските дипломатически мисии в чужбина ще бъдат спуснати наполовина, в знак на съпричастие със скръбта на полския народ, съобщи  външното министерство.

Датата на извънредните президентски избори в Полша ще бъде обявена на 21 април. Това заяви маршалът на Сейма – Бронислав Коморовски, който пое функциите на държавен глава след смъртта на Лех Качински.

Роднините на загиналите в самолетната катастрофа край Смоленск ще получат парични компенсации от полското правителство, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на пресцентъра на полското правителство. Всяко семейство ще получи по 40 000 злоти (около 14 000 долара). Общо за всички компенсации от държавния бюджет ще бъдат отделени 3,84 млн. злоти (около 1,34 млн. долара).

ПРИПОМНЯМЕ:

„Грешката е на екипажа“

Полският посланик: “Не сме богати за “Еър Форс 1”

Часове след катастрофата с полския президент

Полският президент загина в Русия