За 20 дни гласуваш 3 пъти в интернет в чужбина

Бюлетините на последните избори даже не се съхраняваха и се губеха, както се случи в САЩ и Турция

Събират подписи за импийчмънт на Президента Първанов

Искра ФИДОСОВА, съпредседателка на парламентарната група на ГЕРБ за новият начин за гласуване в чужбина*

Оглавявате и работната група по изготвянето на избирателния кодекс. Една от най-щекотливите теми е контролираният вот в чужбина. Как ще се справите?

– Трябва много ясно да разпишем правилата в избирателния кодекс. Например, че не може да се прави избирателна секция в чужбина, в която няма български представител, както се случи в Турция на парламентарните избори. Да не говорим, че имаше секции, в които бюлетините изобщо не се съхраняваха и можеха лесно да се подправят. Обсъждаме и пилотен проект за електронно гласуване от чужбина, което да тестваме на президентските избори догодина.

– Как изглежда този проект?

– Вариантите са няколко. При един от тях се дава срок от 20 дни, в който може да гласуваш по интернет до три пъти. Това се прави именно срещу контролирания вот. Защото, дори и ако първият път даден гласоподавател бъде насилен да подаде гласа си за една партия, то втория и третия път ще може да гласува за тази формация, за която действително иска. Последният път ще се смята за меродавен.Не мога да си представя, че емисари на някоя партия биха направили такава организация, че да влязат в домовете на десетки хиляди хора в последните три минути или час, или ден от срока за гласуване и да ги принудят да подкрепят техните представители.

„Тази сутрин започнахме събирането на подписи по искането за импийчмънт на президента Георги Първанов”, заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

Тя посочи, че мотивите за искането на импийчмънт също са готови. „Не бих могла да се ангажирам да ви продиктувам и издекламирам всички мотиви”, каза тя и обеща да ги предостави допълнително.

Фидосова съобщи, че в момента от ГЕРБ провеждат допълнителни разговори с колеги и от други парламентарни групи.

Искането за отстраняването на президента Георги Първанов възникна, след като президентът разпространи стенограмата от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков.

Двамата се срещнаха, за да изгладят конфликта, възникнал между тях след участието на Дянков в телевизионно шоу, в което Първанов беше наречен „млад милиардер” и премерът Борисов изпрати министърът си на личен разговор с президента, като стенограмата разговора бе публикувана публично от президента на официалния уебсайт на администарцията му.

*Част от интервю във в-к Дневен Труд на г-жа Искра ФИДОСОВА, съпредседателка на парламентарната група на ГЕРБ, в което коментира новият начин за гласуване в чужбина.

Искра ФИДОСОВА, съпредседателка на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента/по данни на ПП ГЕРБ/

ДАТА НА РАЖДАНЕ:  22.08.1971г.

ТРУДОВ СТАЖ:

1998-2009г.

Нотариус Съдебен район Монтана

Нотариална кантора

Нотариус

1998г.

Община Монтана

Юридически консултации

Главен юрист консулт и юридически съветник

1994-1998г.

Инспекция по труда Монтана

Юридически консултации

Главен инспектор юрист

ОБРАЗОВАНИЕ:

2001г. Международен институт за нотариуси- Швейцария, Нотариус

1994г. Софийски университет „Кл.Охридски”, Юридически факултет, Право

1989г. Природо математическа гимназия-Монтана, Природо математически науки

ПОСТИЖЕНИЯ И НАГРАДИ:

Председател на Нотариална Колегия към Апелативен Район –София

Член на Съвета на Нотариусите.

Снимките и тектсовете са избрани от в-к Дневен Труд, ПП Герб и Картунстокдотком