GM дава $1000 на всеки продал Toyota-та си

БИЗНЕС

9 февруари 2010г. В условията на изостряща се конкурентна борба на световните автомобилни пазари,  Дженерал мотърс (General Motors) предлага по хиляда долара на всеки, който продаде собствената си кола Тойота (Toyota) и купи автомобил на американския автомобилостроител. Това пише в. “Уолстрийт джърнъл”, цитиран и от БТА.

Своя програма за привличане на купувачи, които досега са предпочитали Тойота, както и коли на другия японски производител, Хонда (Honda), оповести и другия американски автомобилен гигант,  Форд (Ford).

Финансовият директор на Хонда Йоичи Ходжо вчера отбеляза, че неговата група не възнамерява да предлага финансови стимули, за да се опита да отклони клиенти на Тойота, както направиха  Дженерал мотърс и Форд.

Всичко това се случва в момент, в койтоТойота обяви най-голямото в историята изтегляне на свои автомобили от пазарите, като почти половин милион автомобила от новия “Приус” и други хибридни модели са поставени в списъка с проблематичните возила на компанията, предаде агенция “Ройтерс”. Най-дълга е листата на японските превозни средства в САЩ. Първият призив на Тойота преди време към клиентите си в Америка бе отправен към 4,2 милиона собственици, поради проблем с постелките вътре в колите. След тов бяха добавени още 2,3 милиона. След светналата “червена лампа” през януари 2010 г. Тойота отчете рекорден спад от над 16% в продажбите. Акциите на компанията също видимо поевтиняха.  Ежедневно щатските медии коментират проблемите на най-продаваната марка в Северна Америка, както и в повечето райони на света.

Японската автомобилна компания „Тойота” беше подложена на остри критики, след като призна, че още през 2007 година се е сблъсквала с техническа неизправност в педала за газта на свой модел, предаде АФП.

От „Тойота” са потвърдили, че подобен на сегашния проблем е възникнал и през 2007 година при модел „Тундра”. Тогава обаче компанията не е успяла да разбере каква е причината за блокирането на педала след натискането му до крайна позиция. От автомобилния производител все пак отрекоха да са укривали често проявявал се проблем, но не коментираха защо местните мениджъри на компанията в САЩ и по света до сега не са взели мерки.

“Авто-войната” между американските и японските производители и тътговци продължава и до голяма степен развитието на събитията ще зависи от намесата на държавите. В САЩ автомоибилните компании вече получиха милиарди долари, като стимул с най-голямото съдействие на американски президент в историята.

За периода от октомври до декември 2008 година Дженъръл Моторс обяви загуби от 9,6 милиарда долара, което прави близо 85 милиона на ден. Правителството на САЩ отпусна на “Дж М” 31,4 милиарда долара за спасяването им. По думите на представителя на компанията Рик Уагонър плащанията по държявния заем ще започнат през 2011 година. Над 50,000 работници са освободени от работа и повече от 11 завода са затворени, както и бе закрита марката “Сатурн” с всичките й поделения, дилъри и сервизи. “Дженъръл Моторс” се оказа едновремено и печеливш и губещ в разпределението на сумите за “стимулиращия пакет за автопроизводството в САЩ”, като успя да убеди сенаторите за нужните пари за компанията, които са част от глобалната цифра за стимулиране на икономиката от 789 милиарда щатски пари, резултати съобщени от Блумберг.

От новото поколение на хибрида “Тойота Приус”, за който се появиха съмнения, че има проблеми със спирачната система, в България е продадена силно незначителната бройка от пет автомобила, като с техните собственици ще бъде осъществен контакт още през тази седмица, се казва в съобщения на дистрибутора на марката “Тойота Балканс”, цитирани от Дневник. В Европа сервизната кампания ще обхване 52 903 автомобила от трето поколение на хибрида. Както разбрахте по-горе в световен мащаб става въпрос за почти половин милион коли.

Както е известно, профилактиката се предприема в отговор на доклади за чувство за неравномерно спирачно усилие по време на бавно и постоянно натискане на спирачките, когато ABS системата се задейства върху хлъзгав или неравен път. Сервизната намеса се състои в промяна в управляващата програма на ABS системата в електронния контролен блок с цел да се подобри времето за реакция и общата чувствителност на системата към приплъзване на гумите.

Процедурата е безплатна, отнема приблизително 40 минути и се извършва със стандартно тестово оборудване, с което са екипирани всички оторизирани дилъри на “Тойота”. Досега не е съобщено за инциденти, свързани с този проблем в Европа.

Сервизната кампания за “Приус” в Европа се провежда отделно от обявената на 29 януари превантивна акция за подсилване на механизма педала на газта на малко под 1.7 млн автомобила в Европа, чиято цел е да елиминира потенциалния риск от оставане на педала в полунатиснато състояние.

Първата пратка подсилващи компоненти вече пристигна в Европа и сервизирането на автомобилите започва тази седмица. Същото се случва и в САЩ, което видяхме по американските телевизии. На екрана бяха показани и миниатюрните пластинки, които се поставят в основата на педала, за да се избегне оставането му в полунатиснато състояние.


2 comments for “GM дава $1000 на всеки продал Toyota-та си