Ако дадеш днес – даваш цяла година!

Днес е Трифоновден

Св. Трифон освен, че използвал сърпът, с който е изобразяван, за да реже лозята, то и с него отрязал и носът си.

Който срещнеш първо на улицата – такъв ще ти бъде късмета!

Св.Трифон си отрязал носа, заради подигравки

Защо птицата сокол със светеца?

Празникът е неподвижен (с постоянна дата за всички времена) православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква винаги на 1 февруари,но по “нов стил” – Григорянски календар, който се използва и сега. По “стар стил” – Юлиянски календар, работеш “без математика”, само с разположението на слънцето, датата е 14 февруари. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение господне и 3 февруари — Свети Симеон, наричани от българите Трифон зарезан, Вълча или Трифонова богородица, Зимен Симеон.

Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Някои хора почитат празника на 1 февруари, а други на 14 февруари. (Трифон Зарезан)

И тук отново дните се отбелязват като Вълчи празници и жените спазват забрани. Третия ден в Родопите се празнува от млади бездетни жени, като за плодородие месят царевични пити и раздават на съседи. На третия ден Зимен Симеон е забранена работата за бременните жени, вярва се че ако работиш бременна ще родиш дете с белег.

Иконата на Св. Трифон е единствената в българската иконография, на която е изобразена граблива птица (сокол). Само още две икони имат въобще показана птица, и то това е гълъб. Това са, за Богоявление (Йордановден - 6 януари) и за Св. троица (50-ят ден след Великден). Малцина знаят, че този православен светец е покровител не само на лозята, но и на малката общност на Соколарите(вижте по-долу преданието). Информацията е на Епископ Кирил, Лос Анджелес. ФОТО: Архив ОБЗОР

Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден такъв ще ти е късмета. Ако дадеш пари на този ден – цяла година ще даваш. Жените през този ден не докосват остри сечива, предмети за да не нападат вълците животните. Както и при други вълчи дни не се шие. Вечерта пък се гадаело по въглените в огнището каква ще е годината. В деня преди Трифоновден пък задължително се почиствали комините, да не падне реса на лозята.

Трапезата: Освен пълнената кокошка и пита под формата на плитка или украсена с фигури като грозде., на трапезата се слага печена луканка, омлет, тутманик, печени орехи и задължително вино.

Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Практически честването на християнския светец Трифон съвпада с древните Дионисиеви празници. С течение на времето култовете към Дионис се християнизират и към житието на св. Трифон в народна среда се добавят легенди, които “обясняват” самоотрязването на носа му (като наказание, наложено от св. Богородица за подигравките му).

В най-общ смисъл, в българския народен календар Трифон Зарезан носи белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет: първа оран, закичване на животните, прекаждане, “заплашване” на дърветата, различните гадания, свързани със стопанските дейности.

2 февруари — ЗИМНА БОГОРОДИЦА, ВЪЛЧА БОГОРОДИЦА, СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Св. Симеон: “Сега отпускаш своят раб Владико, според думата си смиром!”

Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изход 12:29). Затова всеки първороден като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. А след навършване на 40 дни от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургурица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.
Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството.
През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата.
Месят се питки и се раздават в две къщи.
По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо — мъжко или женско.
Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.
В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е “вълча Богородица”, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото — чрез житна жертва, сексуално въздържание (своеобразен пост) и редица забрани, имащи магически характер.

3 февруари — ЗИМЕН СИМЕОНОВДЕН, СТАР СИМЕОН, СМИОН,
СВ. СИМЕОН

Този празник, както и зимната Богородица почитат главно бременните жени, младите невести и майките.
По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди — мъжки или женски.
Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината; някъде го наричат Симеон бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези.
Той е третият вълчи празник: не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. В някои краища забраняват употребата на думата вълк.
Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци. Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.
Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника имат в основата си аграрна идея, защото разполовяват годината на две:
пролетна и есенна оран и сеитба.

ЛЕГЕНДАТА ЗА СОКОЛА И СВ. ТРИФОН

Малцина знаят, че този православен светец е покровител не само на лозята, но и на малката общност на Соколарите.Според древното предание руският цар Иван Грозни бил страстен соколар. Веднъж по време на лов в известното с богатия си воден дивеч село Напрудное (днес северно предградие на Москва, в района на Рижката гара) той загубил своя любим бял северен сокол – изключително красива птица, разказва пред Sokolarstvo.eu председателят на Българската асоциация за запазване на грабливите птици Павел Якимов.
За птицата отговарял младият соколар Трифон Патрикеев от рода на князете Патрикееви. Отчаян от загубата, цар Иван Грозни заповядал на младежа да намери неговия пернат любимец в тридневен срок и го заплашил със смърт, ако се върне с празни ръце. Три дни младият Трифон търсил безуспешно птицата в Соколарската гора. В края на дадения му срок приседнал на склона при хълма на Голямото езеро и задрямал изтощен.

Насън му се явил св. Трифон на бял кон със сокол на дясната ръка и му казал: “Стани, вземи този сокол и прославяй Бога!”, а после му показал, къде да го намери – на една ела в Митищенската гора. Соколарят тутакси скочил. По указанията на светеца тръгнал и намерил дървото, а на върха видял изгубения сокол. Без да се бави, занесъл ценната птица на царя и спасил живота си. В памет на това чудно избавление от смъртта, Трифон Патрикеев построил на мястото, където му се явил св. мчк. Трифон, отначало малък параклис, а по-късно и църква, която съществува и до днес и се отнася към ХVІ век. На стената и има интересна фреска – св. Трифон с кацнал бял сокол върху дясната ръка. Това е т. нар. “руска икона” на св. Трифон. Днес оригиналът й се съхранява в Третяковската галерия.
Впоследствие такива изображения на св. Трифон със сокол станали много разпространени, като на някои от тях дори имало надпис “Св. мчк Трифон соколарят”. Това обаче очевидно е смесица, тъй като Трифон Патрикеев не е канонизиран за светец, а според агиографията на св. мчк Трифон, той не е бил соколар. Въпреки това православните соколари почитат св. мчк. Трифон като свой закрилник, застъпник и молител пред Бога.

1 comment for “Ако дадеш днес – даваш цяла година!