Нов и награден български филми

Новата крими-любовна продукция “Похищението” обра овациите в София

“Източни пиеси” с голямата награда на филмовия фестивал във Франция

/+ видео-трейлъри/

Елена Варадинска, ОБЗОР, София

София, 30 януари 2010г. С “двойна победа” – премиерата на нов български филм-хит в Българив и спечелването на голяма награда на друг във Франция завърши първият месец на 2010-а година, един от най-успешните кратки периоди в историята на родното кино, след като както по-рано ви съобщихме, друга наша продукция застана гордо в първата десятка на Оскарите при чуждоезичните предложения за 2009 година.

Новата българска крими-любовна филмова история под заглавие “Похищението” обра овациите в Столицата на премиерата си снощи. Актьорът Иван Радоев бе бурно аплодиран за ролята си на бивш затворник във филма  на Пламен Масларов по сценарий на Боян Биолчев.

Режисьорът похвали Радоев не само за това, че го бива като актьор, но и за разбирането му към неговия черен хумор. Масларов, който е и продуцент на филма, прояви специфичния си усет за смешното при представянето на екипа след прожекцията.

След благодарността си към гримьорката, че не го е дразнела по време на снимките, добави: “Винаги съм казвал, че трябва да уважаваме тези хора, защото те ни подготвят за последния ни път.”

В криминално-любовната филмова история не липсват и философско-психологически житейски наблюдения. Доколко хората на изкуството имат право да превръщат в свои произведения живота на другите е един от проблемите, които занимават авторите по собствените им думи.

“Похищението” e своеобразно продължение на “Вик за помощ” на Никола Рударов по романа “Сатурнов кръг” на Биолчев с актьорите Ивайло Герасков и Елжана Попова, който пък беше показан през есента на фестивала “Любовта е лудост”. От средата на февруари новият български кино-хит ще бъде по екраните  – в София, Пловдив и Варна.

Историята е следната. Главният герой Георги /Иван Радоев/ излиза от затвора и отива да търси сметка от Писателя /Валентин Ганев/, който е написал сценарий за филм с хепиенд по неговия живот. В реалността обаче младежът не среща щастието. Дори е впримчен в престъпна мрежа на рекетьори и сводници, в която замесва и Писателя, докато отвлича младо момиче – полурускинята Елена /в изпълнение на руската актриса Юлия Пересильд/. Екшънът става още по-динамичен, след като Георги се влюбва в Елена и се опитва да я спаси. . .

Добре познатото засмяно лице на актьора Стефан Мавродиев виждаме в ролята на Доктора, който лекува опасната огнестрелна рана на Георги с марково уиски, с каквото е добре заредена лекарската му чанта. Ценни напътствия около употребата на алкохола дава и Боян Биолчев, който се появява като Режисьора. Той съветва своя приятел – Писателя, или рязко да намали пиенето, или рязко да го увеличи.

Светльо Витков играе себе си – музикант в заведение. Васил Гюров от “Ревю” е мафиотски бос. От “лошите” е и Цветан Алексиев. Сред актьорите са също Васил Банов – Следователя, Мария Статулова – майката на Елена, Силвия Лулчева – бивша съпруга на Писателя.

“Похищението” е копродукция на “Лъки”, “Ню Бояна”,”Камера” и руската филмова студия “Рок”, с подкрепата на Националния филмов център. Сниман е в София и в Русе.

Източни пиеси” на режисьора Камен Калев пък получи същата тази съботна вечер голямата награда на европейския филмов фестивал в западния френски град Анже, предаде БТА. “Източни пиеси” си подели наградата с филма “Пивелина” на италианската режисьорка Тица Кови и австриеца Райнер Фримел. Фестивалът “Премиер план” (“Първи планове”) в Анже има за цел да открие нови европейски режисьори, както и историята и наследството на киното, отбелязва АФП.

ВИДЕО-ТРЕЙЛЪР: