Бил Гейтс дарява 10 милиарда за ваксини

Бил и Мелинда Гейтс помагат на много деца по света. Гейтс са известни като едни от най-големите филантрописти. “Опитваме се да решим проблема с глада в световен мащаб. Създадохме нашата фондация с мисълта, че всички хора имат еднакво право за добър живот. Децата в САЩ имат същите права както и децата в Замбия”, заявава г-жа Гейтс.

“Ще бъде спасен животът на още много деца!”

Четете още почти всичко за Фондацията, семейството и живота на Бил Гейтс

29 януари 2010г. Един от най-богатите хора в света и основател на софтуерния гигант “Майкрософт” Бил Гейтс обяви, че възнамерява да дари 10 милиарда долара, които ще се използват за закупуване на ваксини за бедните, съобщи АФП. Парите ще бъдат дарение от фондацията на семейството “Бил и Мелинда Гейтс”.

Средствата ще се използват през следващите десет години за научно-изследователска дейност и доставки на ваксини в най-бедните държави по света.

Гейтс заяви през Световния икономически форум в Давос, че тази инвестиция е необходима, тъй като ваксините спасяват и подобряват живота на милиони хора в развиващия се свят. Части от изказването на един от най-богатите хора в света бяха излъчени по всички американски телевизии.

От своя страна “иновациите ще дадат възможност да бъде спасен животът на още много деца”, посочи още Гейтс.

На 25 август миналата година министър Вежди Рашидов и тогавашният времено изпълняващ длъжноста посланик на САЩ в България Джон М. Ордуей подписаха споразумение за помощ и изразиха задоволството си от започналата през май 2009 г. реализация на Националната програма “Глобални библиотеки – България”, която е подкрепена със субсидия от 15 милиона долара от фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Целта на този проект, който ще продължи 4 години и половина, е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги чрез безплатно ползване на интернет и информационни и комуникационни услуги в обществените библиотеки в големи и малки населени места в страната.

През 2007-а година Бил и Мелинда Гейтс оглавиха класацията на най-известните и вдъхновяващи партньорства в света, съставена от 3000 души. Съпрузите Гейтс, които имат три деца, са създатели на фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”.

Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” (Bill & Melinda Gates Foundation) е създадена през 1999г. от семейството. Всъщност тогава е преименувана, вече създадената с 94 милиона долара през 1994г. Уилям Гейтс Фондейшън (William H. Gates Foundation). Официално името на семейството фондацията приема през 2000 година, когато се слива с друга голяма фондация на Бил Гейтс – “Гейтс Лърнинг Фондейшън (Gates Learning Foundation in 2000), като към сумата се добавят още 126 милиона долара. За да се достигне до колосални суми от милиарди долари. Минималната годишна сума от дарения на фондацията е 1,5 милиарда щатски долара.

На 16 април 2008г. Уорън Бъфет се включва активно в живота на фондацията на Гейтс и така тя става най-голямата дарителска организация в света.

Другото голямо име от Фобрбс – Бъфет поставя условия, за да получава фондацията средства. Едно от тях е “семейство Гейтс да са живи и да са активни в администрацията.” Второто – “да продължат да бъдат квалифицирани дарители и всяка година да даряват най-малко такава сума, която са дарили предишната година, от тази част която са получили от фирмата на Бъфет “Беркшир”. Бъфет поставя и изпитателен срок от две години, по времето на който “Беркшир” предоставя цели 5% от акциите си на фондацията веднага през юли 2006 година (500,000) и гарантира същият процент всяка следваща, като през 2007-ма са преведени 475,000, а през 2008-ма 451,250 долара.

През октомври 2006 година “Bill & Melinda Gates Foundation” се разделя на две части: “Bill & Melinda Gates Foundation Trust” и “Bill & Melinda Gates Foundation”, за да се намалят административните разходи, единствено позволени за фондация и да насочат повече средства за дарения.  Семейство Гейтс обявява също така тогава и как да се изразходват средствата 50 години след тяхната смърт. В “завещанието” на фондацията се включва и Уорън Бъфет, който завещава за 10 години след смъртта му, обявеното от него от компанията му Berkshire Hathaway.

Главният офис на фондацията е в Сиатъл, с поделения във Вашингтон (за Източния бряг на САЩ), Индия, Китай и Англия (за Европа). Със своите 786 служители “Бил и Мелинда Гейтс Фондейшън” работи във всичките щати на САЩ и в още над 100 държави по света.

Фондацията се ръководи от главния изпълнителен мениджър Джеф Райкс. Главни лица са семейството, като съпредседатели Бил, Мелинда и Уилям Х. Гейтс-старши.  За всяка програма има отделен президент. Административният офис е под ръководството на Марта Хо, за персонала отговаря Франси Фелън, главен съветник на акционерите е Пати Стоунсайфър, а за публичните връзки и политика лицето е Джоеф Лемб.

По данни на фондацията към 30 септември 2009г. финансите се разпределят така: “Asset trust endowment: $34.17 billion, Total grant commitments since inception: $21.08 billion, Total 2008 grant payments: $2.8 billion”.

Фондацията съдейства за това, всички хора да водят здравословен и творчески начин на живот. В развиващите се страни Фондацията помага на хората да се избавят от глада и бедността и да живеят в по-добро здраве. В САЩ съдейства за по-широк достъп до образование и по-добър живот на всички – и по-специално на хората с ограничени възможности.

Благодарение на съпрузите Гейтс милиарди се предоставят за благородни каузи, най-вече за глобални проекти в сферата на медицината и здравеопазването.

По-известни участия на “Бил и Мелинда Гейтс” са тези в “Глобална Здравна Програма” (The Global Health Program), която включва “Глобално сдружение за ваксини и имунизация” (The Global Alliance for Vaccines and Immunization). На 25 януари 2005 година  фондацията дарява сумата от 750 милиона долара. За спаяване на японските деца от болеста “енцафалит” се превеждат 27 милиона. На Университета във Вашингтон се предоствят 30 милиона за изследвания и обучение. За изследвания за СПИН се дават 287, а за противотубрколозна ваксина още 280 милиона долара. Като се добавят още 5 милиона за “Хебрю Юнивърсити” в Йерусалим, Израел, по съвместен проект с Адиси Абеба Юнивърсити.

Цифорвият списък може да продължи още дълго, като се отбележат още програми на фондацията, включително и тази за библиотеките, която предоставя до 1 милион долара всяка година. Която даде принос и за България, за който споменахме. Не е за пропускане и грижите за образованието.

След като от фондацията заявяват, че “изследванията в САЩ показват, че всеки един от 5 ученика от началните училища не може да чете” даряват 250 милиона за създаване на малки училища.

На 22 март 2007г. “The Bill and Melinda Gates Foundation” предоставя 122 милиона за инициативата по изпращане на бедни ученици в колеж от района “District of Columbia’s”

Създава се Фонд “Gates Cambridge Scholarships”, който дарява 210 милиона на надарени студенти и ученици за постъпване в Кеймбридж, Англия. По която програма най-малко 100 нови студенти всяка година постъпват в елитното учебно заведение.

НАГРАДИ ЗА ФОНДАЦИЯТА’

  • 2006 – Prince of Asturias Award for International Cooperation. (Астурия е независимо кралство, общество от 1982г. в пределите на северна Испания и се намира в Бискинският залив в Кантабрийско море, с президент ot 1999. Висент Алварез от Испанската Социалистическа Работническа Партия (ИСРА) (PSOE).
  • 2009 – Indira Gandhi Prize for Peace –

Уилям Хенри Гейтс III (по-известен като Бил Гейтс) е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“. Днес притежава около 1,1 милиарда от акциите ѝ, което се равнява на около 41 милиарда американски долара и е около 10% от основния капитал на фирмата. Гейтс също така държи рекорда, за най-богатият човек в света в продължение на 15 последователни години.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката – неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат.

Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в частното училище „Лейксайд“, като искат той да развие своята заложба там. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.

През 1968 година преподавателите в „Лейксайд“ решават да запознаят учениците си с компютърната материя. По това време компютрите били доста големи и доста скъпи за финансовите възможности на едно училище. Компютърът, който се намирал в „Лейксайд“, бил „DEC PDP-10“, собственост на General Electric.

Бил Гейтс, Пол Алън и няколко други ученика от „Лейксайд“ (много от тях по-късно са назначени в „Майкрософт“ за програмисти) веднага станали неразделни с компютъра.

През 1968 Бил Гейтс и Пол Алън основали Лейксайд Програмърс Груп. Те искали да намерят начин да използват компютърните си умения в реалния свят. Тяхната първа възможност била резултат от причината, заради която били изхвърлени от списъка на „Компютър Сентър Корпорейшън“. Компанията видяла, че има доста пропуски в сигурността и стабилността на системите си и затова решила да наеме Бил Гейтс и приятелите му да тестват сигурността на системите, а като отплата щели да получат неограничено време, през което можели да използват училищния компютър.

През 1969 „Компютър Сентър Корпорейшън“ започнала да изпитва финансови проблеми, като фалирала през март 1970. Затова „Лейксайд Програмърс Груп“ трябвало да намерят друг начин да си осигурят още време, през което можели да използват компютъра. Младите ученици искали да намерят начин да продължат да развиват таланта си. Възможността им дошла с „Информейшън Сайънс Инкорпорейтид“, които наели учениците да направят разплащателна програма.

Като награда им се предоставя още време за ползване на училищния компютър и за първи път получават доходи.

Същевременно те работят и върху програма, която представлява училищен каталог. Младите програмисти търсели всяка възможност да изкарат някакви доходи от прогамиране. Още един техен успех бил с компанията TRW, която наема Бил Гейтс и Пол Алън да оправят бъг в системата им, който бил подобен на този в „Компютър Сентър Корпорейшън“. От този момент те двамата започнали да се утвърждават като сериозни програмисти и вече искали да създадат своя собствена софтуерна компания.

През 1973 Бил Гейтс бил приет в Харвардския университет. Започнал да учи, но отново, както в Лейксайд, след като открил компютърния център в „Харвард“, забравил за учението. Бил и Пол поддържали връзка дори далеч един от друг. Те обсъждали често идеята да създадат своя компания. След края на първата учебна година в „Харвард“, през лятото двамата започнали да работят в „Хъниуел“. След края на лятото Пол Алън започнал все повече да настоява да създадат софтуерна компания, но Бил Гейтс не можел да бъде достатъчно сигурен в техния успех, за да прекъсне обучението си в „Харвард“.

През декември 1974 Алън бил на път към Гейтс, когато се спрял в един магазин. Това, което видял вътре, променило техния живот завинаги.

На корицата на списание „Популар Електроникс“ имало снимка на „Altair 8800“ и заглавие под него „Първият комерсиален микрокомпютър“. Той занесъл списанието на Гейтс и те видели в този микрокомпютър своя голям шанс, знаейки, че той щял да има нужда от програми, с които да работи. След няколко дни Гейтс се обажда на MITS („Микро Инстрюментейшън Енд Телеметри Систъмс“), създателите на „Altair 8800“. Той им казал, че двамата с Пол са създали версия на BASIC, която може да работи на техните компютри.

Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали „Altair 8800“, но MITS не знаели това и били доста заинтересовани от тяхното творение.

Затова Бил и Пол започнали да работят върху BASIC, както били обещали. След осем седмици те били готови и Алън трябвало да отиде до MITS, за да тества творението им.

Когато Пол сложил програмата в „Altair“, той за първи път се докосвал до този компютър. Ако емулаторът, който той бил направил, или част от кода на Гейтс не работела, тяхното начинание щяло да завърши с провал. За негова радост това не се случило, защото програмата работела перфектно.

В този момент Бил видял, че има доста големи възможности в софтуерния бизнес, и прекъснал обучението си в „Харвард“. Той и Пол Алън създали компанията „Майкрософт“ през лятото на 1975, когато Бил Гейтс вече бил напуснал студенството и бил едва на 19 години.

32 години по-късно, чак през 1977 г. Бил Гейтс “завършва” Харвардския университет, след като елитното учебно заведение удостоява Бил Гейтс с диплома „поради неговите особени заслуги“, което почти не се е случвало в цялата история на “Харвард Юнивърсити”.

На 7 януари 2008 г. Бил Гейтс обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията Майкрософт, като насочи дейността си в областта на благотворителността.

Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на Майкрософт е 27 юни 2008 г. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията — Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия), ще се занимава със специални проекти, а също така остава най-големият притежател на акции (8,7 %) от Майкрософт.

Това се случи на изложението Consumer Electronics Show 2008 в Лас Вегас, Бил Гейтс обяви, че възнамерява да напусне създадената от него компания, за да се съсредоточи на благотворителния фонд Bill & Melinda Gates Foundation. Своето изказване Гейтс започна с демонстрация на малък майтапчийски филм за своя последен работен ден в Microsoft и за това как се провалят всичките му опити да се захване с нещо друго. Когато филмът приключи, Бил Гейтс заговори сериозно. Той заяви, че „първото цифрово десетилетие“ е приключило, а започващото второ ще бъде съсредоточено основно на формирането на взаимни връзки между хората, а не между компютрите, следващ етап от развитието на Интернет. Освен това, Гейтс предсказа отпадане на необходимостта от клавиатура и мишка – според него, компютъризираните битови устройства ще се управляват с глас и докосване – от телефони до автомобили. Изказването на Бил Гейтс предизвика известен скептицизъм у зрителите – този път в разрез с традициите президентът на Microsoft не представи кардинално нови разработки. Освен това, Гейтс далеч невинаги се е оказвал прав в своите прогнози – и до сега му се припомня неговото изявление, че 640kВ оперативна памет ще е достатъчна за всякакви изчисления. Независимо от това, не е разуно и да не се дооценяват тези прогнози.

Мелинда Гейтс

“Бил, не може и двамата да работим толкова много и да се преструваме, че това е семейство!”

Мелинда Гейтс може би е една от най-амбициозните жени на планетата – просто защото може да си го позволи. Амбициите й са солидно подплатени с милиардите долари, които притежават заедно със съпруга си. Наистина, тя винаги е била по-известна като съпругата на Бил Гейтс, но това е само “титла”, на която никога не е разчитала!

Мелинда Френч Гейтс е родена на 15 август 1964 г. в Далас, Тексас. Завършва католическо училище, след което получава бакалавърска степен по компютърни науки и икономика в престижния “Дюк Юнивърсити”.

През 1987 г. започва работа в младата, прохождаща компания “Майкрософт”, където се запознава с Бил Гейтс. Мелинда оставя своята следа в компанията – тя разработва такива проекти като “Енкарта” и “Експедиа”.

“Обичах работата си. Но когато седем години по-късно се омъжих за шефа и родих първото ни дете, се отказах. Дори самият Бил не можеше да повярва. Каза ми: “Какво правиш, та ти обичаш работата си!”. Аз му отговорих следното: Бил, не може и двамата да работим толкова много и да се преструваме, че това е семейство”, споделя Мелинда.

Четири години по-късно обаче двамата съпрузи основават своята фондация която, със своите авоари в размер на $ 35 млн., е не само най-голямата, но и най-ефективната в световен мащаб. “Отново съм работеща майка – занимавам се с благотворителност, но имам време и за моите собствени деца”, допълва Мелинда Гейтс. Тя и Бил Гейтс са известни като едни от най-големите филантрописти. “Опитваме се да решим проблема с глада в световен мащаб. Създадохме нашата фондация с мисълта, че всички хора имат еднакво право за добър живот. Децата в САЩ имат същите права както и децата в Замбия”, заявава г-жа Гейтс. Световната общност отчита заслугите на двамата съпрузи и през 2005 г. те, заедно с Боно от “Ю ту” са обявени от сп. “Тайм” за личности на годината. През 2008 г. Мелинда Гейтс е класирана под номер 40 в листата за 100-те най-влиятелни жени.

На 12 юни т.г. Бил и Мелинда Гейтс получават почетни степени т университета в Кеймбридж. Както прочетохте по-горе през 2000 г. те даряват $210 млн. на “Гейтс Кеймбридж тръст”, който финансира завършили студенти извън Великобритания да учат в университета.

ИЗТОЧНИЦИ: Бил и Мелинда Гейтс Фондейшън, Уики, публикации зв американската преса за Фондацията и семейство Гейтс