Новият “Дипломат №1” на България не спомена САЩ и Русия

27 януари 2010г. По време на първото си изявление новият министър министър на външните работи Николай Младенов не спомена нито веднъж думичките “задокеанските си партньори” и САЩ. Първото впечатлението, което остава от изказването на Младенов е, че концентрацията на външната политика на Р България ще бъде в Европа, енергийните проекти, които включват по пътя си нашата територия и участието на страната ни в стабилизирането на Афганистан. Но да не забравяме, че “Първата спирка” на “машиниста” на българската външна политика ще бъде именно в Англия, държавата най-голям партньор на САЩ, и най-силен подръжник на интересите на “янките” по целия свят. Лондон е градът, където Николай Младенов получава своята магистърска степен по военни науки от Кралския колеж през 1996 година, след като предишната 1995-та завършва Университета за национално и световно стопанство в София, специалност „Международни отношения“. ФОТО: БТА

Концентрацията на външната политика на Р България ще бъде върху Европа, енергийните проекти и стабилизирането на Афганистан

“Първата спирка” на “машиниста” на българската външна политика е Англия

Николай Младенов – министър на външните работи: “Стилът на работа ще бъде диалогичен, без резки движения!”

Новият военен министър: “Нашите в Афганистан са в условия на война.”

Двамата нови членове на Кабинета днес официално встъпиха в длъжност

Българите в САЩ с надежда и за Посланик във Вашингтон и Генерален консул в Лос Анджелис

София, 27 януари 2010г. Днес след заседание на парламента двмата нови министри официално встъпиха в длъжност, Николай Младенов вече, като министър на външните работи на мястото на подалата оставка Румяна Желева и генералът от запаса Аню Ангелов, който замени Младенов, като министър на отбраната. Ангелов беше негов заместник. Депутатите приеха промените в кабинета, предложени от премиера Бойко Борисов, като от гласувалите 196 депутати, 127 гласуваха „за”, 69 „против”, съобщи БТА.

Новият министър на външните работи Николай Младенов направи изявления в повереното му министерство, съобщиха от прес-центъра на ведомството, като се извини предварително, като каза, “че буквално ще кажа две-три думи и ще дам възможност за един–два въпроса, за да мога да свърша още малко работа преди да тръгна за Лондон.”

Новият Дипломат №1 на България първо благодари на всички, които днес са подкрепили кандидатурата му за министър на външните работи в Парламента и най-вече на правителството, на министър-председателя и на партия ГЕРБ.

Младенов сподели, че очакванията към този пост са изключително високи и изключително отговорни. Убеден съм, че има достатъчно професионалисти в системата на българската дипломатическа служба, с които да можем заедно да реализираме не само приоритетите на правителството, но и да защитим националните интереси във всички области, в които това се налага, посочи Младенов, цитиран от Министерството на външните работи (МВнР).

Министър Младенов показа спокойствие при първото си влизане в сградата на Министерство на външните работи, след официалното му встъпване в длъжност на министър на ведомството. ФОТО: БТА

Стилът на работа ще бъде диалогичен, без резки движения – стил, който предполага повече диалог и повече обсъждане не само в рамките на министерството, но и с другите ведомства, с които МВнР е длъжно да работи, отбеляза “новото лице на България.”

Младенов изрази убеждението си, че една външна политика не може да бъде успешна, без да бъде успешна вътрешната политика на една държава. Очаквайте оттук нататък да видите много повече междуведомствено сътрудничество в рамките на правителството.

Очаквайте да видите сериозен фокус върху политиката на България към региона, в който се намираме – Югоизточна Европа.  Очаквайте да видите действия на МВнР в подкрепа на основните приоритети, които България е заявила неведнъж в рамките на ЕС, конкретно свързани с интересите на българските граждани. На първо място – това е влизането в Шенген. На второ място е подкрепата на усилията на правителството за постепенното интегриране на България в Еврозоната, посочи Младенов. Думите на Младенов за Евро-посоката на правителството бяха покрепени и от казаното в Парламаента днес от мнистър.председателят Бойко Борисов, веднага след избора на новите министри.

Премиерът:“Новият външен министър да продължи Евро-интеграцията“

Външният министър открои и необходимостта от работа по енергийните проекти, които по думите му са ключови за нашата национална сигурност и за сигурността на икономиката ни. И, разбира се, ще обърнем много сериозно внимание на начина, по който всички български институции работят заедно за възстановяването на доверието на Европейския съюз в страната ни, посочи Николай Младенов.

За мен е важно България да бъде част от възстановяването на държавата Афганистан по много различни начини, посочи Младенов в отговор на въпрос по повод на предстоящото му участие в международната конференция за Афганистан в Лондон. Единият е, разбира се, участвайки в операцията за възстановяване на стабилността на държавата и сигурността. Имаме възможност също ида подпомогнем с обучението на кадри афганистанската страна – нещо, което МВнР вече е предприело, както и с много други инициативи, които могат да са от полза, посочи министърът. Неговите думи за “приоритетът Афганистан” бяха подкрепени и от първото публично изказване на новият министър на отбраната Аню Ангелов. (четете по-долу).

По време на първото си изявление новият министър министър на външните работи Николай Младенов не спомена нито веднъж думичките “задокеанските си партньори” и САЩ. Първото впечатлението, което остава от изказването на Младенов е, че концентрацията на външната политика на Р България ще бъде в Европа, енергийните проекти, които включват по пътя си нашата територия и участието на страната ни в стабилизирането на Афганистан. Но да не забравяме, че “Първата спирка” на “машиниста” на “влака” българска външна политика ще бъде именно в Англия, държавата най-голям партньор на САЩ, и най-силен подръжник на интересите на “янките” по целия свят. Лондон е градът, където Николай Младенов получава своята магистърска степен по военни науки от Кралския колеж през 1996 година, след като предишната 1995-та завършва Университета за национално и световно стопанство в София, специалност „Международни отношения“.

Младенов не включи в изказването си и другата голяма световна сила – Русия, от която все още зависят основни стратигически пера в българската икономика, като петрол, газ и инвестиции.

Държавата Китай, обявена вчера за “най-преспективната икономика и пазар в света” също не бе спомената.

Явно от самото начало новият ни външен министър е доста предпазлив и показва една премерена посока за външната политика на България. Което е напълно нормално, както и конкретните направления да бъдат показани след оглед на положението на страната на международната карта на интересите. Както и с мнението на министър-председателя Бойко Борисов и министерски съвет.

Ще припомним, че веднага след като се разбра, че Младенов ще бъде новият външен министър, премиерът Борисов бе на посещение в Германия, а на 29 януари наша официална делегация водена от него ще бъде на официално посешение в Турция по покана на колегата си Ердоган, където ше се срещне и с президента на южната ни съседка Абдулах Гюл и Вселенският Патриарх Вартоломей.

Явно и недвусмислено стана ясно, че ще трябва да се изчака известно време, за да преминат външнополитическите совалки на кабинета. Което потвърждава думите казани от Младенов, че “Стилът на работа ще бъде диалогичен, без резки движения”.

А пък ние в САЩ, също така спокойно чакаме да ни изпрати най-сетне Посланик във Вашингтон и Генерален консул в Лос Анджелис!

27 януари 2010г. Новоизбраният министър на отбраната Аню Ангелов благодари на Николай Младенов за направеното през последните шест месеца. „Ще работим в екип, както е било досега, ще обсъждаме всички въпроси, но когато решението е взето ще взискам най-строго за неговото изпълнение”, каза той. „Ние трябва да бъдем всеки ден с нашите войници в Афганистан, Косово, Сараево, Багдад. ФОТО: Министерство на Отбраната на Р България

Новият министър на отбраната Аню Ангелов в първото си публично изказване пред журналисти сподели, че не може да каже, че могат да бъдат избегнати инциденти като последния в Афганистан, за който ОБЗОР ви информира по-рано.

US-хирурзи оперират наш войник в Афганистан

Министър Ангелов направи коментара, след като пое поста от предшественика си Николай Младенов. На въпрос за мерки за избягване на подобни инциденти, Ангелов посочи, че момчетата и момичетата там са в условия на война. Това, което можем да направим, е да увеличим мерките за сигурност, но не даде повече подробности преди да мерките да бъдат взети.

Състоянието на младши сержант Александров остава критично, с опасност за живота му, но без влошаване.

Събирането на българския контингент в Афганистан на едно място е една от съществуващите идеи във военното министерство, посочи военният министър. Той не смята, че е реалистично това дастане тази година. Предстоят много оценки, от изключително значение е отношението на съюзниците ни в НАТО, коментира министърът, припомняйки, че когато даден контингент се изтегли, трябва да бъде заместен от друг.

ОЩЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ/ четете и на посочените линкове вътре в публикацията на този линк/:

Двама нови министри в България

3 comments for “Новият “Дипломат №1” на България не спомена САЩ и Русия