Талибани нападат наш министър

Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър.

Четирима български военни са ранени в Афганистан

Военният министър Младенов и бъдещ външен, главна цел на смъртоносната атака, според ислямистите

25 януари 2010г. Талибаните поеха отговорност за нападението в Кандахар, при което бяха ранени четирима български военни. Атаката е била насочена срещу българския военен министър Николай Младенов, който се намираше в района на базата по време на обстрела, съобщи Франс Прес по данни на ислямистки уебсайтове, цитирани от БТА.

“Смъртоносно ракетно нападение бе извършено вчера срещу летището в Кандахар, докато българският министър на отбраната Николай Младенов бе на път към него”, се казва в съобщение, появило се на талибански интернет сайт и в други форуми. “Младенов бе основната мишена на това нападение”, се казва в съобщението. Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър.

Четиримата български рейнджъри бяха ранени при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан, което се охранява от българския военен контингент. Снарядът се е взривил на 200 метра от спалното помещение на военния министър Николай Младенов и на 500 метра от лагера на българските военни. В резултат на обстрела пострадаха младши – сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов. Те вече се транспонтират към във военната болница Ландщул в Германия.

По време на обстрела в района на базата са се намирали министърът на отбраната Николай Младенов и командващият Съвместното оперативно командване генерал–лейтенант Атанас Самандов. Те не са пострадали при обстрела, съобщиха от българското Министерство на отбраната. Министърът на отбраната Младенов отрече пред медиите в България, че той е бил “цел на ракетата, тъй като тя била неуправляема”.

Раненият в Афганистан редник Явор Иванов е от Нови пазар,
съобщи кметът на този град Васил Тонев, цитиран от БТА.
Редник Иванов беше ранен в
крака и след направена операция състоянието му е стабилно и няма
 никаква опасност за живота му.
  Явор Иванов живее в Нови пазар с майка си и сестра си, каза
кметът на града Васил Тонев. Той допълни, че бащата на редник
Иванов е починал преди няколко години, а майка му и сестра му
имат здравословни проблеми и семейството е с ограничени
финансови възможности.
  Кметът на Нови пазар заяви, че в момента получава информация
 за Явор Иванов само от медиите, но след завръщането на ранения
редник ще се срещне с него и ако е необходимо, общината ще
подпомогне пострадалия военнослужещ.

2 comments for “Талибани нападат наш министър

 1. 2010/01/25 at 2:42 PM

  ДОЧУТО ОТ ОБЗОР BULGARICA.com

  Жителите на обстрелвания град не желаят военни там
  /ДАРИК РАДИО, 25 януари 2010г./

  Обстановката в Кандахар е спокойна, а хората като цяло не са съгласни с присъствието на чуждестранни военни, каза в интервю от града Муджийб Рехман. Той е говорител на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан. Кандахар е столица на едноименната провинция, има население около половин милион души. Около 70% от тях са пащуни, 20% – таджики.

  Ето какво разказа Муджийб Рехман пред Дарик:

  Обстановката в Кандахар като цяло е добре. През последните седмици нямаше някакви големи инциденти, силите за сигурност на афганистанската армия и полиция засилиха мерките за сигурност. Те контролират целя град, входовете и изходите, претърсват автомобили. Хората следват нормалния начин на живот. Всичко е наред.

  А как изглежда нормалния живот в града?

  Нормалният живот е както преди. Що се отнася до инфраструктурата и електричеството, с тях има проблем. Хората в града не получават достатъчно ток. В Кандахар тока се получава от друга провинция, но сега има технически проблеми и голяма част от хората имат само пет-шест часа електричество за 24 или 48 часа. Продължава ремонтът на пътищата, има значителен напредък. Някои от пътищата се асфалтират. Заедно с това се изпълняват и други инфраструктурни проекти. В сравнение с преди пет-шест години положението е много по-добро. Не можете да си представите колко много нови пътища бяха построени. В добро състояние са и училищата.

  Този напредък на кого се дължи? На ООН или на ИСАФ?

  Хората получават помощ както от ООН, така и от други международни организации. ООН осигурява обикновено спешни операции, например по време на студовете раздава помощи. Но като цяло повечето проекти се осъществяват от правителството или от местните власти. Те получават средства от различни международни организации.

  Безопасно ли е да се ходи из Кандахар?

  Мисля, че за местните хора е безопасно. Те могат просто да излязат и да се разхождат, да пазаруват. Чужденците също могат да се разхождат, но обикновено получават съвет да не ходят по улиците, защото по всяко време може да се случи нещо. Ето защо за чужденците е трудно да ходят по улиците, те могат да се придвижват с автомобили.

  Има ли много патрули по улиците?

  Разбира се. Те са на афганистанската полиция и на армията. Те претърсват автомобили и извършват случайни проверки, за да осигурят безопасността.

  Според вас какво е настроението на хората в Кандахар? Смятат ли, че международните сили трябва да останат в града или да се изтеглят?

  Общото настроение е, че с идването на повече военни се увеличиха и проверките и хората не ги харесват. Хората смятат, че това може да се извършва и от патрули на афганистанската армия и полиция. Току-що преведох две статии от местната преса, според които жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски. Трябва да знаете, че това, което излиза по медиите в чужбина за Кандахар, че е ад, не е вярно. Обстановката тук не е чак толкова тежка. И тук живеят хора и се радват на живота. Има проблеми със сигурността, но не са чак толкова големи, колкото се показват в международните медии.

  Значи атаката срещу летището е била изненадваща?

  Опасявам се, че нямам информация за това, защото ние сме в града и не получаваме информация за случващото се на летището. Това е работа на военните.