Талибани нападат наш министър

Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър.

Четирима български военни са ранени в Афганистан

Военният министър Младенов и бъдещ външен, главна цел на смъртоносната атака, според ислямистите

25 януари 2010г. Талибаните поеха отговорност за нападението в Кандахар, при което бяха ранени четирима български военни. Атаката е била насочена срещу българския военен министър Николай Младенов, който се намираше в района на базата по време на обстрела, съобщи Франс Прес по данни на ислямистки уебсайтове, цитирани от БТА.

“Смъртоносно ракетно нападение бе извършено вчера срещу летището в Кандахар, докато българският министър на отбраната Николай Младенов бе на път към него”, се казва в съобщение, появило се на талибански интернет сайт и в други форуми. “Младенов бе основната мишена на това нападение”, се казва в съобщението. Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър.

Четиримата български рейнджъри бяха ранени при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан, което се охранява от българския военен контингент. Снарядът се е взривил на 200 метра от спалното помещение на военния министър Николай Младенов и на 500 метра от лагера на българските военни. В резултат на обстрела пострадаха младши – сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов. Те вече се транспонтират към във военната болница Ландщул в Германия.

По време на обстрела в района на базата са се намирали министърът на отбраната Николай Младенов и командващият Съвместното оперативно командване генерал–лейтенант Атанас Самандов. Те не са пострадали при обстрела, съобщиха от българското Министерство на отбраната. Министърът на отбраната Младенов отрече пред медиите в България, че той е бил “цел на ракетата, тъй като тя била неуправляема”.

Раненият в Афганистан редник Явор Иванов е от Нови пазар,
съобщи кметът на този град Васил Тонев, цитиран от БТА.
Редник Иванов беше ранен в
крака и след направена операция състоянието му е стабилно и няма
 никаква опасност за живота му.
    Явор Иванов живее в Нови пазар с майка си и сестра си, каза
кметът на града Васил Тонев. Той допълни, че бащата на редник
Иванов е починал преди няколко години, а майка му и сестра му
имат здравословни проблеми и семейството е с ограничени
финансови възможности.
    Кметът на Нови пазар заяви, че в момента получава информация
 за Явор Иванов само от медиите, но след завръщането на ранения
редник ще се срещне с него и ако е необходимо, общината ще
подпомогне пострадалия военнослужещ.

2 comments for “Талибани нападат наш министър