Наша лента открива филмов фестивал в САЩ

Златните статуетки за наградите ОСКАР за 2009 ще бъдат раздадени на 7 март 2010г. в КОДАК Тиатър в Лос Анджелис и ще бъдат предавани от повече от 200 телевизии от цял свят.

Един от 274 филма ще вземе ОСКАР

Българският кандидат за златна статуетка открива филмов фестивал и записва още едно участие във кино-форум в САЩ

25 януари 2010г. /Евгени Веселинов, Бевърли Хилс/ Двеста седемдесет и четири заглавия са допуснати за най-голямата награда “Най-добър филм” на тазгодишното издание на ОСКАР, съобщиха днес от прес офиса на Академията за Филмово изкуство в Лос Анджелис.

За да влезнат в “златния списък” филмовите продукции трябва да са били поне за седем непрекъснати дни на големия екран в “Столицата на световния ентъртеймънт” преди края на 2009-а година.

Според правилата на Академията продължителноста на всяка лента задължително трябва да бъде повече от четирдесет минути и да е снимана на 35 или 700 милиметров филм, или в одобрен цифров формат.

Не се правят никакви изключения за каквито и да било филми, които не са изпълнили посочените условия за участие в 82-то издание на ОСКАР-ите.

Както ви съобщихме по-рано българският филм “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” на реж. Стефан Командарев се нареди между 10-те най-добри филми на годината в света, като зае достойно място между 9-те от 65 избрани заглавия, които чакат номинация за категорията “Чуждоезичен филм”.

(click here: Българският филм продължава за Оскар )

Този месец предстои участие на филма на юбилейното 25-то издание на престижния филмов фестивал в Санта Барбара, след изключително доброто му представяне на фестивала в Палм Спрингс, където лентата на Командарев бе излъчена четири пъти за 1-ви път в историята на фестивала и бе класирана втора, като надмина и чуждоезичният победител на “Златните глобуси.” “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” открива фестивала в едно от най-елитните места за живеене в Калифорния, който е посещаван от минимум 50,000 зрители всяка година в 8:00ч. местно време (18:00 б.вр.) на 5-ти февруари, а от 10:15ч. на 7-ми е втората прожекция.

Сред “звездите на Санта Барбара”, които имат имоти там личат имената на холивудските звезди Кърк Дъглас, Джон Траволта, Бо Дерек, Брад Пит, Дейвид Карадайн, Джеф Бриджес, Майкъл Кийтън, Мишел Пфайфър, Кевин Костнър, Ричард Драйфус и телевизионните водещи Опра Уинфри и Упи Голдбърг.

“Перлата на западното крайбрежие” е домът на най-голямото филмово студио в ерата на нямото кино. Тук са снимани филми, като се започне с “Gone with the Wind” (1939) и стигнем до “Sideways” (2004).

Общото население на 13-вековното градче е малко над 200,000 души, като годишно е посещавано от над пет пъти повече туристи. Освен като “Американската ривиера” с постоянните си температури през цялата година, Санта Барбара е известна и като “люлка на културата”, което се доказва и с големият брой театри. Трябва да отбележим “Арлингтън тиатър” с внушителните 2000 места. В един от тях гостуваха Кукленият тетър от Бургас и Народният театър “Иван Вазов” с постановката “Отело” на режисъорката Лили Абаджиева, която спечели две награди тогава.

АДРЕС НА КИНОТО ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ФИЛМ: Metro 4

или тук Metropolitan Theatres – Metro 4 Theatre – Santa Barbara, CA

2 comments for “Наша лента открива филмов фестивал в САЩ